Fajtaleírás

Igen sok utána olvasásnak végül az lett a következménye, hogy az információ rengetegből, ami sokszor egymásnak igen ellentmondó, nehezen tudtam kibogozni a valóságot.

Megjelenés

A pontos és hiteles fajtaleírással itt senkit sem szeretnék fárasztani már csak azért sem, mert a nagy nemzetközi macskatenyésztő egyesületeknél megtalálhatóak és gyakran kisebb eltérést mutatnak. World Cat Federation (WCF) standardja.

Pl. más jegyek hangsúlyosak az Egyesült Államokban és más jegyek fontosak Franciaországban, ezen felül pedig a kiállításokon bíráló bírók szubjektív véleménye is igen meghatározó, hogy mit, milyen súllyal értékelnek. Ami azonban mindenkinél közös, hogy a cica közepes termetű, erős csontozattal, rövid lábakkal, kerek fejjel, enyhén domború homlokkal.

A kandúrok jóval súlyosabbak, nagyobbak, erőteljesebb méretűek, mint a nőstények. A birman középhosszú szőrű fajta és mindkét nem bundája selymes tapintású. Ez nem csak kedves leírás, hanem a teljes valóság! Hihetetlen finom érzés simogatni őket. Ezt korábban sem a sziáminál sem pedig a Csincsilla perzsánál nem éreztem. Azért is érdemes ezt a két fajtát említeni, mert a Birman valahol a kettőjük között helyezkedik el, mármint a sziámi és a perzsa között.

Színjegyei a klasszikus sziámi jegyekkel megegyezőek.

A mi tenyészetünkben előforduló színjegyek:

  • Seal point SBI n
  • Kék point SBI a
  • seal cirmos SBI n 21
  • Kék cirmos SBI a 21  
  • Csoki SBI b
  • Lila SBI c

Az aljszőrzete minimális, ennek köszönhetően nem igényel különösebb gondozást, színe a világos elefántcsont színűtől, a kávébarnáig terjed. A fajta jellegzetessége a hófehér zoknik, papucsok, amelyeknek illenek szimmetrikusnak lenniük és a hátsó lábakon fordított V alakban végződniük.

Sajnos ezek a jegyek nem egyenes ágon öröklődnek ezért igen ritka a tökéletes lábjegyek előfordulása. Hiába keresztezünk „kiváló” papuccsal rendelkező egyedeket, az utódok között mégis előfordulhat a rosszabb papucsos kiscicák megjelenése és fordítva: ugyanígy a kevésbé jó szülőknél is születhetnek kiváló egyedek.

Talán már csak a zászlósan hosszú szőrű farkát és gyönyörű azúrkék szemeit nem említettem.

Történet

Ami pedig a történetét illeti, ott teljes a zűrzavar: a mai realista világunkban hihetetlennek tűnő legendáktól, a pontos adatokig semmi sem biztos talán csak két tény:

  • Az eredete nem tisztázott
  • Az első kiállításon bemutatott példányt 1926-ban jegyezték fel Párizsban

Lássuk a legendát először:

A nevét is erről a legendáról kapta: Burmai Szent Templom Macska. Visszarepülünk az időben a középkori Burmába, ott egy eldugott kolostorba, ahol a papok a fehér középszőrű cicáikkal éltek. Egyik nap gaz rablótámadás érte őket és az egyik papot (Mun Hat, aki az egész életét a kék szemű istennő, Cun Kiang Se tiszteletének, imádatának szentelte), meggyilkolták.

Ekkor Isteni csoda történt és a cicák mind átváltoztak kék szeművé, aranybarna selymes szőrűvé, és fehér lábaik lettek. Az isteni jegyek megjelenése annyira megzavarta a rablókat, hogy a szerzetesek könnyedén visszaverhették őket. Ezt a történetet először egy tenyésztő jegyezte le 1924-ben.

A fajta története feledés homályába merül. Más források egy 1919-ben Burmából Franciaországba csempészett párról szólnak, akinek a hím tagja az utazás során elpusztult, de a nőstény már vemhes volt és innen származtatják a fajtát. Szerintem mondjuk ki, hogy francia eredetű fajta és ugorjunk még érdekesebb téma, a karaktere, természete felé.

Karakter

Birman különlegességét, eleganciáját nem csak a fenséges megjelenése biztosítja számára, hanem a hozzá tartozó intelligenciája is. Népszerűsége töretlen az USA–ban, Angliában és persze Franciaországban.

A legintelligensebb fajta, akivel valaha is találkoztam. Látom rajta, ahogy gondolkodik, mérlegel, dönt és cselekszik. Például Doroty már 7 hónapos volt, amikor családunkba költözött. A 2,5 éves kislányom és a sok állatunk miatt mi nem voltunk egy könnyű család beilleszkedés szempontjából.

Ő 2 nap alatt megoldotta ezt a kérdést. Először Annától félt nagyon, aki a zöld gumi szarvasán ugrálva hajtotta a lakásban. Doroty rájött, hogy Anna csak egy gyerek és ahelyett, hogy továbbra is félt volna, stratégiát váltott és lelkesen játszani kezdett vele. Amikor Anna kergette akkor felborzolt bundával és oldalra csapott farokkal „menekült”, majd hirtelen visszafordult és most ő kergette Annát, aki vette a lapot és menekült.

Belakta a gyerek kúszó folyósólyát is és egymást felváltva bújócskáztak benne. Ami a kutyákat illeti, az első pár nap remegése és kétségbeesett tekintete után már rájött, hogy nagyok is büdösek is, de őt nem bántják. Soha nem támadta őket vagy nem próbált menekülni előlük.

Nem tolakodó, nem követeli ki a szeretetet, mégis finoman mellém telepedik, amikor zongorázom, (Anna zongorajátékát kevésbé értékeli) és velünk egy ágyban alszik az első éjszaka óta. Sokszor magányra vágyik és elbújik a kandalló fölé, máskor imádja a felfordulást és kipakolja a mesteremberek táskáját.

Imád játszani és szeret a szabadban sétálni. Kedvenc szórakozása a kanári párom levadászása lenne, ezért álcázva magát próbál a „madárszobába” észrevétlenül beosonni. De szerencsére ez idáig ezt sikerült megakadályoznunk. Bár tudom, hogy már töri is a kis buksiját egy hatékonyabb stratégián…

Persze mondhatnánk, hogy egy cica nem cica, máskülönben pedig igen nehéz személyiség jegyeket kategorizálni, hiszen minden egyed más és más. Mégis véleményem szerint Dorotym említett vonásai, az egész fajtát jellemzik.

Az Animal Planet szakértői véleménye a birman cicáról.