Egyéb kategória bejegyzései

Szeretet művészei a Burmai Szent templom macskák

Szeretet művészei: tündéri Birman cicák!

Saba Scarlett még szerető családot keres

 

Miért tündériek ezek a cicák? Miért különleges a Birman fajta?

Ez a cikk egy rövid fajtaismertető a Birman macskáról és arról a szeretetről, amit ezek a cicák közvetíteni képesek a családjuk, gazdáik felé. Mindkét szempontot figyelembe véve, azt hogy a Birman cicák miben segíthetik a családjuk életét, és azt is, hogy a Birman cicáknak milyen gazdára, családra van szüksége.

Az, hogy kinek mi a szép az rendkívül szubjektív. Számomra a Birman macska szépsége önmagáért beszél. Az egész fajtát a harmónia jellemzi. A fajta egész jellege az optimálisra törekszik. Nem túl hosszú vagy rövid a orr, fül, lábak. Nem túl hosszú, vagy rövid, dús vagy ritka a szőrzet emiatt sokkal kevesebb a szőr gondozás, mint más fajtáknál. Sokan hipoallergén cicának tartják és hivatalosan is ezen macskafajták közé sorolják. Én tartózkodom ilyen kijelentésektől és nem szeretnék cicát eladni hipoallergénnak.

Ami viszont tény hogy sohasem volt és nagyon bízom benne. hogy sohasem lesz divat fajta. Ezért az egész világon ritkaságnak számít.

Különlegesen szerencsés ember az, aki Birman cica boldog tulajdonosa lehet?

Nincs túltenyésztve sem hazánkban, sem pedig a világon, ezért nincs ismert genetikai betegségük sem! Ezt a biztonságot megerősíti az a tény is hogy a Saba/ Sábacat kennel cicáinak genetikai szűréseit a legmodernebb Ausztrál genetikai laborban készítették el, minden ma ismert macska genetikai betegségekre negatív cicákkal tenyésztünk.

Birman fajta ismertető itt

Birman cica mint alternatív terapeuta.

A Birman macska nem mindenki cicája!

Rendkívül gazdag, finom lelkivilágú cica. Számomra ez. és nem a szépsége az ami a legfontosabb. Már a nevében is, minden nyelven, szerepel a Szent szó. Hát nem véletlenül. Olyan speciális energiával rendelkeznek, ami közelében tartózkodni, rendkívül kellemes és megnyugtató.

Pár évvel ezelőtt néhány pszichológus rátalált a Birman cica kennelünkre és sok aggódó családot irányítottak hozzánk. Saba/ Sábacat Birman kennelt ajánlották alternatív gyógymódként, megkésett- eltérő fejlődésű gyerekek számára, illetve beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekekkel, válást, betegséget követő traumák leküzdésében tudtak, tudnak cicáink segíteni. Nem csekély a korunkat annyira jellemző, számítógép- telefon játékszenvedély csökkentésében elért eredményeik sem, emellett jelentősen csökkenthetik iskolai, munkahelyi stresszt, orvosolhatják az alvászavarokat.

Az mára már bizonyított tény. hogy az állatok képesek segíteni nekünk a napi gondjaink leküzdésében, a terheink cipelésében.

Miért fontos annyira a Birman cicáknak a szerető család?  Milyen családra van szüksége a Birman cicának?

A Birman fajtának és azon belül is a Saba/ Sábacat cicáknak rendkívüli szeret igényé van!!!

Az számomra egyértelmű, hogy aki ebben a fajtában gondolkodik és a mi kennelünkből szeretne kiscicát, az biztosítson számára mindent, ami elvárható. Royal Canin étel, és mellé az ajánlott, kiegészítő vitaminok, játékok stb Ez természetes kell hogy legyen minden család számára, aki Saba/ Sábacat Birman cicában gondolkodik.

Annak az oka, hogy mégis azt mondom, hogy a Birman  nem  mindenki macskája, az a rendkívüli szeretetigénye!

Saba Wanda még foglalható

 

Nagyon sok ember képes kielégíteni egy cica vegetatív szükségleteit egy fejlett társadalomban, hiszen egy cica minőségi tartása nem annyira megterhelő, hogy ez problémát jelentsen a családoknak. 

Sajnos viszont sok ember nem képes azt a mennyiségű és minőségű szeretetet megadni a Birman cicának, amire ennek a fajtának szüksége van!

A Birman fajtának viszont mindennapi kenyere az a szeretet amit a gazdáitól kaphat.

Ezt a gondoskodást, törődést nem helyettesítheti egy másik kisállat sem.   A Birman cica átlagon felül szociális fajta, aki nagyon jól érzi magát másik macska vagy kutya társaságában.

De szüksége van arra, hogy a gazdi mellett ülhessen a konyhában, amíg az főz. Vagy a kád széléről játszhasson a vízcseppekkel, amíg fürdik, bebújhasson a könyöke közé, amíg tanul vagy dolgozik, és sok esetben aludhasson a gazdival az ágyban. ?

Különlegesen igaz ez azokra a Birman kiscicákra, akik a Saba/ Sábacat kennelben cseperednek fel.  Ezek a kiscicák a csak szeretettel és törődéssel találkoztak életük, folyamán. Egy csodálatos idillikus tündér világban élnek  Soha nem tapasztaltak hangos szót, durvaságot. Csak sok – sok játékot, simogatást, nevetést. ?

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Sok információ található rólunk a hivatalos Fb oldalainkon, Instagrammon vagy Pinteresten is: 

https://www.facebook.com/birman.hu

https://www.instagram.com/birmanhu/

https://hu.pinterest.com/sabacatbirmanbeauty/_saved/

Nálunk 200 m2 házban minden anyának külön szoba áll rendelkezésére a kiscicái harmonikus felnevelésére. Emellett 4 db  külső-belső teres kifutó javítja tovább az állataink mindennapi életét ? A körülményeket folyamatosan javítjuk fejlesztjük. ? 

Saba Winter is foglalható

Saba Sábacat Birman cicák életkörülményei

Saba Sábacat Birman cicák élete

Saba Sábacat Birman cicák idillikus tündér világa

Azok a családok, gazdik jelentkezését várjuk,  akik magukra ismertek ebben a leírásban.

Saba Wednesday foglalható

Kérem azok és csak azok érdeklődjenek kennelünkben Birman kiscica után, akik érzik azt a bizonyos belső hangot a lelkükben hogy megtalálták, amit keresnek, ami hiányzott az életükből. Azok a családok, gazdik, akik úgy érzik képesek, sőt vágynak megadni azt a szeretetet és törődést, amire ezeknek a szent macskáknak szükségük van.  

Idén tavasszal olyan szerencsések voltunk, hogy nagy létszámű almok születtek. 🙂 Ezért, amikor ezt a cikket írom még vannak  Birman kiscicánk akik szerető családot keresnek. Mindegyik kiscica sok generációs Saba/ Sábacat cica így Világbajnok, Európa Bajnok Bajnok szülökkel, nagyszülökkel büszkélkedhetnek.  Információ itt.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert nagyon ritkán van  szabad kedvenc kiscicám, előjegyzési rendszerrel dolgozom,  és az átlag várakozási idő kb 6 hónap – 1 év.

 

Természetesen az elmúlt 11 évben volt több szabad cicánk is, de ezek a cicák mind kiállítási-tenyésztési minőségben és áron voltak elérhetőek A Saba Sábacat kennel elsősorban továbbra is tenyésztési-kiállítási cicákat értékesít külföldi tenyésztők számára. Ettől függetlenül probléma nélkül lehet ilyen cicát is választani családtagnak Magyarországon is, ha valaki ilyet szeretne.

Vásárlásról és az előjegyzési rendszerről bővebben itt olvashat.

Nos, ebben a pillanatban még vannak szabad kiscicáim, akinek szerető gazdit, családot keresünk, de lehet, hogy mikor ön olvassa ezt a cikket már nem lesz szabad cicánk.

Ettől sem kell elkeseredni, hiszen ez a lehetőség továbbra is ritkaságnak számít. Viszont előjegyzést egész éven át bármikor tudok fogadni. 

Akinek komoly az elhatározása, és valóban szerelembe esett ebbe a fajtába, és azt is tudja. hogy tőlünk szeretné megvásárolni, érdemes az előjegyzés lehetőségét választani. 

Aki hosszú évekre választ társat, nem lehet türelmetlen, hiszen az igazán jó dolgokra érdemes várni. ?

www.birman.hu kata@birman.hu

Cirmos Birman cica! Igazi ritkaság?

Cirmos Birman cica is létezik? Avagy a Burmai Szent Templom macska rejtelmei. 🙂

Fóka cirmos Birman kiscica, Seal Lynx Point tabby Birman kitten

Bizony, és bár a világon igazi ritkaságnak számít, a Saba /Sábacat kennelben nem az!

Igaz,  a klasszikus Birman cica továbbra is a Fóka Pont szín, létezik ennek a színnek a cirmos változata is. Sőt, ha még pontosabbak szeretnénk lenni, akkor a többi színnek is létezik a cirmos változata ebben a fajtában.

Nemzetközi Nagybajnok Darcy Fóka Pont Birman cica, Seal Point Birman cat Grand International Champion Darcy

Kennelünk a 10 évfordulóját ünnepelte 2023 ban!

A legősibb vérvonalunk, Sábacat/ Saba Birman macska kennel megalapítójának Dorotynak a leszármazottai a nemrég megszületett és hamarosan megszülető cirmos kiscicák!

Az ősanyánk Doroty akinek két lányát Magyar Bajnok Sabacat Bettit és Sabacat Juliát megtartottuk, hogy tovább vigye a cirmos tenyész vonalunkat. Betti és Julia apukája pedig nem más mint a gyönyörű szép és rendkívül kedves Világbajnok kandúrunk Azzurro!

Doroty Fóka cirmos Birman macska, Doroty Seal Lynx Point tabby Birman cat

Világbajnok Azzurro Kék Pont, World Champion Azzurro Blue Point Birman cat

Sabacat Julia kiscicái már 2024. 03.03 – án meg is születtek.  Az apuka ebben az esetben Nemzetközi Nagybajnok Darcy

T 4 alom ujjszülött kiscicái, Littet T 4 new born Birman babies

Sabacat Betti kiscicáinak születését áprilisra várjuk. Bettinek párja pedig nem más mint az Európa Bajnok Bonbón kandúrunk. Bevallom ebből a párosításból, nagyon szeretnék magamnak is választani és megtartani egy cirmos kiscica lányt. 🙂

Birman kiscica info: itt

Magyar Bajnok Sabacat Betti Kék cirmos Birman cica, Hungarian Champion Sabacat Betti Blue Lynx Point tabby Birman cat

Aki igazi ritkaságra vágyik és cirmos Birman cicát szeretne, mihamarabb jelezze vásárlási szándékát kennelünkben és jegyezzen elő egy kiscicára. Hiszen köztudott, hogy előjegyzési rendszerrel dolgozom, és az előjegyzés időrendi sorrendjében lehet a Birman cicák közül választani. 

2024 év legelső születése Sabacat Julia lányához Nemzetközi Bajnok Saba Kamilhoz kötődik, aki 6 kiscicának adott életet februárban. 

Nemzetközi Bajnok Saba Kamil Csokoládé cirmos Birman macska, International Champion Saba Kamil Chocolate Lynx Point tabby

Legjobb jóbarátja Nemzetközi Nagybajnok Saba Lana kiscicáinak érkezését márciusban várjuk. Mindkét esetben a születendő kiscicák nagypapája Nemzetközi Nagybajnok Darcy, míg apukája Európa Bajnok Bonbón. 

Nemzetközi Nagybajnok Saba Lana Fóka cirmos Birman cica, Grand International Champion Saba Lana Seal Lynx Point tabby Birman cat

Aki minőségi, egzotikus, rettentően kedves macskát szeretne magának. Képes kialakítani bensőséges, meghitt, szeretetteljes kapcsolatot egy ritka szépségű zafírkék szemű kiscicával, az ne habozzék jelentkezni! Részese lehessen annak a csodának, amikor a hétköznapok is vidámmá és felejthetetlenné válnak egy vagy két Birman cica társsal. 🙂

Előjegyzéssel kapcsolatos információk: itt

Európa Bajnok Bonbón Csokoládé Pont Birman macska, European Champion Bonbón Chocolate Point Birman male

Lényegében a cikkhez csatolt Birman cicáimról saját magam által készített fényképekkel be is tudtam mutatni a legjellemzőbb színeket és azok cirmos változatát. Kennelünkben az összes klasszikus Birman cica színváltozat és azok egzotikus cirmos változata is leszülethet. 

További információ a weboldalunkon található: www.birman.hu

Email: kata@birman.hu

Tel: 06309366989

https://www.facebook.com/birman.hu

 

 

Egy vagy két cica legyen?

Az elmúlt év leggyakrabban feltett kérdése volt az, hogy  egy vagy két cica legyen?

Saba Shakira és Saba Scarlett

Ez a kérdés megelőzte a táplálással, oltásokkal kapcsolatos kérdéseket is. Ebből az okból kiindulva úgy gondoltam leírom a szakmai véleményemet arról, hogy egy vagy két cicát ajánlok vásárolni. 

Múlt héten pedig az egyik előjegyzőm azt kérte tőlem, hogy ész érvekkel győzzem meg a kisfiát arról, hogy miért nem jó kezdő macskatartónak egyszerre két cicát vásárolnia. Anyuka kifogyott az érvekből, és persze neki úgyse hiszi el a gyerek… 🙂 

Rövid válasz nagyon egyszerű:

A kisfiának igaza van!

Nincs ész érv, ami a két cica vásárlás ellen szólna!

Saba Harris és Saba Ludvig boldogan együtt az otthonukban. 🙂

Azért mégis van egy érv, ami Birman cica esetén érthető, és ezt már a cikk legelején leírom.

Ez nem más, mint a Birman cica ára.

Bizony a Birman cica nem olcsó, és akcióban sem kapható.

Legalább is nálam egészen biztosan nem.  Ez a cikk viszont nem az ár képzésről szól. Ezért csak annyit jegyeznék meg, ha valaki kedvező áron kínál fajtatenyésztett minőségi kisállatot, akkor kezdjünk el gyanakodni. Ugyanis a mostani költség színt mellet, ez nem megvalósítható. 

Ezzel le is zártam az egyetlen ellenérvet. 

Saba Norbert és Saba Parker, nem alomtestvérek. Költözést megelőzően, nálam összeszoktatva a zökkenőmentes családváltáshoz felkészülve. 🙂

Nézzük miért jobb és miért ajánlható nyugodt szívvel a két cica vásárlása: 

Birman cicáról írok első sorban, hiszen én csak ezzel a fajtával foglalkozom. 

A Birman cica nagyon társas lény. Nem szereti az egyedüllétet. Első sorban az emberi szeretetre vágyik.

Nagyon fontos: Az emberi szeretetet és törődést nem helyettesítheti semmi és senki!

Tehát alaptalan félelem, hogy két cica vásárlása esetén a gazdi ” etető géppé válik” ahogyan az egyik előjegyzőm fogalmazta meg az aggodalmát. 

Saba Paris és Saba Philip, alomtestvérek már az új otthonukban

Két cica remekül kijön egymással. Sokkal könnyebb a család váltás is számukra, és teljesen összenőnek, zökkenőmentes harmonikus kapcsolatban.  Számukra kellemesebb az az időszak is, amikor a család távol van. A cicák szempontjából mindenképpen csak előnyös döntés. 

Első találkozás: Saba Vasile és Saba Klarisz Klaris évekkel később érkezett Németországi otthonába.

Saba Vasile és Klaris már teljesen összeszokva.

Abban az esetben is ajánlom a második cica  befogadását, ha a meglévő cica már idősebb és vagy nem Birman. Ebben az esetben is hihetetlen jók a tapasztalatok. Kivétel nélkül a Birman cica szereti és befogadja a másik cicát. Sajnos elenyésző % ban ugyan, de volt olyan eset, ahol a másik cica, általában házimacska nem, vagy nagyon nehezen fogadta el a Birman cicát. Ez sem több mint kb 1-5 %. A gazdik elmondása alapján itt sem a Birman cicán múlt a dolog.

Saba Poppy teljes harmóniában a nálánál jóval idősebb Brit rövid szőrű társával.

Az igazság viszont az, hogy a vevőim több mint a fele két Birman cicát visz. Míg régebben inkább 1-2 éven belül jelentkeztek a második cicáért, mostanában gyakoribb az, hogy egyszerre kettőt visznek.  

A gazdik szempontjából is csak előnyös a két cica választása. Hiszen a két cica sokkal inkább egymással játszik mint a lakást vagy bútorokat teszik tönkre.  Van akinek kezdetben picit sok a cica ragaszkodása, hiszen amikor új gazdához kerül a kiscica, akkor a gazdi válik a mindenné. A gazdi lesz az anyuka, tesó, gazdi…. Ha a cica pajtás megmarad, kicsit a gazdinak is könnyebb lesz a dolga.  

 

Saba Parker és Saba Norbert már a végleges otthonukban pihennek.

 
Egészen extrém esettel is találkoztam múlt hónapban. Azért keresett meg egy vevő Ausztriából, mert az osztrák tenyésztő nem hajlandó neki adni 1 cicát, csak ha vesz mellé még egyet, és a kollégának nem volt több szabad cicája….  Számomra ez már erős túlzás, de nem vagyunk egyformák. 
 

Természetesen biztos vagyok benne, hogy sok cicánk él egyedüli cicaként is teljes és boldog életet a családjával. Senkinek ne legyen lelkiismeret furdalása azért, mert egy cicája van.  Véleményem szerint ez nagyon erős túlzás és félremagyarázása a dolgoknak, és / vagy csak üzleti fogás.

 

Inkább csak megerősíteni és bíztatni szeretném azokat a gazdikat, akik magukban morfondíroznak rajta, hogy egy, vagy két cica legyen.

Hajrá vágjanak bele bátran, a két cica jobb választás mint az egy!

A cicáikkal és magukkal is jót tesznek akár egyszerre akár pár év késéssel választják a két cicát. 🙂

 

Összefoglalva a véleményemet: 

 

Szakmai és magán véleményem is az, hogy igen ajánlom a két cica  együtt tartását, akár egyszerre választanak két kiscicát, ami a kiscicák családváltásával járó stressz faktort jelentősen csökkenti, akár később választanak egy Birman társat a cicájuk mellé. 

 

Az egyetlen ellenérv maximum a Birman cica ára lehet. 

Nem szoktam idegen cikkre hivatkozni, most mégis ezt teszem és szándékosan nem fajtatenyésztő, hanem menhely szakmai véleményét említve: https://www.azenmacskam.hu/elet/6-ok-amiert-erdemes-ket-cicat-tartanod/

Saba Unity és Saba Jasper, aki szintén később csatlakozott Unityhez Slovéniai otthonukban.

 

Birman cicák egész évben előjegyezhetők kennelünkben. Az előjegyzés időrendi sorrendje határozza meg a választás sorrendjét a kiscicák közül.

Birman cica előjegyzési információk: itt

Abban az esetben ha két cicát szeretnének, érdemes rögtön kettőre előjegyezni.  Hiszen később már csak a szabad cicák közül lehet majd választani, abban az esetben ha lesz szabad cica. 

2024 tervezett almok: itt

 

Kedves Saba Sabacat Birman cica gazdik, továbbra is kérlek benneteket, hogy osszátok meg véleményeteket, tapasztalatotokat, élményeiteket velem. Hiszen így tudok én is leginkább segíteni a leendő cica gazdiknak. Ez úton is szeretném megköszönni a képeket, amiket tőletek kaptam lehetővé téve ennek a cikknek a megszületését. 🙂

www,birman,hu

kata@birman.hu

https://www.facebook.com/birman.hu

Bodó Kata

06309366989

 

Birman kiscica érkezik 2023 átdolgozott változat

 

Saba / Sábacat Birman kiscica érkezik

Ez a cikk egy rövid összefoglaló, hogyan készüljünk fel Birman kiscica fogadására a Saba  / Sábacat kennelből

Elsősorban ez a cikk azoknak a vevőimnek segítség, aki hamarosan Saba Birman kiscica boldog tulajdonosai lesznek. Nem szól ez a cikk tenyésztők számára, hiszen Magyarországra  egyáltalán nem adok tenyésztési engedélyt, így  tenyésztőknek szánt szakmai anyagokat sem publikálok magyar nyelven. 

Amikor egy Birman kiscica elhagyja kennelünket, akkor az ő teljes élete örökre megváltozik. Rendkívül fontos, hogy minden lehetséges módon segítsük az új körülményekhez való alkalmazkodását.

  

Két fő részre bontom ezt a cikket. Az első felében a cica vegetatív szükségleteit, míg a második részben érzelmi, mentális szükségleteit tekintem át.

Kezdjük akkor a fiatal Birman cica vegetatív szükségleteivel:

Macskaszállító kosár: Bármilyen lehet igény és tetszés szerint, viszont 2 fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: Ne a kiscica jelenlegi méretéhez, hanem a felnőtt cica méretéhez igazodjunk. Nagyon leleményesek a cicáink, ezért csak olyan szállítót ajánlok ami macska biztosan zárható. Zipzárakat könnyen nyitják!

Fontos még megjegyezni, hogy könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen!!!

A kiscicákat hazaérkezés alkalmával az előre kikészített alomba tegyük ki. Innen fedezze fel a világot, hogy ide mindig visszataláljon. Minden kiscica szobatisztán kerül új családjához. Itt jut eszembe, hogy nem tanácsolom megérkezés pillanatában az egész házban, lakásban szabadon engedni a kiscicát. Egy kisebb helyiségbe zárjuk be, az alommal, tőle min 2-3 méter távolságban lévő etető itató tállal együtt. Olyan helyiségbe ahol nem tud elbújni olyan helyre, ahonnan nem tudjuk kivarázsolni. Mi üljünk be vele ide, itt játszunk vele, beszéljünk hozzá, simogassuk. Amikor azt látjuk már felfedezte ezt a helyet, és bátran szalad elénk, felcsapott farokkal dorombol, vagy felszabadultan játszik, akkor eljött az ideje, hogy kinyissuk az ajtót. Ha megijed valamitől akkor ide mindig vissza tud majd szaladni… ????

Mindig arra törekszem, hogy a kiscica testi állapota kifogástalan legyen, mikor új családjához költözik.  Ezért a kifogástalan táplálék mellett még  Vetry Dmg vitamint  kaptak egy héttel költözés előtt, és ennek folytatását javasoltam legalább még egy hétig. Az útmutatóval ellentétben az általam javasolt adag  0,25 ml/nap  amíg el nem érik a 3 kg testsúlyt, ezt követően ajánlott átallni az útmutatóban is javasolt  0,5ml/adagra. Később a kifejlett Birman macskák adagja is ez lesz majd.

Évekig a Vetry dmg csepegtetős vitamint használtam, de a legújabb kutatási eredmények alapján átalltam egy speciális immunerősítő gombára. A gomba latin neve Cordyceps, magyarul Kínai hernyógombának hívják.  Ez a gomba nem csak a macskák celluláris immunválaszát erősíti hatékonyan, de képesek közvetlenül a vírusokat megtámadni és megsemmisíteni. Az interneten beszerezhető sok gyártótól. Javasolt adagolása 5 napig napi 1db az ételbe keverve, majd 2 nap szünet.  Kimondottan javaslom minden stresszhatás pl. oltás, ivartalanítás környékén, utazás, kiállítás, végleges családhoz költözés stb. kúra szerűen adni.  Gyakorlatilag a Vitamin helyett használom most a gombát. 

Florentero bélflórát szintén hosszú évekig használtam, de a mostani gyártásban már megváltoztatták az összetételét és jelentős nyálzást okoz a macskáknak. Valószínűleg az ízén is változtattak kedvezőtlen módon, mert menekülnek tőle a macskák míg előtte jutifalatként nyalták le az ujjamról. A bélflóra nagyon fontos és szükséges, hogy legyen a házipatikában, de hogy melyik készítmény legyen az, azt pillanatnyilag még én is keresem sajnos.

Stresszes időszakban a gombával együtt, illetve bármilyen bél probléma esetén adjuk. Megelőzésképpen napi egyszer, probléma esetén napi 3x. A cicák bélrendszere, bélflórája sokkal sérülékenyebb mint az embereké. Az immunrendszere a fiatal és idős állatoknak, jóval gyengébb mint a felnőtt kifejlett macskáké. Véleményem szerint a megelőzés, és a gondos higénia jobb mint gyógyítani a problémákat.

Későbbiekben a vitamint ajánláson szerint 3 havonta kapták 1-2 hétig, és minden esetben oltásokat, ivartalanítást, bármely stresszhatást (pl kiállítások, utazások) megelőzően és követően. Ezt ajánlom a gomba felhasználóknak is követni. 

Fontos tudnivaló, hogy ez a vitamin túladagolható, ezért nem ajánlott megszakítás nélkül egy hónapnál tovább adni, míg a gomba esetében 5 naponta meg kell szakítani az adását!

A pro biotikum adása  is javasolt az előbb felsorolt helyzetekben a vitaminnal együtt, de a vitaminnal ellentétben ez nem túladagolható, gombával is kombinálható. 

Nagyon fontos, hogy a kombinált oltásból az oltási könyvben, vagy útlevélben megtalálható oltást kapják ismétlő oltásként!!!  Ugyanazt amit már nálunk a kennelben kaptak. Sajnos forgalomban vannak olyan oltások, amik nagyon kedvezőtlen, és veszélyes mellékhatásokat okozhatnak!!! 

Veszettség oltást csak és kizárólag nagyon indokolt esetben kapjanak és azt is csak a bal hátsó láb bőr alá injekciózva!  Más oltásokkal kapcsolatban pl leukózis, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot, hogy elmondhassam a mellette és ellene szóló érveket, hogy mindenki felelőségteljes döntést hozhasson. 

A szőrcsomó elleni pasztát rendszeresen heti 2 X kb. 3 cm, vedlési időszakban kicsit többet is adhatunk a cicánknak.  Érdemes elkezdeni adni, amikor már kiszőrösödik a cica 5-6 hónapos kortól. 

  

Táplálás:

Royal Canin tápot kapnak a Saba/ Sábacat Birman cicák. Kezdetben vagy a Mother and Babycat vagy pedig a Kitten tápot kérjük beszerezni. A cicák 3 éves korukig fejlődnek, nem probléma ha tovább is kapják ezeket a tápokat mint a kifejezett kölyök kor. Természetesen az ivartalanítás után át lehet állni a steril tápok fogyasztására. Ennél részletesebb tájékoztatást nem kívánok adni, hiszen a Royal online felületén mindenki számára elérhető információ  a macskák egészséges táplálása. 

 

Royal Canin

A száraz táp váltás, komoly problémát, egészségkárosodást okozhat a kiscicának!

Ha valaki mégis szeretne más táppal etetni, akkor is ajánlott legalább az első  2-3 hónapot Royallal folytatni, és csak lépésről lépésre kb. 2 hét alatt  az új táp fokozatos hozzáadagolásával tápot váltani.

A száraz tápnak és víznek  állandóan, napi 24 órában a cica előtt kell lennie. Kevésbé ismert információ, hogy a macskák naponta átlag 15-18 alkalommal étkeznek.

Kérem kerüljék az olcsó macskatápok adását!

Egészséges, bőr és szőr, testfelépítés, immunrendszer csak minőségi élelmiszerrel és kiegészítőkkel érhető el. A genetika nem minden. Én csak  előkészíteni tudom a kiscicákat az egészséges és boldog élethez, a többi már az önök felelősége lesz.

Cicáinknak napi 2-3 alkalommal minőségi nedves eledelt is  kínálunk.   

Sokkal könnyebb a nedves eledelt változtatni mint a száraz eledelt. Gyakorlatilag minden minőségi nedves eledelt ki lehet próbálni. Csak néhány fajta , amit nálam esznek és szeretnek a cicák.

Száraz tápon nem nevelünk fel kiscicát!

Reggel és esete mi forró vízbe áztatott táphoz keverjük az alutasakos vagy konzerv eledelt. Kéz melegen tálaljuk. Konzerv: Royal Mother and Baby Instinctive, és vagy Kitten Instinctive minden képen beszerezendő. Ezen kívül bármilyen kitten prémium konzerv jó lehet. Nálunk nagyon bevált: Schesire alutasakos ( drága, ha rászokik mást nem fogad el, de csúcs minőségű eledel) Cosma Thai tuna and crab . 

Ezek mellet, én rendszeresen adok nekik, főtt csirkemellet, és Alaszkai tőkehal filét szintén főzve. 

Soha nem adok ember étel maradékot vagy tejet a macskáknak.

A friss vízhez és a macskavécéhez mindig zavartalanul férjen hozzá. ezek sohase legyenek közel olyan gépekhez, helyekhez, ami feszélyezi, zavarja a macskát. 

Fontos még. hogy a macska WC ne legyen közel a vízhez és a macska etetőtáljához, ne kerülhessen át  szennyező anyag az élelmiszerekre.  Zárt macska WC használata javasolt. De nálam nem minden kiscica találkozott vele, így az erre való átállás csak fokozatosan oldható meg. 

Macskaalomból bármilyen kompakt csomósodó alom megfelelő, de a szilikonos alom kölyök macskának nem használható.  

Nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy én melyik márkát használom, pedig ennek van talán a legkisebb jelentősége.  Én a Benek extra compact almot használom és a zooplus  rendelem.

Eljutottunk a második feléhez a cikknek a cicák lelki, szellemi szükségletei. 

A legfontosabb energia a Saba / Sábacat Birman cica számára a SZERETET

Birman macska szeretet hiányában nem tud létezni.

Az a Saba/ Sábacat Birman cica, akinek mindene megvan, kiváló minőségű élelem, vitaminok, a legmodernebb macskajátszófa stb. de nem kap emberi szeretetet, törődést a gazdájától, soha sem lesz egészséges, boldog macska!

A tőlem származó Birman cica biztosan nem.  Saba / Sábacat kennelben csak szeretetet, törődést tapasztaltak meg, nem találkoztak semmilyen negatív ingerrel, hangos szóval, durvasággal.  Lelkük telis – tele van szeretettel, amit szeretnének megosztani Önökkel.

Kérem ne okozzanak nekik csalódást! 

 

Kérem adjanak nekik annyi szeretetet amennyit csak bírnak, és fogadják el tőlük mindazt a szeretet csomagot, amivel ők készülnek Önöknek. :

Engedjék, hogy a kiscicák is részesei lehessenek a családnak. Engedjék, hogy ott tartózkodjanak, ahol a család. Ne zárják be őket egy számukra épített luxus macska szobába, mert sohasem lesznek ott boldogok. Játszanak velük sokat, simogassák őket, beszéljenek hozzájuk és meglátják, ők is válaszolni fognak. Engedjék hogy szabadon rohangáljanak az egész lakásban, vagy önökhöz közel pihenhessenek.

Ne feledjék, hogy minden cicának szüksége van olyan nyugodt helyre, ahol zavartalanul pihenhetnek. Fontos tudniuk ezt, a kisgyermekes családoknak, vagy ahol másik kisállattal él együtt a Birman cica.

 Legyenek kedvesek a Birman cicával és a legjobb jóbarátukká válik majd.  Nem lehet őket annyira szeretni, amit később ne adnának vissza számunkra.

Szeretet egy soha véget nem érő, önmagába visszatérő folyamat.  A Birman cica egy kiváló lehetőség ennek gyakorlására. 

Néhány játék igen veszélyes lehet, ha felügyelet nélkül a cica birtokában marad.

Ezek a játékok a teljesség igénye nélkül a tollas játékok, vagy a köteles játékok. 

Ezek a játékok alkalmasak a cica önálló játszatására: 

Birman cica nem szeret hosszú ideig egyedül, magányosan maradni.

Ha a család rendszeresen hosszabb ideig magára hagyná a Birman cicát mint 7-8 óra naponta, célszerű egy másik Birman cicát társul választani. Ha másik macska fajtára vágyunk az is megfelelő, ha nem agresszív fajta, Boldog harmóniában tudnak együtt élni kutyákkal is.

cat love

De semmilyen másik állat szeretete és társasága nem képes pótolni az emberi szeretetet és törődést!

Őszintén remélem segíteni tudtam picit, hogy mire számítson az friss Birman cica gazdi és hogyan tud felkészülni a cica érkezésére. 

Ha még nem előjegyzőnk, vagy Birman cica tulajdonos az olvasó, csak rátalált erre a cikkre, kérem gondolja át Ön mit tud ajánlani a cicának, mielőtt kapcsolatba lépne velünk. Ne csak azzal számoljon. amit elvár egy Birman kiscicától

Köszönöm. ????

Természetesen, további kérdésekre szívesen válaszolok. 

Birman kiscica info, előjegyzés:

www.birman.hu

kata@birman.hu 

 

 

 

Tavaszi Birman cica zsongás

2023 tavaszi időszakban 5 alom született kennelünkben!

Különösen fontos információ ez az előjegyzőinknek, akik hosszú idő óta várnak Saba / Sábacat Birman kiscicára. Még fontosabb azoknak az érdeklődőknek, akiket pont a lehetséges várokázási idő riasztott el attól, hogy egy szeretet gombóc Birman kiscica tulajdonosa legyen.

Ezek az emberek elérése tájékoztatása az elsődleges célja ennek a cikknek a megírásának. Persze minden cica imádó elolvashatja, aki nyomon követi Saba Birman  kennelünk cicáinak az életét. 🙂

Az első alom kiscicái már foglaltak. Saba Ellina és Saba Eliza Fóka Pont színű nőstények mint az anyukájuk Junior Bajnok Saba Nadine, aki 2023.02.11 én adott életek kiscicáinak. 

2023.03.28-án született Saba Genesis, aki nagy valószínűséggel Csokoládé Pont színű kedvenc kiscica lesz. Minden bizonnyal amikor Önök ezt a cikket olvassák, már Ö is foglalt lesz valamelyik előjegyzóm számára. 

Saba Genesis:

Az ő apukája ugyan az az Európa Bajnok kandúrunk Beethoven de Johnnatarie Bonbón, aki Spanyolországból érkezett hozzánk és szintén apukája az előbb említett E 4 alomnak és a később született H 4 alomnak egyaránt. 

Míg az anyukája a saját tenyésztésű, Nemzetközi Bajnok Saba Kimberly:

Az imént az apuka kapcsán említett H 4 alom 2023.04.08- án született.  Saba Harmony minden bizonnyal Csokoládé Pont színű kislány, míg testvére Saba Harris Lila Pont kandúrka. 

Az Ő anyukájuk szintén saját tenyésztésű Saba Pippa Kék Pont színű, és aki beleesett abba az időszakba, amikor a Covid-19 miatt, nem rendezhettek kiállításokat.  

Saba Pippa:

A következő alom nem sokkal utána született 2023.04.11-én Nemzetközi Nagybajnok kandúrunktól, aki Olaszország legnevesebb tenyészetéből érkezett hozzánk Albafeles Darcy és Saba Sophia– tól. Aki Pippához hasonlóan, az a generáció, aki kiváló kiállítási jegyei mellett egy kiállításra sem juthatott el (Covid19). 3 fiú Birman kiscica  született ebből a házasságból: Saba Ikarus Lila, vagy Csoki Pont színú lesz, míg Saba Ian és Saba Ivan kiállítási tenyésztési minőségű kiscicák Fóka Pont színben. 

Nemzetközi Nagybajnok Albafeles Darcy a büszke apukája az I4 és J4 almoknak:

Míga az előbb említett I4 alom anyukája Lila Pont színű Saba Sophia:

Ezek után már el is érkeztünk az utolső alom kiscicáihoz. Akik apukája Darcy míg anyukája a legrégebbi Birman vérvonalam leszármazottja Magyar Bajnok Saba Betti.  Ebben az alomban 2 fiú és egy kislány cica született 2023.04.25 -én. 

video: 

Sábacat Betti:

Születés, az élet csodája mindig hatalmas élmény. 🙂 Igazán nagy boldogság ez nekünk, hogy idén tavasszal ennyi gyönyörű Birman cica született kennelünkben. 

Tudom mennyire lelkesítő tud lenni, a kiscicák látványa, de kérem azok és csak azok jelentkezzenek kennelünkben Birman kiscica vásárlása miatt, akik felelős gazdái tudnak lenni egy csupaszív, finom lékű, szetetet gombóc Birman kiscicának. 

Birman cica nem mindenki cicája, de azok a szerencsés emberek, akik együtt élhetnek a Burmai Szent Templom macskával olyan szeretetet és harmóniát tapasztalhatnak meg, ami csak nagyon keveseknek adatik ebben az életben 🙂

Ezen a linken bővebb info található a vásárlás menetéről: 

Vásárlás

Itt pedig az aktuális kiscica helyzetről: 

https://birman.hu/litters

Elérhetőségek:

www.birman.hu

kata@birman.hu

06309366989

Bodó Kata

 

 

Védőoltások, ivartalanítás

Ez a cikk egy rövid ismertető a macskák ajánlott oltásairól és  az ivartalanítással kapcsolatos információkról. Minden macskatartó számára nagyon fontos a cicák egészségének a védelme, hogy boldog harmonikus kapcsolatban  élhessenek, élhessünk kedvenceinkkel. Ebben kíván segíteni ez a cikk. 🙂

Macskáknak kötelező védőoltása nincsen!

Ajánlott 2 db  kombinált oltás. Alap immunizáció.

Nagyon fontos, hogy azt az oltást kapják ismétlő oltásnak, éves ismétlő oltásnak, amit már tőlünk kaptak. Minden cica útlevelében, oltási könyvében megtalálható. Érdemes lefotózni és oltás előtt egyeztetni az állatorvossal, hogy rendelkezik e a megfelelő oltóanyaggal mielőtt odavisszük a cicánkat. Sajnos több fajta oltás is forgalomban van, amik igen erős mellékhatást válthatnak ki a cicáknál. 

Az éves ismétlő oltást mindig az első oltás időpontjához számoljuk, ne a másodikhoz. 

Létezik leukózis elleni védőoltás is.  Elméletileg  a betegség terjedéséhez macska-macska kontaktus  szükséges. Ezért az egyedül lakásban tartott macskák számára, nem jelent közvetlen veszélyt. A magán véleményem az, hogy nem vagyok 100 % ban biztos abban, hogy mindent tudunk a betegség összetevőiről és terjedéséről.  Viszont az is biztos, hogy a védőoltásoknak sajnos mellékhatása is lehet (Szarkóma). Minden tulajdonos saját döntése az, hogy kéri e ezt az oltást vagy sem.  Ha kérik, akkor viszont a Purevax leukózis-kombi oltás a javasolt. Bizonyíthatóan sokkal kisebb arányban okozhat Szarkómát. 

Leukózis oltást megelőzően tesztet kell készíttetni, hogy negatív e a cica. Sajnos a diagnózis is igen nehéz és bonyolult, de ebbe nem megyek bele bővebben mert nem állatorvosi szakcikket írok, nem vagyok állatorvos, ezért csak egyszerű tájékoztató anyagot készítek Saba/ Sábacat cicatulajdonosok számára. 

Leukózis  oltást mindig bal láb comb bőr alá kérjük az állatorvostól, soha ne hátba adják!

Én nem használom az előbb említett oltást kiscicáknak. A saját macskáim 10 hónapos kor körül kapnak két Purevax kombi oltást. Aztán az évenkénti ismétlőt. 

Veszettség oltást csak és kizárólag abban az esetben adjunk a cicának ha külföldre utazunk a cicánkkal és az adott ország jogszabályai megkövetelik ezt tőlünk!!!

Ebben az esetben is már az említett módon a bal láb comb bőr alá. 

Határozott kérésünk, hogy Saba / Sábacat Birman cicát egyik tulajdonos se engedjen ki szabadon kertbe utcára, ahol esetleg fertőződhetne veszettséggel!

Veszettség oltás ugyanúgy Szarkómát okozhat csak nagyobb eséllyel mint a leukózis oltás ezért csak indokolt esetben kérjük az állatorvostól. 

Ivartalanítás javasolt ideje 6-10 hónapos kor között. Abszolút rutin műtétnek számít, ami nem viseli meg a cicák szervezetét. 

Ettől függetlenül javasolnom minden oltás, ivartalanítás, utazás, bármilyen stresszes behatást megelőzően és követően 1-1 hétig adni a cicáknak a Vetry Dmg vitamint és Florentero bélflórát

Segítve, támogatva ezzel is a macskák szervezetét, az egészséges fejlődésük érdekében. 🙂

Minden kedves Saba / Sábacat cicatulajdonosnak sok-sok boldog cicás pillanatot kívánok 2023 ra is. 🙂

Akik pedig még csak gondolkodnak a Birman kiscica vásárlásában, jó hír, hogy 2023 ban kedvenc kiscicára  újra fogadunk előjegyzéseket.

www.birman.hu kata@birman.hu

Bonbón Európa Bajnok és apuka is lett egyszerre!

Legfiatalabb Birman kandúrunk Beethoven Johnnatarie (Bonbón)  Csokoládé Pont SBI b színű, 2021. 06.11. született Barcelonában, Spanyolországban.  Teljes genetikai szűrését, ahogy már kennelünkben megszokhatták a legmodernebb genetikai laborban Ausztráliában csináltattuk. Bonbón genetikai tesztje minden pontban negatív

2022.10.30. Belgrádban WCF Világkiállításon Európa Bajnok lett!

Fiatal kora ellenére, máris 3 alom büszke apukája!

De ne ugorjunk ennyire előre! 

Bonbón kiválasztását több mint 6 hónapos aktív keresőmunka előzte meg. Kislányommal Annával, minden egyes nap, kerestük a megfelelő kandúrt Azzurro helyére. Végül Bonbón mellett döntöttünk, mert a tenyésztőjétől kapott videó anyag alapján azt sejtettük, hogy Azzurrohoz hasonlóan egy nagy macit kapunk, aki csak arra vár hogy szeressék.

Szerencsére a valóság még az elképzeléseinket is túlszárnyalta. 🙂

Bonbón rendkívül kedves, hihetetlenül finoman szerető cica. Egy nagyon kicsi agresszivitást, keménységet sem mutat. Mindig óvatosan közelít és elhasal, így ajánlja fel magát szeretgetésre. Még a dorombolása is lágy, puha. 🙂 

Kiállításokon is rendkívül nyugodtan viselkedik. Nem stresszel semmin. Eszik, iszik, játszik, mintha az lenne a világon a legtermészetesebb, hogy hosszú órákon keresztül autózunk, szállodában alszunk és egész napokat egy műanyag sátorban töltse. Millió idegen ember és macska között.

Ahhoz bizony hogy Európa Bajnok lehessen nagyon sok ország sok kiállításán kellet megjelennie.

Minden egyes címet 3 szor kell megkapnia a macskáknak 3 különböző bírótól. A Nemzetközi Bajnoki címhez és a Nemzetközi Nagybajnoki címhez már a 3 különböző bíró bírálatából egyet külföldi kiállításon kell kapnia.

Az Európa Bajnoki címet pedig 3 különböző országban kell kapnia 3 bírótól. A Világkiállítás külön kontinensnek számít. 

Show Results

Volt tehát utazásban részünk bőven, de Bombi remekül helyt állt. Igazán büszkék vagyunk rá. Természetesen köszönet illeti a tenyésztőjét. 🙂

kiállításokon a legkedvesebb eset az volt, ahogyan a bíró próbálta a négy lábára állítani hogy láthassa a termetét, de ahogy az asztalra ért a lába ő rögtön elhasalt, hogy simogathassák. A bíró még küzdött vele egy ideig aztán feladta, nevetett és simogatta. 🙂

Bonbón a címek mellé sok-sok Nominálást is begyűjtött, majd az egyik kiállításon BEST in Show t kapott.  Ahogy átvettem a hatalmas kupáját, már ott a kezemben megpróbálta megszerezni tőlem. Betettem mellé a kiállítási sátrába (Sturdi) ahol, mindkét mancsával átölelte a kupáját és úgy aludt a kiállítás végéig. Nagyon megható volt. Teljesen úgy tűnt, hogy tudja ezt ő kapta és roppantúl elégedett a bírói döntéssel. 

Bombi kedvessége, és határtalan bizalma nem csak az emberekre de a cicákra is vonatkozik. Nagyon figyelmes és gyöngéd szeretőnek bizonyult. Hamar a lányok kedvence lett. 🙂 

Az első kiscicái Saba Sophiától születtek. Sophiának már voltak kiscicái ezt megelőzően is Nemzetközi Bajnok Albafeles Darcy kandúrunktól. Tapasztaltsága segített Bonbinak önbizalmat felépítenie az udvarlás mesterségében. 🙂 Ebből az alomból minden kiscicánk gazdára talált már.

A második és harmadik alom anyukája pedig nem más mint Bonbón gyerekkori játszótársai Nemzetközi Nagybajnok Saba Lana és Nemzetközi Bajnok Saba Kamil.

Ezekből az almokból még lehet, hogy lesz foglalható Birman kiscica, amikor Önök ezt a cikket olvassák.

https://birman.hu/litters

Ha mégsem, akkor se csüggedjenek Bonbi még csak most kezdi meg tenyész karrierjét. Reményeink szerint nagyon sok alomnak lesz ő az édesapja. 🙂

Birman kiscicák pedig egész éven át előjegyzehetőek Saba/Sabacat Birman kennelünkben. 

Elérhetőségek:

Bodó Katalin 06309366989

email: kata@birman.hu

web: www.birman.hu

fb: https://www.facebook.com/birman.hu

inst: https://www.instagram.com/birmanhu/

Youtube: birman.hu

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@birmanseu?lang=hu-HU

Vásárlás

Saba / Sábacat Birman kiscica érkezik

Ez a cikk egy rövid összefoglaló, hogyan készüljünk fel Birman kiscica fogadására a Saba  / Sábacat kennelből

Elsősorban ez a cikk azoknak a vevőimnek segítség, aki hamarosan Saba Birman kiscica boldog tulajdonosai lesznek. Nem szól ez a cikk tenyésztők számára, hiszen Magyarországra  egyáltalán nem adok tenyésztési engedélyt, így  tenyésztőknek szánt szakmai anyagokat sem publikálok magyar nyelven. 

Amikor egy Birman kiscica elhagyja kennelünket, akkor az ő teljes élete örökre megváltozik. Rendkívül fontos, hogy minden lehetséges módon segítsük az új körülményekhez való alkalmazkodását.

 

Két fő részre bontom ezt a cikket. Az első felében a cica vegetatív szükségleteit, míg a második részben érzelmi, mentális szükségleteit tekintem át.

Kezdjük akkor a fiatal Birman cica vegetatív szükségleteivel:

Mindig arra törekszem, hogy a kiscica testi állapota kifogástalan legyen, mikor új családjához költözik.  Ezért a kifogástalan táplálék mellett még  Vetry Dmg vitamint  kapnak egy héttel költözés előtt, és ennek folytatását javaslom legalább még egy hétig. Az űtmutatóval ellentétben az általam javasolt adag  0,25 ml/nap  amíg el nem érik a 3 kg testsúlyt, ezt követően ajánlott átálni az űtmutatóban is javasolt  0,5ml/adagra. Később a kifejlett Birman macskák adagja is ez lesz majd.

Emellett szintén használok Florentero probiotikumot,  hogy lehetőség szerint elkerüljünk minden bélrendszeri problémát, amit az utazás és környezetváltozás által okozott stresszhatás kiválthatna. Javaslatom az adagolásra megelőzés képen napi egyszer botsónyit, ha esetleges probléma esetén napi 3X borsónyi. Én természetesen ezt is adagolom a kiscicának mielőtt elhagyja otthonunkat és folytatását javaslom a cica gazdinak minimum 3 napig a megérkezést követően. 

Kérem vásárolják meg ezeket a kiegészítőket, még a kiscica érkezése előtt, hogy a cica érkezése első pillanatától folyamatosan kaphassa. 

Későbbiekben a vitamint ajánláson szerint 3 havonta kapják 1-2 hétig, és minden esetben oltásokat, ivartalanítást, bármely stresszhatást (pl kiállítások, utazások) megelőzően és követően.

Fontos tudnivaló, hogy ez a vitamin túladagolható, ezért nem ajánlott megszakítás nélkül egy hónapnál tovább adni!

A pro biotikum adása  is javasolt az előbb felsorolt helyzetekben a vitaminnal együtt, de a vitaminnal ellentétben ez nem túladagolható. 

Nagyon fontos, hogy a kombinált oltásból az oltási könyvben, vagy útlevélben megtalálható oltást kapják ismétlő oltásként!!!  Ugyanazt amit már nálunk a kennelben kaptak. Sajnos forgalomban vannak olyan oltások, amik nagyon kedvezőtlen, és veszélyes mellékhatásokat okozhatnak!!! 

Veszettség oltást csak és kizárólag nagyon indokolt esetben kapjanak és azt is csak a bal hátsó láb bőr alá injekciózva!  Más oltásokkal kapcsolatban pl leukózis, kérem vegyék fel velem a kapcsolatot, hogy elmondhassam a mellette és ellene szóló érveket, hogy mindenki felelőségteljes döntést hozhasson. 

A szőrcsomó elleni pasztát rendszeresen heti 2 X kb. 3 cm, vedlési időszakban kicsit többet is adhatunk a cicánknak.  Érdemes elkezdeni adni, amikor már kiszőrösödik a cica 5-6 hónapos kortól. 

 

Táplálás:

Royal Canin tápot kapnak a Saba/ Sábacat Birman cicák. Kezdetben vagy a Mother and Babycat vagy pedig a Kitten tápot kérjük beszerezni. A cicák 3 éves korukig fejlődnek, nem probléma ha tovább is kapják ezeket a tápokat mint a kifejezett kölyök kor. Természetesen az ivartalanítás után át lehet állni a steril tápok fogyasztására. Ennél részletesebb tájékoztatást nem kívánok adni, hiszen a Royal online felületén mindenki számára elérhető információ  a macskák egészséges táplálása. 

Royal Canin

A száraz táp váltás, komoly problémát, egészségkárosodást okozhat a kiscicának!

Ha valaki mégis szeretne más táppal etetni, akkor is ajánlott legalább az első  2-3 hónapot Royallal folytatni, és csak lépésről lépésre kb. 2 hét alatt  az új táp fokozatos hozzáadagolásával tápot váltani.

A száraz tápnak és víznek  állandóan, napi 24 órában a cica előtt kell lennie. Kevésbé ismert információ, hogy a macskák naponta átlag 15-18 alkalommal étkeznek.

Kérem kerüljék az olcsó macskatápok adását!

Egészséges, bőr és szőr, testfelépítés, immunrendszer csak minőségi élelmiszerrel és kiegészítőkkel érhető el. A genetika nem minden. Én csak  előkészíteni tudom a kiscicákat az egészséges és boldog élethez, a többi már az önök felelősége lesz.

Cicáinknak napi 2-3 alkalommal minőségi nedves eledelt is  kínálunk.   

Sokkal könnyebb a nedves eledelt változtatni mint a száraz eledelt. Gyakorlatilag minden minőségi nedves eledelt ki lehet próbálni. Csak néhány fajta , amit nálam esznek és szeretnek a cicák.

Ezek mellet, én rendszeresen adok nekik, főtt csirkemellet, és Alaszkai tőkehal filét szintén főzve. 

Soha nem adok ember étel maradékot vagy tejet a macskáknak.

A friss vízhez és a macskavécéhez mindig zavartalanul férjen hozzá. ezek sohase legyenek közel olyan gépekhez, helyekhez, ami feszélyezi, zavarja a macskát. 

Fontos még. hogy a macska WC ne legyen közel a vízhez és a macska etetőtáljához, ne kerülhessen át  szennyező anyag az élelmiszerekre. 

Macskaalomból bármilyen kompakt csomósodó alom megfelelő, de a szilikonos alom kölyök macskának nem használható. 

Eljutottunk a második feléhez a cikknek a cicák lelki, szellemi szükségletei.

A legfontosabb energia a Saba / Sábacat Birman cica számára a SZERETET

Birman macska szeretet hiányában nem tud létezni.

Az a Saba/ Sábacat Birman cica, akinek mindene megvan, kiváló minőségű élelem, vitaminok, a legmodernebb macskajátszófa stb. de nem kap emberi szeretetet, törődést a gazdájától, soha sem lesz egészséges, boldog macska!

A tőlem származó Birman cica biztosan nem.  Saba / Sábacat kennelben csak szeretetet, törődést tapasztaltak meg, nem találkoztak semmilyen negatív ingerrel, hangos szóval, durvasággal.  Lelkük telis – tele van szeretettel, amit szeretnének megosztani Önökkel.

Kérem ne okozzanak nekik csalódást! 

Kérem adjanak nekik annyi szeretetet amennyit csak bírnak, és fogadják el tőlük mindazt a szeretet csomagot, amivel ők készülnek Önöknek. :

Engedjék, hogy a kiscicák is részesei lehessenek a családnak. Engedjék, hogy ott tartózkodjanak, ahol a család. Ne zárják be őket egy számukra épített luxus macska szobába, mert sohasem lesznek ott boldogok. Játszanak velük sokat, simogassák őket, beszéljenek hozzájuk és meglátják, ők is válaszolni fognak. Engedjék hogy szabadon rohangáljanak az egész lakásban, vagy önökhöz közel pihenhessenek.

Ne feledjék, hogy minden cicának szüksége van olyan nyugodt helyre, ahol zavartalanul pihenhetnek. Fontos tudniuk ezt, a kisgyermekes családoknak, vagy ahol másik kisállattal él együtt a Birman cica.

 Legyenek kedvesek a Birman cicával és a legjobb jóbarátukká válik majd.  Nem lehet őket annyira szeretni, amit később ne adnának vissza számunkra.

Szeretet egy soha véget nem érő, önmagába visszatérő folyamat.  A Birman cica egy kiváló lehetőség ennek gyakorlására. 

Néhány játék igen veszélyes lehet, ha felügyelet nélkül a cica birtokában marad.

Ezek a játékok a teljesség igénye nélkül a tollas játékok, vagy a köteles játékok. 

!

Ezek a játékok alkalmasak a cica önálló játszatására: 

Birman cica nem szeret hosszú ideig egyedül, magányosan maradni.

Ha a család rendszeresen hosszabb ideig magára hagyná a Birman cicát mint 7-8 óra naponta, célszerű egy másik Birman cicát társul választani. Ha másik macska fajtára vágyunk az is megfelelő, ha nem agresszív fajta, Boldog harmóniában tudnak együtt élni kutyákkal is.

cat love

De semmilyen másik állat szeretete és társasága nem képes pótolni az emberi szeretetet és törődést!

Őszintén remélem segíteni tudtam picit, hogy mire számítson az friss Birman cica gazdi és hogyan tud felkészülni a cica érkezésére. 

Ha még nem előjegyzőnk, vagy Birman cica tulajdonos az olvasó, csak rátalált erre a cikkre, kérem gondolja át Ön mit tud ajánlani a cicának, mielőtt kapcsolatba lépne velünk. Ne csak azzal számoljon. amit elvár egy Birman kiscicától

Köszönöm. 🙂

Természetesen, további kérdésekre szívesen válaszolok. 

Birman kiscica info, előjegyzés:

www.birman.hu

kata@birman.hu 

Saba / Sábacat Birman cicák újra versenybe szállnak!

Közel 3 év  COVID 19 kényszerpihenő, két Világbajnok kandúr és számtalan Nemzetközi Bajnok nőstény után a Saba/ Sábacat Birman cicák 2022 ben újra versenyeznek a WCF Nemzetközi Macskakiállításokon!

2022 tavaszán Birman cicáink újra részt vettek WCF Nemzetközi Macskakiállításokon, és a WCF Világkiállításon.  Sikersorozatunk következő állomása Budapest lesz 2022 Szeptember 10-11 Részletek később a cikkben. 

Nagyon sok megkeresést kaptunk és kapunk folyamatosan a Birman cicák felől érdeklődők, illetve Saba Birman cicára előjegyzőinktől, hogy szeretnék megnézni a cicáinkat személyesen. Szeretnének találkozni velünk és a cicáinkkal is. Nos ennek  most érkezett el az ideje. 

Jövő hét végén  Budapesten lehet velünk és cicáinkkal ismét személyesen találkozni!

Két kérdés merül fel rögtön:

Kikkel, melyik cicáinkkal lehet találkozni? 

Hol és mikor lehet velünk találkozni?

Nézzük a versenyzőket kicsit részletesebben:

A kék linkekre kattintva még részletesebb információhoz jut az olvasó a cicák személyiségéről családfájáról stb. 

Saba Lana  3. generációs Sábacat/ Saba cica, Fóka cirmos színű. Saba Lana a utolsó Nemzetközi Nagybajnok címét szeretné megszerezni. Minden címet 3 alkalommal kell a cicáknak megkapnia 3 különböző bírótól és a Nemzetközi Bajnok címtől kezdve az egyik kiállításnak külföldön kell lennie.  Saba Lana eddigi kiállítási eredményei

Magyar Bajnok Saba Kimberly 2 generációs Saba cica Lila Pont színű indul az utolsó Nemzetközi Bajnok címért. Kimberly megszakította a kiállítási karrierjét amikor világra hozta első kiscicáit. Egy címmel viszont elmaradtunk, amit most pótolni szeretnénk. Saba Kimberly eddigi kiállítási eredményei

Saba Kimberly és Saba Lana is terveink szerint utoljára száll versenybe, most utoljára lehet velük személyesen is találkozni.

És végül de nagyon nem utolsó sorban Bonbon, kennelünk új kandúrja Spanyolországból. Bonbon Csokoládé Pont színű. Bonbon szintén az utolsó Nemzetközi Nagybajnok címért versenyez és tervek szerint első Európa Bajnok címét is szeretné megkapni.  Bonbon eddigi kiállítási eredményei még nem kerültek ki a weboldalra. Bonbon tervek szerint legközelebb Októberben vesz részt Belgrádban a WCF Világkiállításon

Egyéb érdekességek a kiállításról:

Tervek szerint Saba Kimberly utódja Saba Vlad Fóka Pont kandúr s részt fog venni a budapesti kiállításon. Ő kölyök osztályban fog indulni. 

Aki érdeklődik a Birman fajta iránt és kitekint a kiállításra most 4 különböző színű, korú, ivarú Birman cicát is megismerhet személyesen. 

Nézzük a második kérdésre a választ, Hol? és Mikor?

2022 Szeptember 10-11 Budapesti PMC/ WCF Nemzetközi Macskakiállítás:

Különlegesség még hogy ebben a pillanatban Saba Valerian Csokoládé Pont kandúr kiscica, aki szintén Saba Kimberly fia és Saba Vlad testvére még szerető családot keres. 

Akit érdekel a Birman fajta, hallott már róla, gondolkodik rajta hogy társat szeretne magának, és/vagy már előjegyző nálunk, vagy csak szívesen találkozna, beszélgetne velünk. Itt a remek lehetőség. 

Birman kiscica info, előjegyzés, foglalás: www.birman,hu kata@birman.hu

És ha máris szeretné, hogy egy csodálatos Birman kiscica boldog tulajdonosa legyen, de nem kíván kiállítási tenyésztési minőségű cicát vásárolni, akkor is jó helyen jár, mert van még egy szabad kedvenc kiscicánk. Saba Wolfgang szintén Csokoládé Pont kandúr.

Kiscica info

Vásárlás info

Birman cica, a szeretet művésze

Szeretet művészei: tündéri Birman cicák!

Saba Volfgang még szerető családot keres

Miért tündériek ezek a cicák? Miért különleges a Birman fajta?

Ez a cikk egy rövid fajtaismertető a Birman macskáról és arról a szeretetről, amit ezek a cicák közvetíteni képesek a családjuk, gazdáik felé. Mindkét szempontot figyelembe véve, azt hogy a Birman cicák miben segíthetik a családjuk életét, és azt is, hogy a Birman cicáknak milyen gazdára, családra van szüksége.

Az, hogy kinek mi a szép az rendkívül szubjektív. Számomra a Birman macska szépsége önmagáért beszél. Az egész fajtát a harmónia jellemzi. A fajta egész jellege az optimálisra törekszik. Nem túl hosszú vagy rövid a orr, fül, lábak. Nem túl hosszú, vagy rövid, dús vagy ritka a szőrzet emiatt sokkal kevesebb a szőr gondozás, mint más fajtáknál. Sokan hipoallergén cicának tartják és hivatalosan is ezen macskafajták közé sorolják. Én tartózkodom ilyen kijelentésektől és nem szeretnék cicát eladni hipoallergénnak.

Ami viszont tény hogy sohasem volt és nagyon bízom benne. hogy sohasem lesz divat fajta. Ezért az egész világon ritkaságnak számít.

Különlegesen szerencsés ember az, aki Birman cica boldog tulajdonosa lehet?

Nincs túltenyésztve sem hazánkban, sem pedig a világon, ezért nincs ismert genetikai betegségük sem! Ezt a biztonságot megerősíti az a tény is hogy a Saba/ Sábacat kennel cicáinak genetikai szűréseit a legmodernebb Ausztrál genetikai laborban készítették el, minden ma ismert macska genetikai betegségekre negatív cicákkal tenyésztünk.

Birman fajta ismertető itt

Birman cica mint alternatív terapeuta.

A Birman macska nem mindenki cicája!

Rendkívül gazdag, finom lelkivilágú cica. Számomra ez. és nem a szépsége az ami a legfontosabb. Már a nevében is, minden nyelven, szerepel a Szent szó. Hát nem véletlenül. Olyan speciális energiával rendelkeznek, ami közelében tartózkodni, rendkívül kellemes és megnyugtató.

Pár évvel ezelőtt néhány pszichológus rátalált a Birman cica kennelünkre és sok aggódó családot irányítottak hozzánk. Saba/ Sábacat Birman kennelt ajánlották alternatív gyógymódként, megkésett- eltérő fejlődésű gyerekek számára, illetve beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekekkel, válást, betegséget követő traumák leküzdésében tudtak, tudnak cicáink segíteni. Nem csekély a korunkat annyira jellemző, számítógép- telefon játékszenvedély csökkentésében elért eredményeik sem, emellett jelentősen csökkenthetik iskolai, munkahelyi stresszt, orvosolhatják az alvászavarokat.

Az mára már bizonyított tény. hogy az állatok képesek segíteni nekünk a napi gondjaink leküzdésében, a terheink cipelésében.

Miért fontos annyira a Birman cicáknak a szerető család?  Milyen családra van szüksége a Birman cicának?

A Birman fajtának és azon belül is a Saba/ Sábacat cicáknak rendkívüli szeret igényé van!!!

Az számomra egyértelmű, hogy aki ebben a fajtában gondolkodik és a mi kennelünkből szeretne kiscicát, az biztosítson számára mindent, ami elvárható. Royal Canin étel, és mellé az ajánlott, kiegészítő vitaminok, játékok stb Ez természetes kell hogy legyen minden család számára, aki Saba/ Sábacat Birman cicában gondolkodik.

Annak az oka, hogy mégis azt mondom, hogy a Birman  nem  mindenki macskája, az a rendkívüli szeretetigénye!

Saba Valerian még elérhető

Nagyon sok ember képes kielégíteni egy cica vegetatív szükségleteit egy fejlett társadalomban, hiszen egy cica minőségi tartása nem annyira megterhelő, hogy ez problémát jelentsen a családoknak. 

Sajnos viszont sok ember nem képes azt a mennyiségű és minőségű szeretetet megadni a Birman cicának, amire ennek a fajtának szüksége van!

A Birman fajtának viszont mindennapi kenyere az a szeretet amit a gazdáitól kaphat.

Ezt a gondoskodást, törődést nem helyettesítheti egy másik kisállat sem.   A Birman cica átlagon felül szociális fajta, aki nagyon jól érzi magát másik macska vagy kutya társaságában.

De szüksége van arra, hogy a gazdi mellett ülhessen a konyhában, amíg az főz. Vagy a kád széléről játszhasson a vízcseppekkel, amíg fürdik, bebújhasson a könyöke közé, amíg tanul vagy dolgozik, és sok esetben aludhasson a gazdival az ágyban. ?

Különlegesen igaz ez azokra a Birman kiscicákra, akik a Saba/ Sábacat kennelben cseperednek fel.  Ezek a kiscicák a csak szeretettel és törődéssel találkoztak életük, folyamán. Egy csodálatos idillikus tündér világban élnek  Soha nem tapasztaltak hangos szót, durvaságot. Csak sok – sok játékot, simogatást, nevetést. ?

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Sok információ található rólunk a hivatalos Fb oldalainkon, Instagrammon vagy Pinteresten is: 

https://www.facebook.com/birman.hu

https://www.instagram.com/birmanhu/

https://hu.pinterest.com/sabacatbirmanbeauty/_saved/

Nálunk 200 m2 házban minden anyának külön szoba áll rendelkezésére a kiscicái harmonikus felnevelésére. Emellett 4 db  külső-belső teres kifutó javítja tovább az állataink mindennapi életét ? A körülményeket folyamatosan javítjuk fejlesztjük. ? 

Saba Valerian

Saba Sábacat Birman cicák életkörülményei

Saba Sábacat Birman cicák élete

Saba Sábacat Birman cicák idillikus tündér világa

Azok a családok, gazdik jelentkezését várjuk,  akik magukra ismertek ebben a leírásban.

Birman kiscica szerető családot keres

Kérem azok és csak azok érdeklődjenek kennelünkben Birman kiscica után, akik érzik azt a bizonyos belső hangot a lelkükben hogy megtalálták, amit keresnek, ami hiányzott az életükből. Azok a családok, gazdik, akik úgy érzik képesek, sőt vágynak megadni azt a szeretetet és törődést, amire ezeknek a szent macskáknak szükségük van.  

Amikor ezt a cikket írom még van két  Birman kiscicánk akik szerető családot keresnek. Saba Valerian kiállítási, tenyésztési minőségű kandúr, és Saba Volfgang aki kedvenc kiscica ő csak szeretetet adni és kapni hivatott. 🙂 Mindkét kiscica sok generációs Saba/ Sábacat cica így Világbajnok, Nemzetközi Nagy Bajnok szülökkel, nagyszülökkel büszkélkedhetnek.  Információ itt.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert nagyon ritkán van  szabad kedvenc kiscicám, előjegyzési rendszerrel dolgozom,  és az átlag várakozási idő kb 1 év.

Video Saba Valerian: 

 

Természetesen az elmúlt 10 évben volt több szabad cicánk is, de ezek a cicák mind kiállítási-tenyésztési minőségben és áron voltak elérhetőek A Saba Sábacat kennel elsősorban továbbra is tenyésztési-kiállítási cicákat értékesít külföldi tenyésztők számára. Ettől függetlenül probléma nélkül lehet ilyen cicát is választani családtagnak Magyarországon is, ha valaki ilyet szeretne.

Vásárlásról és az előjegyzési rendszerről bővebben itt olvashat.

Nos, ebben a pillanatban még van szabad kiscicám, akinek szerető gazdit, családot keresünk, de lehet, hogy mikor ön olvassa ezt a cikket már nem lesz szabad cicánk.

Ettől sem kell elkeseredni, hiszen ez a lehetőség továbbra is ritkaságnak számít. Viszont előjegyzést egész éven át bármikor tudok fogadni. 

Akinek komoly az elhatározása, és valóban szerelembe esett ebbe a fajtába, és azt is tudja. hogy tőlünk szeretné megvásárolni, érdemes az előjegyzés lehetőségét választani. 

Aki hosszú évekre választ társat, nem lehet türelmetlen, hiszen az igazán jó dolgokra érdemes várni. ?

www.birman.hu kata@birman.hu

Végezetül egy játszós Birman cicás video a W 3 alomról és Volfgangról:

Birman cicák, angyali természet

A Birman cicák valóban különleges, angyali természettel, lelkivilággal rendelkeznek!

Azzurro: Birman Kék Pont színű, Világbajnok kandúrom

Miért különleges a Birman fajta?

Ez a cikk egy rövid fajtaismertető a Birman macskáról és arról a szeretetről, amit ezek a cicák közvetíteni képesek a családjuk, gazdáik felé. Mindkét szempontot figyelembe véve, azt hogy a Birman cicák miben segíthetik a családjuk életét, és azt is, hogy a Birman cicáknak milyen gazdára, családra van szüksége.

Az, hogy kinek mi a szép az rendkívül szubjektív. Számomra a Birman macska szépsége önmagáért beszél. Az egész fajtát a harmónia jellemzi. A fajta egész jellege az optimálisra törekszik. Nem túl hosszú vagy rövid a orr, fül, lábak. Nem túl hosszú, vagy rövid, dús vagy ritka a szőrzet emiatt sokkal kevesebb a szőr gondozás, mint más fajtáknál. Sokan hipoallergén cicának tartják és hivatalosan is ezen macskafajták közé sorolják. Én tartózkodom ilyen kijelentésektől és nem szeretnék cicát eladni hipoallergénnak.

Ami viszont tény hogy sohasem volt és nagyon bízom benne. hogy sohasem lesz divat fajta. Ezért az egész világon ritkaságnak számít.

Különlegesen szerencsés ember az, aki Birman cica boldog tulajdonosa lehet?

Nincs túltenyésztve sem hazánkban, sem pedig a világon, ezért nincs ismert genetikai betegségük sem! Ezt a biztonságot megerősíti az a tény is hogy a Saba/ Sábacat kennel cicáinak genetikai szűréseit a legmodernebb Ausztrál genetikai laborban készítették el, minden ma ismert macska genetikai betegségekre negatív cicákkal tenyésztünk.

Saba Desdemona: Nemzetközi Bajnok Csokoládé Pont színű nőstényem

Birman fajta ismertető itt

Birman cica mint alternatív terapeuta.

A Birman macska nem mindenki cicája!

Rendkívül gazdag, finom lelkivilágú cica. Számomra ez. és nem a szépsége az ami a legfontosabb. Már a nevében is, minden nyelven, szerepel a Szent szó. Hát nem véletlenül. Olyan speciális energiával rendelkeznek, ami közelében tartózkodni, rendkívül kellemes és megnyugtató.

Pár évvel ezelőtt néhány pszichológus rátalált a Birman cica kennelünkre és sok aggódó családot irányítottak hozzánk. Saba/ Sábacat Birman kennelt ajánlották alternatív gyógymódként, megkésett- eltérő fejlődésű gyerekek számára, illetve beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekekkel, válást, betegséget követő traumák leküzdésében tudtak, tudnak cicáink segíteni. Nem csekély a korunkat annyira jellemző, számítógép- telefon játékszenvedély csökkentésében elért eredményeik sem, emellett jelentősen csökkenthetik iskolai, munkahelyi stresszt, orvosolhatják az alvászavarokat.

Az mára már bizonyított tény. hogy az állatok képesek segíteni nekünk a napi gondjaink leküzdésében, a terheink cipelésében.

Miért fontos annyira a Birman cicáknak a szerető család?  Milyen családra van szüksége a Birman cicának?

A Birman fajtának és azon belül is a Saba/ Sábacat cicáknak rendkívüli szeret igényé van!!!

Az számomra egyértelmű, hogy aki ebben a fajtában gondolkodik és a mi kennelünkből szeretne kiscicát, az biztosítson számára mindent, ami elvárható. Royal Canin étel, és mellé az ajánlott, kiegészítő vitaminok, játékok stb Ez természetes kell hogy legyen minden család számára, aki Saba/ Sábacat Birman cicában gondolkodik.

Annak az oka, hogy mégis azt mondom, hogy a Birman  nem  mindenki macskája, az a rendkívüli szeretetigénye!

Azzurroval

Még az angyali természettel megáldott Birman cica is csak abból a szeretetből tud adni, amit tőlünk kapott!!!

Nagyon sok ember képes kielégíteni egy cica vegetatív szükségleteit egy fejlett társadalomban, hiszen egy cica minőségi tartása nem annyira megterhelő, hogy ez problémát jelentsen a családoknak. 

Sajnos viszont sok ember nem képes azt a mennyiségű és minőségű szeretetet megadni a Birman cicának, amire ennek a fajtának szüksége van!

A Birman fajtának viszont mindennapi kenyere az a szeretet amit a gazdáitól kaphat.

Ezt a gondoskodást, törődést nem helyettesítheti egy másik kisállat sem.   A Birman cica átlagon felül szociális fajta, aki nagyon jól érzi magát másik macska vagy kutya társaságában.

De szüksége van arra, hogy a gazdi mellett ülhessen a konyhában, amíg az főz. Vagy a kád széléről játszhasson a vízcseppekkel, amíg fürdik, bebújhasson a könyöke közé, amíg tanul vagy dolgozik, és sok esetben aludhasson a gazdival az ágyban. ?

Különlegesen igaz ez azokra a Birman kiscicákra, akik a Saba/ Sábacat kennelben cseperednek fel.  Ezek a kiscicák a csak szeretettel és törődéssel találkoztak életük, folyamán. Egy csodálatos idillikus tündér világban élnek  Soha nem tapasztaltak hangos szót, durvaságot. Csak sok – sok játékot, simogatást, nevetést. ?

Birman kiscicák Saba Uma és Saba Unity

Sok információ található rólunk a hivatalos Fb oldalainkon, Instagrammon vagy Pinteresten is: 

https://www.facebook.com/birman.hu

https://www.instagram.com/birmanhu/

https://hu.pinterest.com/sabacatbirmanbeauty/_saved/

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Nálunk 200 m2 házban minden anyának külön szoba áll rendelkezésére a kiscicái harmonikus felnevelésére. Emellett 4 db  külső-belső teres kifutó javítja tovább az állataink mindennapi életét ? A körülményeket folyamatosan javítjuk fejlesztjük. ?

 

Saba Sábacat Birman cicák élete

Saba Sábacat Birman cicák idillikus tündér világa

Azok a családok, gazdik jelentkezését várjuk,  akik magukra ismertek ebben a leírásban.

Kérem azok és csak azok érdeklődjenek kennelünkben Birman kiscica után, akik érzik azt a bizonyos belső hangot a lelkükben hogy megtalálták, amit keresnek, ami hiányzott az életükből. Azok a családok, gazdik, akik úgy érzik képesek, sőt vágynak megadni azt a szeretetet és törődést, amire ezeknek a szent macskáknak szükségük van.  

Aki Birman kiscicában gondolkodik a Saba Sábacat kennelből, most jó időpontban teszi mindezt!

Igaz ugyan, hogy amikor ezt a cikket írom még van két  Birman kiscicánk, akik szerető családot keresnek, de ők mindketten kiállítási tenyésztési, minőségű kiscicák akik magasabb árkategóriába tartoznak.

Saba Stephenie Fóka cirmos nőstény

 

Saba Vlad Fóka Pont színű kandúr

Idén szerencsésen kiscicához juttattuk  az előjegyzőink nagy részét, így kennelünkben jelentősen csökkent az átlag  várakozási idő, az előjegyzést követően a kedvenc árkategóriában is! Információ itt.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert kennelünkben az átlag várakozási idő kb 1 év.

Csokoládé Pont színű Birman kiscica

Az időzítés pedig azért is remek most, mert 3 Macskakiállításon is részt veszünk cicáinkkal! Így most van lehetőség személyes találkozásra velünk és a Birman cicáinkkal!

Saba Stephenie pedig testvéra Saba Lanának, akivel szintén lehet találkozni a kiállításokon:

Saba Lana Fóka cirmos színű nőstény

plakát

Pontosabb információ a kiállításokról itt: 

Akinek komoly az elhatározása, és valóban szerelembe esett ebbe a fajtába, és azt is tudja. hogy tőlünk szeretné megvásárolni, előjegyzést tudunk fogadni egész éven át, későbbi almokra.

 Vásárlásról és az előjegyzési rendszerről bővebben itt olvasha

Találkozzunk valamelyik kiállítási helyszínen!

www.birman.hu kata@birman,hu

 

Saba/ Sábacat Birman cicák újra a WCF Nemzetközi Macskakiállításokon!!!

Közel 3 év  COVID 19 kényszerpihenő, két Világbajnok kandúr és számtalan Nemzetközi Bajnok nőstény után a Saba/ Sábacat Birman cicák újra versenyeznek a WCF Nemzetközi Macskakiállításokon!

Nagyon sok megkeresést kaptunk és kapunk folyamatosan a Birman cicák felől érdeklődők, illetve Saba Birman cicára előjegyzőinktől, hogy szeretnék megnézni a cicáinkat személyesen. Szeretnének találkozni velünk és a cicáinkkal is. Nos ennek  most érkezett el az ideje. 

Az elkövetkező hetekben 3 nagy nemzetközi kiállításon is lehet velünk és cicáinkkal személyesen találkozni!

Két kérdés merül fel rögtön:

Kikkel, melyik cicáinkkal lehet találkozni? 

Hol és mikor lehet velünk találkozni?

Nézzük a versenyzőket kicsit részletesebben:

A kék linkekre kattintva még részletesebb információhoz jut az olvasó. 

Saba Kamil 3. generációs Sábacat/ Saba cica. Csokoládé cirmos színű 10 hónapos, kezdetben a nyílt osztályban versenyez a Magyar Bajnoki címért, amit szeretnénk magasabb címekre váltani a külföldi kiállításokon illetve a Világkiállításon. 

Saba Lana szintén 3. generációs Sábacat/ Saba cica, Fóka cirmos színű és szintén 10 hónapos, aki Kamillal együtt a nyílt osztályban indul a Magyar Bajnoki címért, és utazik velünk tovább a magasabb címekért.

Saba Nadine 4.generációs Saba cica Fóka Pont színű, még nincs 10 hónapos ezért csak Juniór Bajnoki címért indulhat 

És végül de nagyon nem utolsó sorban Bonbon, kennelünk új kandúrja Spanyolországból. Bonbon Csokoládé Pont színű, 10 hónapos, és a Magyar Bajnoki címért versenyez előszőr, amit reményeink szerint egyre magasabb címekre vált. 🙂

Nézzük a második kérdésre a választ, Hol? és Mikor?

2022 Május 28-29 Budakeszi PMC/ WCF Nemzetközi Macskakiállítás:

plakát

2022 Június 4-5 Ausztria WCF Nemzetközi Macskakiállítás 

Sajnos Ausztria legtávolabbi zugában lesz így elsősorban ide külföldi érdeklődőinket várjuk. 🙂

2022 Június 18-19 Magyarország ad otthont a WCF Világkiállításnak HungaroCat szervezésében Gyula.

Akit érdekel a Birman fajta, hallott már róla, gondolkodik rajta hogy társat szeretne magának, vagy már előjegyző nálunk, vagy csak szívesen találkozna, beszélgetne velünk. Itt a remek lehetőség. 

Birman kiscica info, előjegyzés, foglalás: www.birman,hu kata@birman.hu

És ha máris szeretné, hogy egy csodálatos Birman kiscica boldog tulajdonosa legyen, akkor is jó helyen jár, mert van még két szabad Birman kiscicánk:

Saba Stephenie aki minden tulajdonságában megegyezik Saba Lana val:

Saba Vlad:

Kiscica info

Vásárlás info

Tündéri Birman cicák, szeretet felső fokon!

Tündéri Birman kiscica szerető családot keres

Saba Pascal Fóka cirmos Birman kiscica szerető családot keres

Miért tündériek ezek a cicák? Miért különleges a Birman fajta?

Ez a cikk egy rövid fajtaismertető a Birman macskáról és arról a szeretetről, amit ezek a cicák közvetíteni képesek a családjuk, gazdáik felé. Mindkét szempontot figyelembe véve, azt hogy a Birman cicák miben segíthetik a családjuk életét, és azt is, hogy a Birman cicáknak milyen gazdára, családra van szüksége.

Az, hogy kinek mi a szép az rendkívül szubjektív. Számomra a Birman macska szépsége önmagáért beszél. Az egész fajtát a harmónia jellemzi. A fajta egész jellege az optimálisra törekszik. Nem túl hosszú vagy rövid a orr, fül, lábak. Nem túl hosszú, vagy rövid, dús vagy ritka a szőrzet emiatt sokkal kevesebb a szőr gondozás, mint más fajtáknál. Sokan hipoallergén cicának tartják és hivatalosan is ezen macskafajták közé sorolják. Én tartózkodom ilyen kijelentésektől és nem szeretnék cicát eladni hipoallergénnak.

Ami viszont tény hogy sohasem volt és nagyon bízom benne. hogy sohasem lesz divat fajta. Ezért az egész világon ritkaságnak számít.

Különlegesen szerencsés ember az, aki Birman cica boldog tulajdonosa lehet. ?

Nincs túltenyésztve sem hazánkban, sem pedig a világon, ezért nincs ismert genetikai betegségük sem! Ezt a biztonságot megerősíti az a tény is hogy a Saba/ Sábacat kennel cicáinak genetikai szűréseit a legmodernebb Ausztrál genetikai laborban készítették el, minden ma ismert macska genetikai betegségekre negatív cicákkal tenyésztünk.

Birman fajta ismertető itt

Birman cica mint alternatív terapeuta.

A Birman macska nem mindenki cicája!

Rendkívül gazdag, finom lelkivilágú cica. Számomra ez. és nem a szépsége az ami a legfontosabb. Már a nevében is, minden nyelven, szerepel a Szent szó. Hát nem véletlenül. Olyan speciális energiával rendelkeznek, ami közelében tartózkodni, rendkívül kellemes és megnyugtató.

Pár évvel ezelőtt néhány pszichológus rátalált a Birman cica kennelünkre és sok aggódó családot irányítottak hozzánk. Saba/ Sábacat Birman kennelt ajánlották alternatív gyógymódként, megkésett- eltérő fejlődésű gyerekek számára, illetve beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekekkel, válást, betegséget követő traumák leküzdésében tudtak, tudnak cicáink segíteni. Nem csekély a korunkat annyira jellemző, számítógép- telefon játékszenvedély csökkentésében elért eredményeik sem, emellett jelentősen csökkenthetik iskolai, munkahelyi stresszt, orvosolhatják az alvászavarokat.

Az mára már bizonyított tény. hogy az állatok képesek segíteni nekünk a napi gondjaink leküzdésében, a terheink cipelésében.

Miért fontos annyira a Birman cicáknak a szerető család?  Milyen családra van szüksége a Birman cicának?

A Birman fajtának és azon belül is a Saba/ Sábacat cicáknak rendkívüli szeret igényé van!!!

Az számomra egyértelmű, hogy aki ebben a fajtában gondolkodik és a mi kennelünkből szeretne kiscicát, az biztosítson számára mindent, ami elvárható. Royal Canin étel, és mellé az ajánlott, kiegészítő vitaminok, játékok stb Ez természetes kell hogy legyen minden család számára, aki Saba/ Sábacat Birman cicában gondolkodik.

Annak az oka, hogy mégis azt mondom, hogy a Birman  nem  mindenki macskája, az a rendkívüli szeretetigénye!

Szeretet!!! Birman cica gazdájával

Saba Edvard gazdájával A Legfontosabb a szeretet!

Nagyon sok ember képes kielégíteni egy cica vegetatív szükségleteit egy fejlett társadalomban, hiszen egy cica minőségi tartása nem annyira megterhelő, hogy ez problémát jelentsen a családoknak. 

Sajnos viszont sok ember nem képes azt a mennyiségű és minőségű szeretetet megadni a Birman cicának, amire ennek a fajtának szüksége van!

A Birman fajtának viszont mindennapi kenyere az a szeretet amit a gazdáitól kaphat.

Ezt a gondoskodást, törődést nem helyettesítheti egy másik kisállat sem.   A Birman cica átlagon felül szociális fajta, aki nagyon jól érzi magát másik macska vagy kutya társaságában.

De szüksége van arra, hogy a gazdi mellett ülhessen a konyhában, amíg az főz. Vagy a kád széléről játszhasson a vízcseppekkel, amíg fürdik, bebújhasson a könyöke közé, amíg tanul vagy dolgozik, és sok esetben aludhasson a gazdival az ágyban. ?

Különlegesen igaz ez azokra a Birman kiscicákra, akik a Saba/ Sábacat kennelben cseperednek fel.  Ezek a kiscicák a csak szeretettel és törődéssel találkoztak életük, folyamán. Egy csodálatos idillikus tündér világban élnek  Soha nem tapasztaltak hangos szót, durvaságot. Csak sok – sok játékot, simogatást, nevetést. 🙂

Sok információ található rólunk a hivatalos Fb oldalainkon, Instagrammon vagy Pinteresten is: 

https://www.facebook.com/birman.hu

https://www.instagram.com/birmanhu/

https://hu.pinterest.com/sabacatbirmanbeauty/_saved/

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Saba Sábacat Birman cicák boldog élete

Nálunk 200 m2 házban minden anyának külön szoba áll rendelkezésére a kiscicái harmonikus felnevelésére. Emellett 4 db  külső-belső teres kifutó javítja tovább az állataink mindennapi életét 🙂 A körülményeket folyamatosan javítjuk fejlesztjük. 🙂 

Saba Sábacat Birman cicák kinti kifutóinak egy része

Saba Sábacat Birman cicák életkörülményei

Saba Sábacat Birman cicák élete

Saba Sábacat Birman cicák idillikus tündér világa

Azok a családok, gazdik jelentkezését várjuk,  akik magukra ismertek ebben a leírásban.

Birman kiscica szerető családot keres

Kérem azok és csak azok érdeklődjenek kennelünkben Birman kiscica után, akik érzik azt a bizonyos belső hangot a lelkükben hogy megtalálták, amit keresnek, ami hiányzott az életükből. Azok a családok, gazdik, akik úgy érzik képesek, sőt vágynak megadni azt a szeretetet és törődést, amire ezeknek a szent macskáknak szükségük van.  

Amikor ezt a cikket írom még van két  Birman kiscicánk akik szerető családot keresnek. Információ itt.

Ezt azért hangsúlyozom ki, mert 2012 óta nem volt szabad kedvenc kiscicám, csak előjegyzésre és az átlag várakozási idő kb 1 év.

Ami még ennél is ritkább, hogy Saba Pascal és Phoenix cirmos színváltozata  a Birman fajtának, ami még fajtán belül, nemzetközi szinten is igen ritka és keresett.

Természetesen az elmúlt 10 évben volt több szabad cicánk is, de ezek a cicák mind kiállítási-tenyésztési minőségben és áron voltak elérhetőek A Saba Sábacat kennel elsősorban továbbra is tenyésztési-kiállítási cicákat értékesít külföldi tenyésztők számára. Ettől függetlenül probléma nélkül lehet ilyen cicát is választani családtagnak Magyarországon is, ha valaki ilyet szeretne.

Vásárlásról és az előjegyzési rendszerről bővebben itt olvashat.

Nos, ebben a pillanatban még van szabad kiscicám, akinek szerető gazdit, családot keresünk, de lehet, hogy mikor ön olvassa ezt a cikket már nem lesz szabad cicánk.

Ettől sem kell elkeseredni, hiszen eddig sem volt soha. Ez most egy kivételes helyzet.

Akinek komoly az elhatározása, és valóban szerelembe esett ebbe a fajtába, és azt is tudja. hogy tőlünk szeretné megvásárolni, előjegyzést tudunk fogadni egész éven át, későbbi almokra.

Aki hosszú évekre választ társat, nem lehet türelmetlen, hiszen az igazán jó dolgokra érdemes várni. 🙂

www.birman.hu kata@birman.hu

Végezetül egy játszós Birman cicás video:

Spanyol Birman macska vérvonal a Saba/Sábacat Birman macska kennelben

Bonbón Megérkezett a Kennelbe!

Megérkezett kennelünkbe Beethoven Johnnataria E (Bonbón). Csokoládé Pont kandúr kiscica!

Bonbón érkezését 5 hónapos, aktív keresés előzte meg! Óriási felelősség ez egy tenyésztő életében, hogy kiválassza azt a kiscicát, akire rá meri bízni a tenyész vonala jövőjét. Hiszen a kandúr az, aki nagyon fontos a  kennelben,  Ő az, aki fedezi a nőstényeket, ő az, akinek a vérvonala szinte minden addigi vérvonallal keveredni fog a kennelben.

Egy rendkívül sikeres, egészséges, kimondottan kedves, különlegesen kiegyensúlyozott idegrendszerű Birman kölyköket adó kennel esetében. nagyon nehéz a választás!

 

Új Birman Tenyészkandúrunk Kiválasztásának Kihívásai

Az sem segít, hogy egy ritka fajtáról van szó, amelyet kevesen tenyésztenek a világban és így még a rokonságra is figyelemmel kell lenni. A választást fényképekre, videókra, és a személyes kapcsolatokra a világon élő többi Birman tenyésztővel kell alapozni. 

Nálunk még ezeket a racionális szempontokat is felülírja az a bizonyos „belső hang” amire hallgatva hozzuk meg a végső döntéseket. Végül  kislányommal teljes egyetértéssel választottuk Bonbón t Spanyolországból. 

Miután megszületett a döntés a kivitelezés sem volt könnyebb. Megszervezni egy cica hazahozatalát Barcelonából a Humán Covid idején, csak annyira volt körülményes mintha a földet szerettük volna kétszer megkerülni!!!!

És végre megérkezett a nagy Ő!!!!

 

Hogy Milyen is Bonbón?

Vérvonalát tekintve a Spanyol mellett, Francia és Séd felmenői vannak.

Rendkívül nagy erős cica, kiváló szőrminőségben. Már a megismerkedéssünkor a szállodában nyugodt volt és kiegyensúlyozott. Az utazáskor (átszállásos repülőút COVID idején), még az elvárhatónál is kedvesebb és elfogadóbb volt. Kislányommal Annával 5 hónapig, minden egyes nap, kerestük a megfelelő kandúrt Azzurro helyére. Végül Bonbón mellett döntöttünk, mert a tenyésztőjétől kapott videó anyag alapján azt sejtettük, hogy Azzurrohoz hasonlóan egy nagy macit kapunk, aki csak arra vár hogy szeressék.

Hát….

Eltelt 3 nap és úgy éreztem, mintha Bonbón is itt született volna, mintha őt is én segítettem volna a világra, ahogy a feleségül szánt lányokat is! Hihetetlen érzés volt ez. Engem nagyon meglepett, hiszen kb 6 hónapos volt érkezésekor. Rendkívül kedves nyitott személyisége van, még Birman cicákhoz képest is. Ebben a pillanatban is itt ül mellettem lévő széken, és halkan dorombol.

Olyan mintha mindig is az én cicám lett volna.

Az egyetlen nézeteltérés közöttünk, az, hogy amikor zongorázom, megpróbálja levadászni az ujjaimat… ?

Jövendőbeli Kandúr Férj

Ő lesz a jövőbeli párja a „3 gráciának”

Szerencsés helyzet az,  hogy a lányainkkal (Saba Kamil, Saba Lana, Saba Nadine)  szinte egyidős és imádnak együtt játszani, fogócskázni vagy egeres játékot kergetni.

Bonbón szerves és nélkülözhetetlen családtaggá vált minálunk. 

Kiállítási és tenyésztési  karrierjét 2022 tavaszától kezdheti meg. Remélem a bírókat is lenyűgözi majd szépsége és kedvessége. Kíváncsian várjuk tündöklő személyiségét viszontlátni a kiscicáiban. ?

Birman cicák érdekelnek? Itt tudsz érdeklődni www.birman.hu

A 3 grácia, avagy a feltörekvő új nemzedék a Saba/Sábacat Birman macska kennelben

A „Három Grácia”

2021 kiváltságos év volt a Saba/ Sábacat kennel életében. 3 kivételes szépségű nőstény cicát tartottunk meg, akikkel szeretnénk folytatni és gyarapítani ennek a csodálatos és nemes Birman fajtának, és kennelünk hírnevét. El is neveztük őket a „Három Grácia”-nak. Saba Kamil, Saba Lana és Saba Nadine 3. és 4. generációs Sábacat/ Saba cicák így garantáltan magukban hordozzák kennelünk legsikeresebb vérvonalait.  Ők mindhárman otthonunkban közösen nőnek fel. Megosztva egymással gyermekkoruk legszebb és legbelsőségesebb pillanatait. 🙂

 

Milyen a Három Birman Grácia Igazából?

Nézzük őket picit részletesebben:

Saba Kamil Csokoládé Pont színű Birman kölyök. Született 2021.07. 01.

Saba Lana Fóka cirmos  színű Birman kölyök, született 2021.07.15.

Mindkét cica nagypapája a mi Világbajnok kandúrunk Azzurro dei Baffi Buffi:

Nagymama pedig Blue Sky Doroty

Ebből a párosításból, de egy év különbséggel, született le két nőstény, akiket szintén megtartottunk saját cicáknak. Ők :

Magyar Bajnok Sábacat Betti, az anyukája Saba Lanának:

Míg a fiatalabb testvér, Sábacat Júlia lett az anyukája Saba Kamilnak:

Míg Betti az anyai vonalat képviseli, Júliában pont az apai vonal dominál, így nem meglepő. hogy a gyerekekben is ez a vérvonal a hangsúlyos. Lana az anyai, nagyanyai ágat viszi és örökíti, míg Kamil inkább Azzurora a nagypapájára hasonlít.

Az apa mindkét kölyök esetében Nagy Nemzetközi Bajnok Albafeles Darcy, kennelünk harmadik kandúrja. Aki szerencsére ezzel a cirmos női vonalammal, rendkívül kiegyensúlyozott és szép kölyköket ad, akik döntő többsége ma már az USA valamelyik államában folytatták karrierjüket. 🙂

Saba Nadine Fóka Pont Birman kölyök, szül: 2021. 08.26. anyai vérvonala teljesen különböző, mint a a cirmos barátnőié. 🙂 Az apai ág is tartogat meglepetéseket!

Az ő dédmamája a Csehországból származó Nemzetközi Bajnok Hiset Laty Mary (Helena) cicám

Az Ő lánya, Nadine nagymamája a szintén Nemzetközi Bajnok Saba Desdemona, aki szemmel láthatóan az anyai vérvonalat hozza inkább:

Míg végül elérkeztünk Nadine anyukájához Saba Sofiahoz, aki pedig édesapjára A Világbajnok kandúrunkra Azzurora hasonlít leginkább. 🙂

Az apai vonal különleges értéke és érdekessége, hogy a másik szintén Világbajnok kandúrunk Moonlight Yenzo (Yoda)  egyenes ágú leszármazottja! Így Saba Nadine vérvonalában mindkét Világbajnok kandúrunk jelen van! Yoda vérvonala ezen kívül csak Saba Kimberly vérvonalában van jelen. 

Az apai vonalban szerepel még Világbajnok Azzurro és Nagy Nemzetközi Bajnok Dracy is, hogy igazán nemzetközivé és értékessé tegye Saba Nadinet és az utódait

Ezek a csodaszép, tündéri Birman macskák, kivétel nélkül mind a Saba/ Sábacat kennelben nőttek fel, és váltak sikeressé! 

Mindhárom nőstény az idén kezdi meg kiállítási és tenyésztési karrierjét is. 🙂 

 

Birman kiscicák előjegyezhetőek: www.birman.hu kata@birman.hu

Világbajnok Azzurro szerető családot keres

Sajnos elérkezett az idő, hogy gyönyörű kivételes szépségű világbajnok kandúromnak új otthont keresek.

Jól emlékszem még, amikor megérkezett. Majdnem 6 hónapos volt, már akkor is nagyobb az átlagnál. Félve bizalmatlanul kuporgott a szálloda fürdőszobája sarkában, és még enni se mert előjönni. Nehezen engedett a bizalmába, nehezebben barátkozott meg velem, mint más Birman cicák. Mégis éreztem, ha egyszer megszeret, akkor nagyon fog szeretni. Türelmesen vártam a pillanatot és próbáltam kedveskedni neki. Még tanácsot is kértem az egyik macska bíró barátomtól, aki azt javasolta, hogy beszéljek hozzá spanyolul. Lehet, hogy a magyar nyelv túl erős neki az olasz után, de a spanyol hangzásra nagyon hasonlít az olaszra. Hát így próbálkoztam. És ez bevált. Azzurro megnyugodott és napról napra jobban kibontakoztatta azt a csodálatos belső világát, személyiségét, aki már valójában ő.

Gyonyorű Birman cica eladó. Birman cats for sale

Jól sejtettem én, Azzurronak nagyon nagy szíve van. Rendkívül finoman tud szeretni, nem csak engem, de a lányokkal is mindig kedves előzékeny volt. Nagyon nehéz elengedni őt. Szeretném megtalálni a számára legmegfelelőbb otthont, családot. Amit el tudok számára képzelni az vagy egyedülálló nő, vagy család nagyobb gyerekekkel. Olyan család, aki nem túl harsány, nem kapkodó, olyan letisztult, lenyugodott életet élő. Azzurro is rendkívül nyugodt, kedves cica. Soha meg nem karmolna senkit, vagy rá nem fújna senkire. Csak benti cica lehet, az hogy szabadon kint kószáljon a kertben, utcán azt biztosan nem engedem. Viszont, ha valakinek van rá lehetősége, hogy építsen a kertbe zárt biztonságos kifutót, annak egészen biztosan örülne.

De a legfontosabb az nem a nagy négyzetméter és a kifutó, hanem a szeretet, amit kap. A Birman fajta alapvetően is rendkívül szeretetigényes fajta, de néhányan közülük még annál is jobban. Azzurro is ilyen.

Olyan gazdi jelentkezését várom, akik ráismertek a leírás alapján az Ő macskájukra. Tudják és akarják is biztosítani Azzurro számára azt az élért minőséget gondolok itt a Royal Canin eledelre, vitaminokra… amit megérdemel, és amihez nálam hozzászokott. Ivartalanítása után költözhet új otthonában kiváló egészségben és kondícióban.

Fontos még számára, hogy ne kérleljen már más állathoz alkalmazkodnia, hiszen ő már 6 éves, nem adom másik kutya vagy macska mellé. Csak egyedüli kisállat lehet, ahol Ő lesz a MACSKA. J

 

Néhány mondat arról, miért is kell újra és újra meghoznom ezt a nehéz döntést. Sajnos, mint mindennek, a tenyésztésnek is sok árnyoldala van. Talán éppen ez az egyik legnehezebb, amikor el kell engedni azokat a cicáimat, akikkel oly sok időt töltöttem együtt, oly sok közös élményben volt részünk. Különösen egy kandúrt, akivel beutaztuk együtt a világot. De sajnos nem tarthatok meg minden nálam született kiscicát és nem tarthatom meg azokat a felnőtteket sem, akik már nem vesznek részt aktívan a tenyésztésben. Azzurro korai ivartalanítása nagyon gyakorlatias okból történik.

Egy kivétellel minden nőstényemnek ő az apukája, vagy nagypapája.

Mivel csak saját vérvonalú cicáimmal szeretnék a közeljövőben is dolgozni, és beltenyészteni sem szeretnék. Az egyetlen mód, hogy a lányok maradnak és időközönként új kandúr kerül a vérvonalba. Annak idején Ő is pont ezért érkezett hozzám. Sokan gondolhatják, miért nem tartom meg a cicáimat ivartalanítva? Aki járt már nálam, az tudja hatalmas belső és külső térrel rendelkezem a magunk és az állataink kényelmét szolgálva. Ennek ellenére a cicák igénylik a külön velük töltött időt és sokan közölük feszültek egymással ezért külön szobákban élnek. Minden egyes cicával nő az összezártság feszültsége közöttük, és az egy cicára fordítható szeretési- gondozási-játszási idő pedig fogy.  Ezen felül ma már bizonyított tény az is, hogy mint minden élőlény, így a macskák is rendkívül rosszul tűrjük a stresszt. a macskák számára a jelentős stressz faktor lehet egymás jelenléte. Itt nem a kedveltetésből tartott két cicát értem egy családban, hanem minket, tenyésztőket, a kenneleket.

Az egészségügyi kockázat is exponenciálisan nő a macskák számával.

Igen én is megtartottam magamnak egy ivartalanított cicát, akit nem engedek elmenni, de mindet sajnos nem tarthatom meg bármennyire is szeretném.

Mostanra van már bőven elég tapasztalat visszajelzés azoktól a gazdiktól, akik ivartalanított felnőtt cicát vettek tőlem, hogy gyönyörűen képesek beilleszkedni és igazán teljes boldog életet élni új otthonukban.

Aki szeretné Azzurrot befogadni, kényeztetni és szeretni. Kérem, írjon itt: kata@birman.hu

Beautifol World Champion Birman cat for sale

Little help how to be prepared when accept a kitten from our cattery!

It is good to know how to be prepered when accept a kitten from our cattery!

I wrote this article for our clients from all over the world who accept a kitten from our cattery with the aim to help them being prepered for the kitten’s arrival.

It is written mostly for pet owners not for breeders with knowledge and experience in their background, but some info can be useful of them as well. 

When kitten leaves our cattery, everything changes what they know, all of their life change forever. It is very important that we should help them as much as possible to accept their completely new life.

I would like to split the topic into two big parts. First the kittens vegetative needs, and kittens mental needs.

Start with the first point, the kittens’ vegetative needs:

We always prepare kittens body as strong as possible for the new home. So we give them Vetry Dmg vitamins for one week before they leave and strongly recommend new owners to continue this for at least one more week. We give 0,25 ml/day until they reach 2-3 kg. After that 0,5ml/day. Don’t use Vetry Dmg longer than 1 mounth, because It is very strong.  I also regurarly use Cordyceps to help the kittens’ immune system. Cordyceps can help directly to destroy viruses what Vetry can’t do, but there are vitamins and minerals in Vetry, which aren’t in Cordyceps.  So i use both but not at the same time. You should decide which one do  you prefer. As for Cordycep I give the cats for 5 days and keep 2 days break. 

We also use Florentero or other probiotics to avoid any stomach problem, what travelling and new home can cause. We give once a day for prevention and 3/day if the kitten has any problem. We start to give them 2-3 days before the travel and recommened at least more 3 days when they arrive.

So please buy these things, or if it is not available in your country, buy something similar before kitten arrives!

We suggest  to give vitamin or Cordyceps ( if possible Vetry Dmg) for 1-2 weeks/ 3 months. I strongly advice to use vitamin or Cordyceps at the time of neutering, and vaccinating.

That vitamin can overdose so you can not give more than one month without break!

Be careful with combinate vaccination, some has strong side effects.

I just know vaccines in my country, and they are different so you should inquire your vet about it, don’t let them just give the kitten something.

We also regularly use anti hairball pasta.

 

Food:

We use Royal Canin Mother and Babycat dry food, sometimes Josera Kitten dry food.

Please buy Mother and Babycat food, or Royal kitten food for your kitten.

To change food at once can cause health problems, which easily avoidable.

Use this food at least 1-2 months and just after start to change the dry food if you would like to change. To change dry food takes one month! You can just give day by day a bit more from new food to Royal, step by step you can do without causing problems.

Dry food is allways in front of them. Cats normaly  eats 15-18 times a day!

Please avoid to give them cheap food!

All body,  texture of hair, condition, immune system can develop well with premium quality food and vitamins.

Kittens are developing until 3 years of age!

We also give 2-3 times a day vet food.

All premium quality vet food can bee good, Royal as well. We give them boiled chicken brest, and boiled Alaskan cod fillets.

Never ever give them human food, or milk!

It is also important they can freely use fresh water, and cats’ toilet.

Don’t take these things close to noisy machines or where something disturbes the kitten/cat.

To turn to secound point, the mental health and needs of a kitten/cat.

The most important energy for them is love! Without it there is nothing!

The kitten who gets, the best quality foods, vitamins, toys, cat furniture…. but not get love and care can not be happy and healthy!

Our kittens definitely not!

In our home they just experienced intensive love and care and fun. Their soul is pure, and they would like to share it with you. 

So please give love to them and accept love from them.

They need to be where family are. Do not close them a well built cat room, they can’t be happy there!

Play with them, pet them. Let them run all over the home, and let them sleep close to you.

All kitten and cat need calm safe place to sleep!

Talk to them, they will answer.

Be nice to them and they will be your best friend ever… 

Some toys can be dangarous, if you let them in front of the kitten without attention!

Toys with feather on them, and toys with rope on them. They can eat coloured feather, and rope can stuck around their body!

Harmless toys, they can safely play with them alone.

Birmans don’t like being alone and loneley for long time.

If family isn’t at home regularly more then 7-8 hours, It is better to choose another Birman kitten, or other  breed and keep 2 of them, or they can be very happy with a dog friend…

cat love

But It can not replace human love and care!

I hope I could help a bit, what to expect, how to be prepared. 

If you are not our client yet, just somehow find that article, please think it over what you can offer to the kitten, not just count on what kitten can give to you, before contacting us.

Thank you.

If you have any questions, just feel free contact  me. 

Akikre büszkék vagyunk: Sábacat Betti

Akikre büszkék vagyunk, Sábacat Betti

Akire büszkék vagyunk cikksorozatot a saját tenyésztésű tenyész cicáinkról írjuk. Célja, hogy bepillantást engedjünk a cicáink belső világába. Megismertessük elbűvölő személyiségüket. A különbségeket a személyiségük között. Illetve ismertessük a legfontosabb küllem jegyeiket is.

A legidősebb saját tenyésztésű cicánk Sábacat Betti. Az ő érkezésére 2,5 évet vártunk.

Ez biztosan nagyon furcsa lehet, miért vár egy tenyésztő egy saját cicára 2,5 évig?

A válasz nagyon kézenfekvő. Tudtuk melyik párosításból, milyen színű kölyköt szeretnénk megtartani. Nos, kék cirmos nőstény nem született le 2,5 évig. Így Bettinek nagyon megörültünk.

Mivel a legfontosabb kiállítási küllem jegyek, amiket a bírók a kiállításokon néznek, nem egyenes ágból örökölik. Ezért sajnos az, hogy Betti igen kiemelkedő ősöktől származik, még nem garancia arra, hogy tökéletes kiállítási jegyei legyenek. Ha nem is tökéletesek, de nagyon szép kiállítási jegyei vannak. Apukája Világbajnok Azzurro dei Baffi Buffi, anyukája Blue Sky Doroty.

Apukája: Világbajnok Azzurro dei Baffi Buffi

Anyukája: Blue Sky Doroty

Ő maga Magyar Bajnok lett.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy ha a kandúrjaink mind elérték a legmagasabb szintet a nőstényeink miért „csak” Nemzetközi Bajnokok, vagy Magyar Bajnokok?

Azért mert a nőstény onnantól kezdve, hogy ivarérett lesz vagy folyamatosan tüzel, vagy vemhes, vagy szoptat.

Kevésbé közismert tény, hogy ha a tüzelő nőstényt nem fedeztetik be hosszabb ideig, akkor súlyos egészség károsodást szenvedhet, ami az életét is veszélyeztetheti.

Vemhes, vagy szoptatós nőstényt nem lehet kiállításra vinni, hozzá teszem egyet értek ezzel a szabállyal.

Így elképzelhetetlen, hogy egy ivaros nőstény mondjuk, két évet versenyez, hogy magas kategóriában induljon. Az anyagi vonzata pedig egy Világbajnoki cím eléréséig a sok utazás miatt több millió forint.

No de lássuk Betti személyiségét:

Nagyon erős karakter, bevallom nekem egy kicsit túl erős is Birman cicához képest. Már – már majdnem olyan erős személyiség,ű mint Sába sziámi cicám volt. Nagyon karakán, mindig tudja, hogy mit akar, mikor és hogyan szeretné mindezt megkapni. Meglehetősen önfejű és öntörvényű cica. Nem fél senkitől és semmitől. Amikor már más cicák elvonulnak pl. porszívózáskor ő játékból támadja a porszívót, Nagyon szeret játszani, mindig kapható egy kis mókára kergetőzésre. Nem szeret karban lenni, vagy ha felveszik.  Ő mindig négy lábbal a talajon jár, és szeret a maga ura lenni. Más macskákkal nagyon jól kijön, szeret mindenkit és őt is szereti mindenki. Ha lenne falka sorrend, ami nincs macskáknál, tutin ő lenne a falka vezér nálunk. J

Kevesen tudják rólam cicás körökben, hogy kisgyermek korom óta, munka kutyázom is. A mai napig képzek ki kutyákat, igaz ma már csak és kizárólag a saját, és remélem kutyáim örömömre teszem mindezt. Múlt hétvégén egy 3 napos munkakutyás hétvége lezárásaként a mi kertünkben hajtottak végre kutyáink un. speciális szituációs gyakorlatokat. Mondanom sem kell a cicáink úgy elbújtak a kifutókban mintha ott sem lennének. Betti persze nem! Ő a kifutó kerítése mellett futott fel-le és mintha csak ezt mondaná a kutya barátainak:

-” Itt vagyok én is! Várjatok meg! jövök segíteni!” 

Kíváncsi vagyok a segéd mit szólna, ha egy macskával kellene dolgoznia?

Majd jövőre kipróbáljuk. 🙂 

Végül néhány gondolat a cica tulajdonosától ( kislányunktól, aki 9 éves), saját szavaival:

Betti  egy jó természetű Biman cica, aki mindig követ. Sosem felejti el a nevét. Oda figyel másokra. Szeret enni, inni. Sosem karmolt meg senkit. Szeretni való macska. Amikor játszom, ott dorombol a lábamnál. Benne egy angyal lakozik. Lehet vele játszani, amikor lefekszem, megnyal és elmegy a  lábamhoz aludni.

Sábacat Betti édes testvére Sábacat Julia, de Desdemonától és Désiréetől eltérően ők különböző alomból származnak. A vérvonal értékét jelentősen növeli, hogy anyukájuk Doroty már ivartalanítva lett.

Saba Désirée, Saba Desdemona, Sábacat Betti

Akikre büszkék vagyunk, Saba Désirée:

Eljött az az idő, amire mindig is vártunk, végre tarthatunk meg magunknak saját tenyésztésű kiscicákat!

Feltehetnénk a kérdést: – Ugyan egy tenyésztő miért ne tarthatna meg, annyi kiscicát magának amennyit csak szeretne?

Hát először is, mert ha a szívünkre hallgatnék, akkor mindegyik kiscicát megtartanánk, így pár év alatt annyi cicánk lenne, hogy cicaországban se lenne több. 

Más felől viszont olyan cicát szeretnénk megtartani és tenyészteni vele, akik  minden kritériumnak megfelelőnek, mind küllem, mind pedig a személyiségi szempontok alapján. Ilyen cicának viszont le is kell születnie. Ezzel szerencsére nincs problémánk, mert sok tenyésztési kiállítási cicánk születik le. Ezek a cicák többnyire külföldre kerülnek tenyésztőkhöz. Mivel a cicáink létszámát nagyon tudatosan korlátozzuk, annyi cicára, akik testi – lelki szükségleteit még munka és családi élet mellett is, biztosan ki tudjuk elégíteni. olyan színvonalon, ahogy azt mi szeretnénk. Így csak akkor tudunk kiscicát tartani magunknak, ha a meglévők közül nyugdíjazunk valakit. Nos így már sokkal nehezebb a kérdés, hogy adott időben, adott színben szülessen le adott vérvonalból az a cica, akit mi szeretnénk!

Hát Saba Désirée esetében mindez sikerült!

Világbajnok cicánk Yoda az apukája és Nemzetközi Bajnok Helena az anyukája. Mivel mára már mindkét őse ivartalanítva lett, így még értékesebbé vált ez vérvonal. És igen sikerült, leszületett egy Lila Pont SBI c nőstény cica, kifogástalan kiállítási jegyekkel, és maximálisan megfelelve a tenyésztési szempontoknak.

Őseihez méltóan Désirée Nemzetközi Bajnok lett, minden kiállításán nominálták a Best in Show-ra, és az egyik kiállításon a közönség díj 3.helyezettje lett, közel 400 macskából!

Ami még sokkal fontosabb, olyan lélekkel, aki első pillanattól fogva rabul ejtette a szívünket! Kedvessége, bája kiemelt őt a többi kiscica közül. Talán furcsa sokaknak olvasni, mennyit írunk a cicáink lelkivilágáról.

 • Miért fontos az egy tenyésztőnek, hogy milyen a cicája lelkivilága?

 

 • Azért mert minden cicának, éppen úgy, ahogy nekünk embereknek, különböző a személyisége.

 

Nos, nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nem minden embertársamat kedvelem, még kevesebbel szeretnék együtt lakni…

Persze minden Birman cica egy gyöngyszem, de mégis vannak különbségek. Kérdés nélkül fontos szempont az is, hogy elvarázsolja majd a bírókat, de valójában nem a szépségével, hanem a személyiségével élünk együtt. El tudtok képzelni egy ilyen beszélgetést?:

 • Nézd milyen szép a fül illesztése! vagy
 • Milyen szimmetrikusak a papucsai!
 • A farokhossza ép a test 2/3 a … stb.

Ugye mennyivel életszerűbb a beszélgetés így:

 • Ja de aranyos volt, ahogy elém szaladt és hozta az egerét!
 • Emlékszel, amikor belesett a fürdőkádba mellém?
 • Képzeld tegnap arra ébredtem, hogy beleszuszmákolt. a fülebe!

Désirée esetében minden de minden klappolt, egyetlen egy dolgot kivéve. Vele egy alomba leszületett a testvére Saba Desdemona is, aki viszont, nem csak egy hibátlan tenyésztési cica volt, hanem minden tenyésztő álma.

A nagyon különlegesen tökéletes kölyök!

Csak azért, hogy egyszerűbb legyen a dolog, olyan elbűvölő személyiséggel, hogy kívánni se lehet nagyobb harmóniát cica és gazdája között!  Igen, ám de ő Csokoládé Pont SBI b színű, és mi határozottan Lila cicát szerettünk volna ebből a párosításból… A cica létszámot pedig maximalizáltuk ugye!

Röviden: hol ezt, hol azt hirdettük külföldre tenyésztőknek, de ahogy komoly lett a vásárlási szándék, mindig úgy döntöttünk: Nem ezt a cicát nem adjuk oda és meghirdettük a másikat…

Végül persze megtartottuk mind a kettőt!

Azt kívánom, bár sose hozzak életemben ennél rosszabb döntést. :  )

Désirée, mint már említettem Desdemona testvére. Kicsit kevesebb aljszőrzete van. Teste is légiesebb, mint Desdemonáé, kevésbé robosztus.

Kedvessége, lelke, viszont éppen annyira különleges, még Birman cicához képest is.

Ő a mindig vidám kiscicám. Körbe néz a folyosón, nyávog egyet és már szalad is elém, ahogy meglát. Szeret a fürdőkád szélén ücsörögni, amíg fürdöm, vagy a zongora mellett feküdni, amikor játszom. Kicsit aktívabb, mint Desdemona. Ő ki nem hagyna egy jó kergetőzést a többiekkel.

Igazából ez a két testvér mindig mindent együtt csinál. Együtt jártunk kiállításra, ami külön jó, hiszen a Best in Show n többnyire egymás ellen versenyeztek… J

Egyszerre is tüzelnek és nagyot gondolva egyszerre tettem be őket kandúrunkhoz, hogy együtt élvezhessék Azzurro kegyeit… J

Remélhetőleg közel egyidős cica babáik is lesznek és így tudnak majd segíteni egymásnak a gyereknevelésben is.

Kívánságom mára már valósággá vált, négy nappal később, hogy Desdemona kiscicái megszülettek, Désirée is világra hozta az övéit. A két testvér továbbra is a legnagyobb békében, egyetértésben nevelik a piciket. 

 

Új generációnk: Saba Desdemona

Ezeknek a blog bejegyzéseknek az a fő motivációja, hogy kicsit részletesebben is bemutassuk azokat a cicáinkat, akik a leendő kölykeink anyukája apukája lesznek. A róluk szóló fotók és videók természetesen megtalálhatóak az online felületeinken, (   ) de ahogy nekünk embereknek is, a cicáinknak is saját személyiségük van. A mi dolgunk pedig éppen az, hogy ne csak az állataink vegetatív szükségleteit elégítsük ki, hanem megtegyünk mindent ahhoz, hogy a személyiségük is kivirágozhasson otthonunkban. Úgy érzem, ha bepillantást engedek a cicáink, rejtett belső világába azzal, talán megkönnyíthetem a későbbi cicaválasztást is. J

Három ifjú hercegnő a saját kennelünkből

Elsőként engedjétek meg, hogy bemutassam  Saba Desdemonát, aki saját tenyésztésű cicánk. Világbajnok Yoda az apukája, és Nemzetközi Bajnok Helena az anyukája. Désirée pedig az alom testvére.

Világbajnok apuka: Moonlight Yenzo Yoda

 

 

Nemzetközi Bajnok anyuka Hiset Laty Mery Helena

Nagyon büszkék vagyunk rá, Nemes egyszerűséggel, mindent magában foglal amilyennek egy Birman cicának lennie kellene. Kiváló minőségű szőrzete selymes, könyed finom tapintásu. Megjelenése elegáns, termete optimális, római orra miatt különlegesen jó a profilja, lekerekített fülei tökéletesen tűzöttek… Mintha csak a birman macska sztenderd leírását olvasta volna a teremtője. Kiállításokon túlzások nélkül, állíthatom hogy lenyűgözi a bírókat. Egy belga bíró jegyezte meg, hogy az elmúlt 20 évben nem látott ilyen minőségű Birman cicát Európában! Reményeink szerint, mire ezt a cikket publikálom már ő is Nemzetközi Bajnok lesz..  

Saba Desdemona 10 hónaposan

Kedvessége minden eddigi cicánkat felülmúlja. Hihetetlen finomsággal közeledik, amikor szeretetet kér és ad. Mindig jelen van, és soha sincs útban. Nagyon szeret játszani. Sokszor azt érzem, hogy mennyire szerencsés vagyok hogy vele élhetek. A cicák, különösen a mi cicáink hajlamosak arra, hogy érzékeljék, észrevegyék az emberi lélek minden rezdülését. Hát ő, és a testvére különlegesen érzi az én rezgéseimet. J

Hát nem elbűvölő kiscica volt?

Egyik legjobb döntésem volt őt, és testvérét Desiréet is megtartani magunknak. Úgy érzem mintha két kis hótündér bújt volna el bennük.

Saba Desdemona 6 hónaposan

Desdemona nyugodt és kiengyensúlyozott cica. A kiálitásokat, és a hozzá tartozó stresszt is teljes nyugalommal fogadja el. Csak hozzám dugja az orrát és csendes dorombolásba kezd.

Desdemona bármelyik órában életet adhat kiscicáinak. A kiscicák apukája Világbajnok kandúrunk Azzurro.

A következő „ Új generációnk” cikkben a testvérét Désiréet szeretném bemutatni.

Néhány gondolat a Birman macska színéiről:

Sok kérdés érkezik hozzánk, hogy nem tudjátok értelmezni a Birman cicák színeit, azaz nem tudjátok konkrét fotóhoz kötni a színeket. Gondoltam besegítek egy kicsit és írok egy cikket a színekről és a hozzá kapcsolható egyéb tudni valókról. A cikkben felhasznált képek mind saját, és vagy saját tenyésztésű cicáinkról készültek.

A Birman macska a Sziámi macskához hasonlóan Color Point színekben és azok változatában fordul elő.

Mit jelent ez?

A Color Point cicák feje, fülei, lábai és a farka mutatja meg a cica színét, míg a teste világos színű marad.

Ezen a képen jól látható a kontraszt a test színe és a fej, fül, farok, lábak színe között:

 International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

Az összes kiscica fehéren születik, és élete végéig sötétedik!!!

A fej színe is folyamatosan változik és a pici csokis orrtól terjed a felnőtt macskák egész fejét kitöltő színig.

Tehát egyik cica sem marad ilyen:

Saba Igor:

Hanem ilyen lesz ha felnő:

International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

 

Általános szabály: Minél idősebb egy Color Point színű cica annál sötétebb színű.

Érdekesség: A cicák színe a hőmérsékletváltozástól is függ. Minél hidegebb van, a cica színe annál sötétebb. Ez vonatkozik a saját test hőmérsékletére is. Pl ha egy Fóka színű cicának foggyulladása van, akkor az adott terület kivilágosodik, jól mutatja a gyulladási góc helyét!

Térjünk rá a fő alapszínekre, amik történetesen a mi kennelünkben mind jelen vannak a saját cicáik között vagy leszületnek náluk. J

A különböző színeknek meghatározott kódjai vannak, amik mindenhol a világon egységesek és ugyanazt a színt jelentik. Ez a tenyésztők és  cicabírók számára fontos információ.

Fóka Pont SBI n: Ennél a színnél a végtagok egészen sötétek, akár feketék is lehetnek, míg a test többi területe platina színtől a kapucsínó színig változik.

World Champion Moonlight Yenzo, Yoda:

Csokoládé Pont SBI b: A végtagok a tejcsoki barnától az egészen feketéig (étcsoki J) változhatnak, míg a test többi része egészen világos gyöngyház fényű, de sohasem fehér. Ennél a színnél a legerősebb a kontraszt a végtagok és a test színe között, de itt is folyamatosan sötétedik a test is, csak lassabban, mint a fóka esetében.

International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

Kék Pont SBI a: A végtagok színe szürkés kék a test színe sötétebb mint a csokié de világosabb mint a fókáé, krémszínű szürkés barnás árnyalattal.

World Champion Azzurro dei Baffi Buffi:

Lila Pont SBI c: A legvilágosabb színű cicánk. A végtagok levendula színűek, míg a test többi része egészen világos, de nem fehér, sejtelmes gyöngyház szürke árnyalattal. A legkisebb kontraszt ennél a színnél van a végtatagok, és a test többi része között. A test színe is ennél a színnél marad a legvilágosabb.

International Champion Nofretete v Blütengarten Naomi:

Ezek a színek a fő alapszínek a Birman macskánál, de persze létezik vörös és krém szín is, és évről -évre próbálnak elfogadtatni a nagy nemzetközi macskatenyésztő egyesületeknél új színeket. Ritkaság számba megy a Birman cicák között a teknőctarka színváltozat.

Bevallom nekem személy szerint csak azok a színek tetszenek, amiket tenyésztünk így a többi színről nem is kívánok írni.

Szintén ritka és nekem is tetszik a fő színek cirmos (tabby) változata, amik szintén megtalálhatóak a mi kennelünkben is, és le is születhetnek nálunk. A cirmos változatoknál sem az egész macska lesz cirmos, csak a végtagok cirmosodnak, legláthatóbb ez a fejen. Mint az előző színek estében is láthattuk itt is az adott szín a végtagok színét jelenti.

Fóka cirmos SBI n 21: Értelem szerűen a Fóka szín cirmos változata. A végtagokon a csokoládé szín nem egységes, hanem cirmos. Viszont a cirmos jegyekre jellemző, hogy ált. a test színe is sötétebb, mint a nem cirmos változatnak. Jól látható különbség ez pl. Yoda és Dorty test színe között.

Blue Sky Doroty:

Csokoládé cirmos SBI b 21:

Sábacat Julia:

Kék cirmos SBI a 21:

Hungarian Champion Sábacat Betti:

Lila cirmos SBI c21:

International Champion Sábacat Brian (köszönjük a képet a tulajdonosnak)

 

Remélem sikerül ezzel a cikkel megkönnyítenem a cica választást. Bár véleményem szerint minden fő szín gyönyörű. Optimális esetben, amúgy sem a cicánk színét, hanem személyiségét szeretjük. J

Minden alom kiírásnál az oldalunknál jelezük, hogy az adott szülőktől milyen színű kiscicák születhetnek le. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni a cica tervezést. J

Végül a három hercegnőnk együtt balról jobbra:

International Champion Saba Désirée Lila Pont SBI c, International Champion Saba Desdemona Csoki Pont SBI b, Hungarian Champion Sábacat Betti Kék cirmos SBI a 21, 

Yoda cica korai nyugdíjazása

Yoda az első kandúr a tenyészetünkben, Fóka pont jegyű (SBI n) 2012-ben született.

Azt gondolom a szépségéről és a megjelenéséről túl sokat nem kell mondanom, bárki megnézheti a fotókat, videókat róla. Az, hogy Világbajnok minden bizonnyal önmagáért beszél. 🙂 A természete, viselkedése és a személyisége viszont sokkal kevésbe „látszik”, nehezebben megismerhető az online felületeken.

 

Eltökélt szándékunk, hogy Yoda számára megtaláljuk a számára ideális társat és az új otthonát. Továbbá segítsünk azoknak, akik szeretnék őt, rávilágítani Yoda belső értékeire is, ami szerintünk sokkal szebb és értékesebb mint a Világbajnoki címe.

Mivel ő is családtag nálunk, nagyon körültekintően szeretnénk választani, hogy kihez kerüljön. Ezért előre is elnézést kérünk a jelentkezőktől a sok kérdésért, amit felteszünk. Célunk, hogy mindkettőjük, mind a cica, mind a leendő gazdája számára megadjunk minden segítséget az egymásra találáshoz. 

Yoda kölyöknek

Yoda nem annyira bátor vagy kíváncsi mint Doroty, viszont nagyon nagy szíve van. Figyelmes, kedves úri cica, aki még az anyamacskák jellegzetes hívóhangját is utánozta csak hogy megnyugtassa a nagyon fiatal Fridát. Igazi Úr aki itt maradt a 19. századból. Ha ember lenne tutin kinyitná előttem az ajtót és kezet csókolna. Nagyon érzékeny, finom lelkű macska. Gentleman volt a nőstényekkel szemben is. Soha nem erőszakoskodott,  csak finoman kivárt. Roppant gondoskodó természetű volt a nőstény cicáinkkal. Nyalogatta, kísérgette a nőstényeket és még a kölykök nevelésében is besegített. Igaz hamar megunta a szaladgáló sokaságot, akik állandóan farkára vadásztak. Ilyenkor csendesen visszavonult a “könyvtárszobába olvasni”.

Dorotyval amíg még szerették egymást

Yoda egy kicsit kleptomán hajlamú volt. Elsősorban a gyermekünk plüssállataira utazott. Mára már kinőtte ezeket a gyerekcsínyeket. Ő nem mindenki macskája, idegenekkel tartózkodó és családon belül is inkább csak hozzám kötődik. Velem aludt minden éjjel, és mindenhova elkísért. Kedvességével hamar belopta magát a család szívébe.

Yoda és az ő lopott kacsája

Kényesen ügyelt rá, hogy még a számára kellemetlen helyzetekben, mint például a macskafürdetés és kiállításokra való felkészülés, soha meg nem karmolt volna. A mai napig is csak a figyelmes, tapintatos szeretetet kedveli. Halk becézgetést, cirógatást… 🙂

Visszahúzódó természete miatt a macska kiállítások a valós rémálmot testesítették meg számára. Viszont jellemének nagysága az is, hogy sem karmolásokkal, sem harapásokkal nem hozta ezt sem nekem, sem pedig a bírók tudomására. Egyszerűen csak a szemembe nézett szomorúan: ” – Muszáj ezt? ” kérdezte és összekuporodott a ketrec hozzám legközelebb eső sarkában. :) 

Yoda élete első kiállításán

2015 09 19-én Budapesten stílusosan egy WCF Világkiállításon a WCF elnök asszonyától megkapta az utolsó címet is és Világbajnok lett.!!!!

Sajnos Yoda jelleme, az utobbi két évben drasztikusan megváltozott a nőstényekkel szemben. Doroty-t azt a cicát, akivel együtt nőtt fel megtámadja, így járt másik két nőstényünk is. A többi macskára kimondottan agresszív lett, ami lehetetlenné tette, hogy folytassa tenyészcica karrierjét. Ezért úgy döntöttünk, hogy Yoda vonuljon vissza a tenyésztésből,  (igazából ő döntött így) és élhesse tovább az egyedüli kedvenc cicák boldog életét.

Szeretetre várva

Mivel agresszív a többi macskára, elképzelhetetlen hogy velünk élhessen, hiszen nálunk, tenyésztők lévén, több macska él együtt. Ez csak úgy lenne megoldható, ha élete hátralévő részét (várhatóan több mint kétharmadát), többi cicától elzárva, egy helyiségben elszigetelve kellene leélnie. Ezt nem szeretnénk. Ezért úgy döntöttünk, hogy ivartalanítása után végleges otthont keresünk számára.

Régen még ágyban is aludhatott

Yoda olyan otthonra vágyik ahol egyedüli cica lehet. Nem szereti a kutyákat sem, ezért nem ajánljuk benti kutya mellé. Kislányunk sokat kergette kölyök korában, ezt sajnos ő megjegyezte magának, fél a kisgyerekek éles hangjától és hebrencs természetétől. Ezért olyan otthont szeretne, ahol már nagyobbak vagy egyáltalán nincsenek gyerekek. Elsősorban a hölgyek, lányok társaságát kedveli, ezért kiváló társ lenne egyedülálló hölgyeknek, nyugodt csendes életet élő családoknak. Családi ház előny, hiszen nálunk tágas füves, fákkal berendezett kifutóhoz szokott. Az lenne a számára legtökéletesebb otthon, ha továbbra is kijárhatna a számára kialakított kifutóba.

Kifutóban

De mint minden Birman cica esetében, számára is a legeslegfontosabb a gondoskodó, gyengéd szeretet. Enélkül a királyi lakosztály is csak börtönnek tűnne számára. 
Őszintén remélem, hogy lesz valaki aki ezeket a sorokat olvasva úgy érzi majd:

– Igen rátaláltam! Ő lesz az én cicám! Őt kerestem, rá vártam eddig! 🙂

Yoda és a macik

Ajándékba élő állatot elvből senkinek sem adunk, Yodának is van egy jelképes ára. Ami azért is fontos, mert később is ragaszkodunk hozzá, hogy a nálunk megszokott minőségben élhesse tovább az életét. A minőségi macskaeledel és állatorvosi szolgáltatás is pénzbe kerül.

Magán állatmenhelyem volt, ahol a sok befogadott kutya macska mellett, a kidobott rókák, görények, mosómedvék, és a törött szárnyú varjak is menedékre leltek. Sajnos a tapasztalat az volt, hogy a sok gonddal és nem kevés költséggel meggyógyított és ivartalanított állatok nagy része, akiket ajándékba adtam, pár hónap után újra utcára kerültek.

Kérem szépen aki magára ismert  Yoda jövőbeli ideális társaként, jelentkezzen bátran:

mail-ben: kata@birman.hu

vagy tel: 06309366989 számon.

Köszönjük 🙂

Yoda 2 évesen

 

 

Köszönet nyilvánítás!

Köszönet nyilvánitás!

A legutolsó macskakiállításon a Lurdy házban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy írok egy blogbejegyzést Nektek!

– Hogy kinek?

– Hát nektek!

Nektek, akik hosszú évek óta követtek minket az online felületeinken, olvassátok a weboldalunkat,  like-oljátok a  FB postjainkat, követtek minket az Instagram-on, Pinterest-en, akik nézitek a Youtube csatornánkat.

Nektek.

Szinte nincs olyan  nap, amikor ne kapnánk tőletek valami kedvességet.  Egy dícsérő  levelet, néhány biztató, elismerő szót. Velünk izgultok amikor cicák születését várjuk, Gondolatban elkísértek minket a kiállításokra, név szerint ismeritek az összes cicánkat… Egyszóval segítetek, támogattok minket, és a munkánkat. 

Köszönjük!

Külön köszönetet szeretnénk mondani azoknak a Sábacat vagy Saba cica tulajdonosoknak, akik rendszeresen híreket adnak magukról, képeket, videókat küldenek a cicájukról.

Erre csak bíztatni szeretnénk mindenkit. Nagyon nagy öröm viszontlátni őket, és biztosan tudni azt, hogy egy boldog szép életbe segítettük őket.

Kérünk Titeket, hogy ezután is tegyétek ezt meg.

 Köszönjük!

Rendszeres résztvevői vagyunk a nemzetközi macskakiállításoknak. Évről évre egyre többen jöttök ki, hogy meglátogassatok minket. Kitűnő lehetőség ez arra, hogy személyesen is találkozhassunk veletek, ti is megismerhessetek minket és a cicáinkat is.  

Nagyon megható, hogy sokan közületek azért jöttök ki a kiállításokra, és csak azért, mert velünk szeretnétek találkozni.

 A mostani Februári kiállításon történt, hogy igen nagy tumultus volt a sátrunk előtt, a tömegben talán lökdösődés is lehetett, mert csak arra lettem figyelmes, hogy egy vékony női hang áthallatszik a tömeg zaján:

“-  Kérem ne lökjenek engem félre! Ez a Sábacat, és én csak miattuk jöttem a kiállításra! Úgyhogy kérem senki ne lökjön engem tovább! Engem csak ők érdekelnek!”

 Biztosan magára ismer a hölgy… Bevallom nagyon jól esett.

Kedves látogatók!

 Köszönjük!

Sokan vagytok, akik valóban csak miattunk, vagy miattunk is jöttök ki a kiállításra. Nem szeretnénk csalódást okozni azzal, hogy csak a hűlt helyünket találjátok. Sokszor kint vagyunk a bírálati asztalnál, vagy másik tenyésztővel beszélgetünk (szakmázunk).

Mindig ki vannak rakva a névjegykártyák a telefonszámmal. Nyugodtan csörgessetek meg, hogy tudjunk találkozni. Senkinek sem szeretnénk potya köröket okozni. J

Legfőképp azért sem mert viszonylag ritkán vagyunk Magyarországon kiállításokon, hiszen már az Európa Bajnok cím megszerzéséhez, és a fölött minden további cím megszerzéséhez 3 különböző országban megrendezett nemzetközi kiállítás, három különböző bírója szükséges. Így időnk nagy részében külföldön versenyzünk.

 

Jelenleg Milánóban vagyunk, a Nemzetközi WCF  kiállításon de március 16-17 még Budapesten a Lurdyban lehet velünk találkozni.

Természetesen mi sem vagyunk kivételek, kapunk jót is rosszat is.  Az utóbbi leginkább a FB csatornán érkezik. S ha egy-egy troll (rosszindulatú emberek, bajkeverők) ránk is ugranak, mindig van pár Sábacat, Saba cica tulajdonos közületek, akik helyettünk megválaszolják ezeket a hozzászólásokat, sokkal hitelesebben teszik ezt meg, mint ahogyan mi tehetnénk. Hiszen az öndícséret mindig büdös egy kicsit. Nem igaz?

Külön köszönet ezért is!

Igazán nagy öröm megismerni mély érzésű, hozzánk hasonlóan állatbolond családokat. Akik közül sokakkal  tartjuk a kapcsolatot. Vannak akik rendszeresen kiállítanak velünk együtt, és ha mi nem is, a cicáink  jelen vannak a hazai kiállításon éppen úgy, mint a nemzetközi kiállításokon egyaránt.

Köszönet Nektek!

Találkozzunk a Márciusi kiállításon a Lurdyban., ahol Sábacat Briannal és az ő családjával is találkozhattok. Szívesen mesélnek majd róla milyen is egy igazi Sábacat Birman cicával együtt élni.

 

Sábacat Brian és gazdája bírálaton. Mára már Brian is Nemzetközi Bajnok lett. 

Cicáknak is jár a nyugdíj?!

Minden tenyésztő életében elérkezik az a pillanat, amikor a cicái már elérik azt a kort, vagy bármilyen más okokból kifolyólag, de a cica ivartalanításra kerül.

Amikor szerelembe estem a Birman fajtába, úgy gondoltam minden cicámat meg fogom tartani, hiszen fel sem merülhet az a gondolat, hogy megváljak tőlük. Hogyan is tehetném, amikor családtagként élünk együtt velük. Aztán teltek múltak az évek, és más tenyésztő ismerőseim kapcsán többször is szemben találtam magam a kérdéssel:

Ha eljön az idő, hogyan tovább?

Moonlight Yenzo, Yoda

Találkoztam olyanokkal akik, terveimhez hasonlóan, megtartottak minden cicájukat. Sajnos az eredmény elképesztő volt. 15-20 év elteltével a cicáik döntő többsége, ivartalanított macska volt, akik összezsúfolva 20-30 an éltek egy légtérben. Voltak, akik nem bírták tovább és pár év kínlódás után inkább felszámolták az aktív tenyésztést, és csak megpróbáltak túlélni a rengeteg macskával. Aztán persze találkoztam a másik véglettel is, akik egy-egy alom lehozatala után, már meg is váltak a macskáktól, és úgy cserélgetik a cicákat, mint más a fehérneműét. Bevallom én inkább mindig elfordítottam a fejemet, és nem akartam szembenézni ezzel a megoldatlan problémával.

Blue Sky Doroty

Az évek gyorsan elszálltak, és kennelünk hamar igen sikeres lett, nem csak egész Európában de még a tengeren túlon is. Ezzel együtt a cicáink is korosodtak, míg saját tenyésztésünkből, saját vérvonalunkból, tartottunk meg cicákat. Eljött az idő, hogy tovább már nem lehetet halogatni a döntést.

Elgondolkodtam, azon is, hogy felszámoljuk az aktív tenyésztést, és megmaradnak a cicáink házi kedvencnek. De miért is tennénk?

Nofretete v Blütengarten, Naomi

Pont ma, a kiállításon jegyezte meg az egyik bíró, hogy mennyire örül, hogy ilyen minőségű eredeti Birman cicát lát. Sajnos a tenyésztők döntő többsége, a pillanatnyi divat irányzatot követve, visszakeresztezett Perzsa macskákkal, veszélyeztetve ezzel a fajta genetikai épségét ( sajnos a Perzsa fajtában rengeteg genetikai betegség megtalálható, míg a Birman fajtának nincs ma ismert genetikai fajta betegsége), a Birmanra jellemző selymes szőrzet eltűnik, megváltozik a kedves harmonikus fejforma, egy szóval elveszik a fajtajelleg.

Mi ezt nem tettük.

A cicáink genetikai értéke nagyon nagy, arról nem is beszélve, hogy a mi cicáink rendkívül kedves teremtések, nem csak küllem jegyeikben őrzik az eredeti fajta jelleget, de az idegrendszerük is legendás. Semmi, de semmi nem indokolja, hogy veszni hagyjuk mindezt.  Ha viszont folytatjuk, akkor értelemszerűen szükség van arra, hogy a saját bevált vérvonalunkból, megtartsunk kölyköket magunknak, akik pótolni tudják az idősebb generációt. Az idősebb, felnőtt cicák viszont feszültté vállnak, ha túl sok cicával kell nap mint nap találkozniuk. A fiatalok nagyon jól tolerálják, sőt őszintén szeretik egymás társaságát. Az idősebb cicák jelenléte viszont állandó stresszt, feszültséget generál a macskacsaládban, ami viszont káros mindenkinek. Úgy érzem, határtalan önzőség lenne, ha birtoklási vágyból, vagy csak azért, mert nem vagyok képes megválni tőlük, állandó kellemetlen együttélésre kényszeríteném őket. Csak a félreértések elkerülése végett írom, hogy nem 20-30 macska együttéléséről beszélünk, hanem öt nőstény és két kandúr együttéléséről, 200 m2 házban és három nagy kinti kifutóban!

 

Ebből az okból kifolyólag úgy döntöttünk, hogy az ivartalanított cicáinknak keresünk olyan családot, ahol egyedüli macskaként, tovább folytathatják remélhetőleg igen hosszú életüket.

Mivel minden cicánkat, jól ismerjük, szeretnénk mindenki számára megtalálni a legoptimálisabb környezetet. Ebben az évben három cicánknak keresünk végleges otthont.

Blue Sky Dorotynak szül: 2012. 04. 19. Fóka cirmos színű

Nemzetközi Bajnok Nofretetev Blütengarten Naominak szül: 2014. 07. 09. Lila Pont színű

Világbajnok Moonlight Yenzo Yoda szül: 2012. 10. 23.  Fóka Pont színű

Kicsit olyan ez mint, mikor a gyerekeink repülnek ki a családi fészekből, nagy űrt hagyva maguk után, de mégsem szeretnénk magukhoz kötni őket. Őszintén remélem, hogy minden cicánk megtalálja azt az otthont magának ahol egyedüli cicaként, az összes szeretetet ők egyedül kaphatják meg. J

Érdeklődni:

Bodó Katalin

www.birman.hu

kata@birman.hu

06309366989

Közös játék

Olyan szerencsés vagyok, hogy több Birman macskát tarthatok otthonunkban.

Társaságuk túlzás nélkül bearanyozza napjainkat.

Persze mindez csak akkor igaz, ha valaki olyan mértékben állatbolond mint jómagam. Nagyon szeretem nézni őket, ahogy kergetőznek a lakásban, vagy búvóhelyről színlelt támadással rontanak egymásra.

Büszke vagyok arra, hogy „macskába vesznek”, befogadnak maguk közé olyan mértékben, hogy zavartalanul folytatják a játékukat a jelenlétemben is. Hogy ez mekkora nagy szó, azt csak az etológia területén járatos emberek tudják.

A velem való közös játék sem ritka közöttünk, hiszen napi rendszerességgel játszunk „vadászósat”, amiben minden cica részt vesz. Közöttük különös kapcsolat van amiről már írtam egy bejegyzést a „Birman macska társas lény?” címmel.

Jelenleg a fajnak megfelelően játszanak, azaz külön – külön vadásznak a játékra. Hol egyik kapja el az egeret, hol a másik cipeli a zsákmányt.

Viszont eddig nem fedeztem fel, hogy falkaállatra jellemző együttműködés kialakult volna közöttük a vadászat során.

Kutyáknál, vagy az oroszlánoknál ez pár perc, és csapatként (falkaként) üldözik a zsákmányt. Macskáim intelligenciáját ismerve, úgy érzem ki fog alakulni ez a munkamegosztás, együttműködés a vadászat során.

Ha ez megtörténik, az igazán különleges felfedezés lenne!  És mindenképpen beszámolok majd róla.

Addig is csak játszunk, játszunk, játszunk…

IMG_3050

 

A Birman macska különleges intelligenciával rendelkezik?

Igen!

Rendkívül, finom, bájos, kedves cicák, és véleményem szerint kétségkívül a legintelligensebb fajta. Ragaszkodóak, gazdájukat követik mindenhová. Kommunikálnak az emberrel és egymással is.

Doroty például sohasem, vagy csak nagyon ritkán nyávog. Ő azt a speciális hangját használja kommunikációra amit az anyamacskák általában csak a kölykeik hívásához használnak. Ő csak velem és Yodával beszélget így, ezen a mély morgáshoz hasonlatos hangon.

Ami az értelmi és érzelmi fejlettségüket illeti két példa jutott az eszembe:

Doroty amikor megérkezett hozzánk, bizony nehezen viselte kislányom közeledési kisérleteit. Többnyire ez abból állt hogy, hangos kiabálással üldözte a macskát a sárga kismotorjával, vagy a zöld gumitehenén ugrálva.

Persze a macska menekült előle ahogy csak tudott. Pont három napig! Szerencsém volt, hogy pont elcsíptem a pillanatot, amikor Dorotynk megvilágosodott. Szándékosan használom ezt a szót, mert pár másodperc alatt történt minden.

Doroty ugyanis rádöbbent, hogy Anna egy gyerek. És mit lehet kezdeni egy kisgyerekkel? Hát játszani lehet vele!

Továbbra is vadul rohant előle, de már felpuposított háttal és felborzolt farokkal. Amikor a folyosó végére értek, már nem bújt el hanem szembefordult Annával és kergetni akarta.

Most Annán volt a sor, neki sem kellett több pár másodpercnél míg sarkon fordult és sikítozva ” menekült”. Doroty legnagyobb örömére aki rögtön üldözőbe vette.

Egy órán keresztül folytatódott a nagy kergetőzősdi. Játékukat továbbfejlesztve,odáig jutottak, hogy amikor Anna bújt be a zöld kúszó folyosójába, akkor Doroty fentről próbálta ” levadászni” majd a macska következett a kúszó alagútba és ilyenkor Anna próbálta megfogni, vagy pörgetni a macskát. Ettől a perctől kezdve soha többet nem félt Annától, csak úgy kezelte, ahogy egy gyereket lehet. Folyt. köv.

Doroty Annát várja a zöld kúszófolyosóba elbújva

Doroty Annát várja a zöld kúszófolyosóba elbújva

Hogyan dönthetjük el kutyát és/ vagy macskát válaszunk magunknak?

Persze van a kutyások és van a macskások tábora. A szemben állást én soha sem tudtam értelmezni.

Nagyon régen történt velem, még Budapesten éltem és esti sétámra indultam 2 Német Juhász kutyámmal, mint mindig egy cirmos házi macska lány is jött velünk, őt Emmának hívták. Nagyon szerettem nézni, ahogy 5-10 méterrel lemaradva, de kitáróan követ minket az esti sétánkon.  Egy középkorú férfi sétált szembe velünk pórázon vezetve aranyszínű spánieljét. Még köszöntünk is egymásnak, ahogy elhaladtunk egymás mellett. Aztán észrevette a macskát, aki a járdán sétált mögöttünk. Legnagyobb megdöbbenésemre lelkes kiabálás közben ráuszította a kutyáját Emmára. Emma rutinos volt, a kutya pedig rémesen lassú, így szerencsésen fel tudott menekülni egy fa tetejére. Ekkor értem vissza én is. Kérdeztem emberünket, hogy mit csinál, éppen aki próbálta a macskát lerázni a fáról!!!

 • „Fent van egy macska azt akarom lerázni a kutyámnak. Jó móka lesz neki.” – Válaszolta.

Én meg hasonlóan kedvesen megkérdeztem, hogy akkor most én is uszítsam e rá a kutyáimat a spánieljére az is ugyanilyen jó móka lesz e??? Bocsánatot kért, mondván nem tudta, hogy a macska az enyém. És ha nem az, akkor ráuszítjuk a kutyánkat? Ez így normális….?

 

 

Tegyük fel, megszületett a döntés. Kisállatot szeretnénk. Már csak azt kell eldöntenünk milyen 4 lábú társ lenne az ideális számunkra. Mind kutyák mind macskák esetében óriási fajtaválaszték áll rendelkezésünkre.  A többi kisállatot nem gondolnám részletezni, bár a díszhalaktól a madarakig mindegyiknek megvan a maga szépsége, sőt határozottan állíthatom, szinte mindenkivel lehet kommunikálni és kapcsolatot kialakítani. Emlékszem pl. Sissire a Királypiton óriáskígyóm nem csak megismert engem, de testemre tekeredve lereagálta a pillanatnyi érzelmi állapotaimat is. Sőt biztos vagyok benne, hogy voltak emberek, akiket kedvelt és voltak, akiket nem. Ha a nem kedvelt személy belépett a lakásba megmerevedett, megfeszült az izomzata mindaddig, míg nem távozott. A számára kellemes emberek társaságában ugyanolyan relaxált izomzattal közlekedett, vagy csak pihent rajtam. Ennek ellenére szerintem olyan bensőséges szeretet kapcsolatot ápolni mint a kutyákkal, macskákkal lehet, csak nagyon kevés más állattal elképzelhető. A kutyák macskák domináns szerepe a kedvenc állattartásban szintén vitathatatlan, így csak őket kívántam összehasonlítani kicsit.

 Alapvető különbség van a méretükben, a mozgás igényükben, tartási körülményeikben, szükségleteikben, de leginkább a természetükben.

Jelentős méret különbség van kutyák és macskák között. A kutyák alapvetően sokkal nagyobbak, mint a macskák. Bár a fajtatenyésztésnek köszönhetően, ha valaki kutya személyiséget és karaktert szeretne, mini változatban találhat magának a mini fajták közül, mint pl. Csivava vagy Papillon, akik kicsi lakásban is könnyedén tarthatók. Illetve ha pont ellenkezőleg óriás macskát szeretnénk magunknak választhatunk Main Coont, vagy Norvég Erdeit is. A mini kutyák és óriás macskák is kutyák és macskák maradnak. Tehát ha a méret nem meghatározó különbség, akkor mi az?

Nézzük a mozgás igényüket. Alapvető különbség, hogy a kutyák mozgási igénye sokkal nagyobb, mint a macskáké. Bár kutyánknak is van jelentős pihenő időre szüksége. Mégis sétálni kell vinni, labdázni kell vele, igényli a rendszeres foglalkozást. Nagyon nagy különbségek vannak fajták között, most csak az általános különbségekről beszélünk fajok között. A macskákról talán kevésbé köztudott, hogy életük 60-70 % át alvással töltik. Persze imádnak jászani, főleg kölyök korukban, bár fajtától függően sok cica megőrzi játékosságát később is. Őket is lehet sétálni vinni, sőt jöhetnek velünk nyaralni is. A legfőbb különbség a lehet és a kell között van. A macskák remekül érzik magukat a lakásban is, akkor is, ha nem minden nap játszunk velük, és ha nem visszük sétálni őket. Kutyák esetében viszont napi több órás kutyás foglakozásra számítsunk.

Ami a tartási körülményeket illeti, vannak kutyafajták, akik kizárólag kint kertes tartásban érzik jól magukat, míg macskák esetében szinte minden fajta gond nélkül tartható lakásban. A kan kutyák vizeletükkel jelölik a területüket. Ezt a szokásukat viszont tudják a sétákra korlátozni. Kijelenthetjük a kutyák könnyen szobatisztaságra szoktathatók. Azt talán sokan tudják, hogy a kandúrok spricceléssel jelölik környezetüket. Kevésbé ismert tény, hogy a nőstény macskák is gyakran így tesznek. Míg kutyák esetében az ivarzási időszak kisebb – nagyobb problémákkal ugyan, de viszonylag könnyen átvészelhető. Macskák ivarzási időszakban folyamatosan nyávognak, jelölnek, ami kb. 2 hétig tart és havonta 2 havonta ismétlődik. Van olyan cicám, aki képes 4 hónapon keresztül megszakítás nélkül kiabálni. Az említett okok miatt a macskákat csak ivartalanítva ajánlom tartani, kedvenc állatként. A táplálkozás terén a macskák sokkal válogatósabbak, mint kutya társaik. 

Ennek ellenére a legnagyobb különbség a természetükben, kommunikációban és velük való kapcsolatban van.

A kutya falka állat. Ezt mindenki tudja. De, hogy mit jelent ez a napi életünkben és a velük való viszonyban?

Falakállat lévén, a kutya kompromisszumokra képes, és hajlandó is kompromisszumokat kötni. Szüksége van fajtatársaira a túléléshez!

Azért hogy befogadja, elfogadja őt a falka nagyon sok mindent tesz. Akinek volt már kutyája pontosan tudja miről beszélek. A kutya beilleszkedik a családba, lesi gazdája minden gondolatát, szeretne vele kapcsolatba kerülni, hozza a játékát, kaparja az ajtót, csörgeti az edényét… Stb. Folyamatosan kommunikál, üzenetet küld és fogad tőlünk. Jóbb esetben elfogadja az irányítást, beáll a sorba. Megtalálja a helyét a falkában, családban. Hasznos tagja akar lenni a családunknak, dolgozni, szolgálni, védeni, segíteni akar minket. Éppen ezért a csodálatos természetükért szeretjük őket annyira. Ezért a kutya az ősi társa az embernek. És pont ezért érzem akkora bűnnek, amikor mi emberek megszegjük a velük kötött szerződésünket, és cserébe szolgálatukért, nem gondoskodunk róluk. Nagyon sok kóbor kutyát mentettem már életemben. Borzalmas látni szemükben azt a csalódottságat, fájdalmat, amit embertársaink okoztak.

A kisállatok éppolyan kiszolgáltatottak nekünk embereknek, mind a kisgyerekek. Ezért minden ember alapvető kötelessége kellene, hogy legyen az állatok védelme, a kóbor sérült állatok megsegítése!

No de kanyarodjunk vissza a macskákhoz.

 A macska nem falkaállat! Ez azt jelenti, hogy a túléléshez nincs szüksége sem fajtársaira és figyelem sem ránk!!!

A macska semmit sem tesz azért, hogy enni kapjon, ő nem alkalmazkodik azért, hogy befogadja a falka- család. Jó ha tudjuk nincs szüksége ránk!

zongora Birman macskákkal

Minden, amit a macska ad és tesz értünk azt mind az őszinte szeretettel, kedvességgel teszi. Nem azért mert bármilyen viszonzást, szolgáltatást kér cserébe. A macska akkor jön oda hozzánk amikor, kedve van hozzá. De akkor, csak azért jön, hogy szeretetet adjon és kapjon. A macska engedi, hogy megsimogassák, nem pedig követeli a simogatást. Soha sem fog szolgálni minket, de megengedi, hogy mi szolgáljuk őt. A macska tisztán önmagunkért szeret minket. Csak akkor és addig alkalmazkodik, amíg jól esik neki. Nem lehet kényszeríteni semmire. Testi fenyítéssel való büntetés csak elvadítja, de soha sem hódol be. Csak tiszta szeretet kapcsolatban érzi jól magát, és akkor kinyílik és ad. Rengeteg figyelmességet, finom puha szeretetet képes adni. Csak kérni lehet tőle követelni soha.

A legnagyobb butaság azt állítani, hogy a macska a házhoz, nem pedig az emberhez kötődik. Persze ha falun pl. csak annyi kapcsolata volt az emberrel, hogy arrébb rúgták ha útban volt. hogyan kötődjön szerencsétlen az emberhez? Ennek a mondásnak csak annyi az alapja, hogy rendkívül jó tájékozódó képessége van. Nem csak az Ókori Egyiptomi kultúrában tisztelték, sok kultúrában tisztelik ma is Istenként a macskákat. Talán nem véletlenül. J

Kerti kalandok

Én úgy döntöttem, hogy is-is. Nem tudom elképzelni az életemet kutyák és macskák nélkül. A baj az, hogy én soha sem álltam meg a kutya macska dolognál, még sok más állat is velünk él. J Azért remélem sikerült kicsit segítenünk abban, hogy mindenki megtalálja személyiségéhez legjobban illő társat, magának.

Desirée és Desdemona

Van úgy, hogy az ész érvek és a racionalitás veszít az intuícióval, az érzésekkel szemben?

Hát nálunk most ez történt. 🙂

Oly gondosan előre megterveztem mindent. Ha már kiállítás, akkor a kandúrok legyenek Világbajnokok, a nőstények Nemzetközi Bajnokok. Ha genetikai teszt, akkor legyen a pillanatnyilag elérhető legmodernebb. De ha már csináljuk, szűrjük le az összes létező macska genetikai betegséget. Melyik cica melyik kandúrhoz kerüljön, a színjegyek kombinációja is gondosan össze lett válogatva. Táblázatot készítettem, ha majd eljutunk oda, akkor melyik pártól, milyen színű nemű kölyköt szeretnék megtartani… Természetesen a maximalista hozzá állásom most sem hagyott cserben…

Az első megingásom Irene esetében volt. Hazajöttünk egy nyaralásból. Ránéztem és úgy éreztem, őt meg kell tartanom. Persze már régen foglalt volt. Németországba készült egy ismert tenyésztőhöz. Felvettem vele a kapcsolatot, és megmondtam szeretném megtartani a cicát. Persze visszafizetem a foglaló dupláját ( két kedvenc kölyök ára). Aztán a családom igazán nagy lelkiismeretfurdalást ébresztett bennem. 

„- Emlékezz vissza te mennyire vártad a cicáidat! Hogy esett volna, ha neked mondanak nemet, miután mindent úgy csináltál, ahogy kérte a tenyésztő. Mennyire fájt volna…”

Végül szomorú szívvel ugyan, de elengedtem Irene- t. 

A reptéren éreztem, hogy igazam volt. Jól döntöttem. Egy roppantul kedves és szimpatikus tenyésztő állt velem szemben. Aki alig várta már, hogy kézbe vehesse Irene apró puha testét. Arcához szorította, és elsírta magát örömében. Akkor tudtam ő is olyan mint én, szívből csinálja. Minden kis állat egy külön csoda számára, nem darab- darab…

Helena almából szerettem volna megtartani, egy Lila kislányt. Aki csodálatos módon le is született.

Íme Desirée:

Igen ám de leszületett egy csokoládé színű kis tündér is. Ő Desdemona:

Ahogy növögettek nézegettem őket. Csodálatos volt nézni, ahogy fejlődik ki a személyiségük. Egyre nagyobb slamasztikában éreztem magam. Egyik héten Desdemonát akartam megtartani, de akkor Desiréet kellene elengednem. Fontos tudni, hogy semmi esetre sem növelünk létszámot. Nem csinálunk macskagyárat! Ennyi állat igényét kiszolgálni, nem könnyű feladat. Minden kicsi állat lelki szükségletét kielégíteni, napi szinten rengeteg kompromisszummal jár az egész családnak…

Ahogy növekedtek a cicák jöttek a tenyésztők, mind a két cicára volt érdeklődő bőségesen. Egyiket sem engedtem lefoglalózni. Már tanácsot is kértem, tenyésztő barátoktól, bíró barátnőmtől, családomtól. Persze mindenki másik cicára szavazott. 

 

Egyik reggel döntöttem. Hallgattam a szívemre megtartottam mind a két testvért. 

Hatalmas kő esett le a szívemről, annyira megkönnyebbültem. Azóta minden egyes napomat bearanyozzák. Minden nap százszorosan meghálálják, hogy velünk élhetnek. Soha nem találkoztam még olyan bújós, kedves kiscicával mint Desdemona, még a rendkívül kedves Birmanok között sem. Desirée pedig csupa vidámság. Nincs olyan esténk, hogy ne nevetnénk együtt a rosszaságain, gyerek csínyein. 

Amikor hazaértünk a nyaralásból, a két testvér szerepet cserélt. Tökéletesen kicserélődtek. Desirée kísérgetett mindenhova, minden lépésemnél a lábamhoz bújva, míg Desdemona lopkodta a plüss állatokat, játszott a víz cseppekkel. Hihetetlen öröm forrásai lettek ők az életünkben. Azt is jó látni mennyire szeretik egymást. Többnyire mindig, mindent együtt csinálnak.

Hiszem, hogy csak így, szívvel van értelme állatokkal foglalkozni. Nem a Világbajnoki címek, genetikai tesztek, hanem a SZERETET a LEGFONTOSABB.

 

Okozhat e a kombinált oltás problémát a cicáknak?

Ez a cikk abból a célból született meg, hogy segítsünk elkerülni a kombinált oltás okozta problémákat. Első sorban a Sábacat, Saba cica tulajdonosoknak szól, de természetesen más is profitálhat belőle.

Minden Sábacat, Saba cica tulajdonosnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt az oltást ismételjék meg, amit nálunk már kaptak a cicák és mindeddig sohasem okozott semmilyen kellemetlen mellékhatást. Persze az évek szállnak a cicák felnőnek, és a szavaink elkopnak. Rohanó életünkben nem tudunk mindent fejben tartani.

Tegnap viszont egy rémült gazditól kaptam telefon hívást, aki segítségünket kérte. A felnőtt cicája a kombi oltás után összeomlott, felborult a keringése, bepisilt és hasmenése lett. Habzó szájjal érkezett vissza az állatorvoshoz. Valószínűsíthető, hogy a vakcina vivő anyagára lett egy heves allergiás reakciója. Szerencsére a gyors orvosi beavatkozásra, infúzióra, szteroidokra jól reagált, így már családjával tölthette az éjszakát. A szerencsés kimenettől függetlenül nem kis riadalmat, és krízis helyzetet okozott ez a kombinált oltás. Mindez annak ellenére történt, hogy tavaly ugyan ezt a fajta oltást kapta, és akkor nem volt probléma. Több kombinált oltás van forgalomban, sajnos nem csak ez, okozott már pánikot gazdiknak, tenyésztőknek és állatorvosoknak. Nagyon meggondoltan, tudatosan használjuk azt a típusú oltást, amit használunk.

Tehát kérnék minden kedves Sábacat, Saba cica tulajdonost, nézzék meg milyen típusú kombinált oltást kaptak nálunk a cicák, és csak ezzel az oltóanyaggal engedjék oltatni a cicákat!

Szándékosan nem írom le az oltóanyagok nevét, sem reklámot, sem ellen reklámot nem szeretnék kelteni egyik gyártónak sem. Akinek nem tőlünk van cicája, pont ugyan ezt ajánlom. Nézze meg milyen oltást kaptak a tenyésztőnél és azzal oltasson! Ha egyéb oltást ajánl az állatorvos, érdemes konzultálni a tenyésztővel is.

Továbbá nálam bevált rutin, hogy az oltás előtt és után is kb 5-5 napig Vetry Dmg vitamint adunk a cicáknak, és napi 1x Florentero probiotikumot. Ezzel is segítve az immunrendszert az aktív immunizálás ideje alatt.

Remélem ezzel a cikkel, én is hozzá járulhatok, hogy sokaknak sikerül elkerülni a hasonló helyzeteket, a cicák egészsége, és gazdáik boldogsága érdekében. 

3 dolog, amire figyeljünk, ha kiscica érkezik a családba!

A hópamacsnak tűnő kiscica édesen bújik hozzánk, cukisága pedig még jégbe fagyott szíveket is képes századmásodpercek alatt felolvasztani, de ez ne tévesszen meg senkit. A kiscica is egy érző, önálló személyiséggel rendelkező élőlény!!!, nem pedig egy cuki kis játékszer.

Erre a 3 dologra mindenképpen érdemes odafigyelni, és a kiscica odaadó társsá válik.

A cikk a 25 év cicás gazdi tapasztalataim alapján, elsősorban a saját előjegyzőink illetve Sábacat, Saba cicatulajdonosoknak írodott, de persze mindenki más hasznára is válhat. 

Válaszuk szét a kérdést két részre:

1, a kisállatok lelki szükségletei – Törődés, játék, stresszmentes környezet

2, és a vegetatív szükségletei – Megfelelő táplálkozás

 


1.Törődés és játék a boldogság és a kiegyensúlyozottság alapja a cicáknál

Most akkor tényleg nem elég ha szeretgetjük és játszunk velük?

De igen, csak nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

Azok a kölykök, akik nálunk cseperedtek egy igazi kis szeretet gombócként, kiváló egészségben és kondícióban kerülnek az új családjukhoz. Feltétlen bizalommal vannak embertársaink iránt, hiszen rövid kis életük során nálunk semmilyen rossz vagy kellemetlen tapasztalatuk nincsen az emberekkel, de hozzáteszem más állatokkal szemben sem.

Gyermeki naivsággal és kíváncsisággal néznek a világra. Kérem szépen ne okozzanak nekik csalódást!

De pontosan mire is van szükségük?

SZERETETRE, figyelemre, türelemre, kapcsolatra velünk emberekkel, sok játékra, érdekes ingerekre. Ők maguk módján mindent meg fognak tenni, hogy ezeket a lelki szükségleteiket kielégítsék. Megpróbálnak közeledni hozzánk, még ha az első próbálkozásaik bizonytalanok-félénkek kicsit.

Figyeljük mikor van az a pont amikor a kiscica szeretne hozzánk bújni, simogatást kér és lelkes dorombolással válaszol. Ragadjuk meg ezeket a pillanatokat és bíztassuk őt viszonozzuk a közeledését.

Sok – sok évi bizalom, kötődés kialakulásának pillanatai ezek. Nehogy elszalasszuk!

Engedjük hogy kövessen minket a lakásban, hadd legyen kis árnyékunk! Hadd nézelődjön a fürdőkád szélén, amíg fürdünk, vagy űcsörögjön a konyhában lábunk mellett amíg vacsorát készítünk. Vigyázzunk rá! Könnyen lábunk alá téved, vagy bemászik mosogatógépbe, mosógépbe…

A kiscicák természetes szükséglete a játék.

Játszunk vele nagyokat.

Kialakulhat egy kergetőzés, labdázás vagy a pálcás játékok is szuperek. A vadászos játék amellett, hogy roppantul szórakoztató, fejleszti a keringési és légzési rendszert, kedvező hormonok szabadulnak fel, ami stresszoldó hatású. 

 

 1. Stresszmentes környezet, amivel talán a FIP is elkerülhető

A szeretet és a játék mellett a cica alapvető szükséglete a nyugodt pihenés, alvás. Amikor ő úgy érzi, keres egy biztonságos zugot és elvonul a világ zajától. Minden állatnak joga van a nyugalomra, nyugodt alvásra!

Ne engedjük, hogy kisgyermekünk, vagy másik kisállatunk kicibálja őt, csak mert „azért vettük, hogy a gyerekek játszanak vele…”.

A kiscica, kiskutya nem gumikacsa, amit a gyerekek húzhatnak-vonhatnak, üthetnek, dobálhatnak!

Arra is figyeljünk, ha másik cicánk vagy kutyánk túlzásba viszi az érdeklődését az új családtag iránt. Tessék megvédeni, és biztosítani számára a pihenést. A stressz éppúgy okoz fizikai elváltozásokat náluk, mint nálunk, embereknél.

Emésztési zavarokat, nem kívánt helyekre történő vizeletürítést, bőrproblémákat, és nem utolsó sorban bizonyítottan a STRESSZ A KIVÁLTÓ OKA  a FIP betegség kialakulásának is.

FIP állatorvosi szakvélemény.

White gloves and socks

fóka cirmos nőstény

 

 

 1. Megfelelő táplálkozás

A gazdik felelőssége a kisállatok megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékkal való ellátása. Ragaszkodjunk a kipróbált és bevált tápokhoz, soha ne térjünk át másik tápra, mert épp az volt akciós.

Táp váltás, csak két héten keresztül valósítható meg biztonsággal. „Azok vagyunk, amit megeszünk.”

Egészséges, csillogó szőrű cicát csak prémium minőségű macskaeledellel lehet felnevelni, tartani. A száraz táp mellett, ami

 • napi 24 órán át elérhető legyen a cica számára (ha a kutya 10 perc múlva megette, hogy kiléptünk a lakásból, vagy egyszerűen a másik macskánk nem engedi oda a kicsit… az nem elérhető!)
 • naponta 3 szor kínáljuk meg nedves étellel is, pl. macska konzerv (csak prémium minőség), alaszkai főtt tőkehal, főtt csirkemell.

Kevesen tudják, hogy a macskák 3 éves korig fejlődnek. Bizony-bizony, 3 éves korukig.

Fiatal és idős állatok immun rendszere sokkal gyengébb a kifejlett állatoknál. Javasolt Vetry Dmg, és bélflóra használata kúra jelleggel.

Friss víz mindig legyen a cicák előtt, hiszen a száraz táp etetés nagy mennyiségű víz bevitellel lehetséges csak.

Ennek hiánya súlyos vesekárosodáshoz vezethet. Etető és itató tálakat, és az almos tálat is szükséges rendszeresen fertőtleníteni. Az almos tálcát is könnyen és minden esetben megközelíthető helyre tegyük. Ne fordulhasson elő pl. hogy a fürdőbe tett almostálca a cica elől egész napra elzárva marad, mert az utolsó ember megszokásból becsukta maga mögött az ajtót stb.

Suma sumarum…

Az állattartás rengeteg felelősséggel, odafigyeléssel, anyagi és időbeli ráfordítással jár.

Mégis úgy gondolom, nagyon sok Saba, Sábacat cica tulajdonos egyetért velem, hogy fáradozásunk bőségesen megtérül.

Jó cicázást mindenkinek!

Kiscica érkezik 2018

Gondoltam, összefoglalom és aktualizálom a legfontosabb teendőket kiscica érkezésekor. Elsősorban ez a mi előjegyzőinknek készült speciálisan és nem nagy általánosságban mindenkinek.

Macskaszállító kosár: Bármilyen lehet igény és tetszés szerint, viszont 2 fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: Ne a kiscica jelenlegi méretéhez, hanem a felnőtt cica méretéhez igazodjunk. Nagyon leleményesek a cicáink, ezért csak olyan szállítót ajánlok ami macska biztosan zárható. Zippzárakat könnyen nyitják! Fontos még megjegyezni, hogy könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen!!!

A kiscicákat hazaérkezés alkalmával az előre kikészített alomba tegyük ki. Innen fedezze fel a világot, hogy ide mindig visszataláljon. Minden kiscica szobatisztán kerül új családjához. Itt jut eszembe, hogy nem tanácsolom megérkezés pillanatában az egész házban, lakásban szabadon engedni a kiscicát. Egy kisebb helyiségbe zárjuk be, az alommal, tőle min 2-3 méter távolságban lévő etető itató tállal együtt. Olyan helyiségbe ahol nem tud elbújni olyan helyre, ahonnan nem tudjuk kivarázsolni. Mi üljünk be vele ide, itt játszunk vele, beszéljünk hozzá, simogassuk. Amikor azt látjuk már felfedezte ezt a helyet, és bátran szalad elénk, felcsapott farokkal dorombol, vagy felszabadultan játszik, akkor eljött az ideje, hogy kinyissuk az ajtót. Ha megijed valamitől akkor ide mindig vissza tud majd szaladni… 🙂

Alom: Bármilyen jó minőségű csomósodó alom megfelel. Szilikonos nem jó mérgező!!! Kb 6 hónapos korban át lehet rá térni, ha valaki szeretne. Mi nem használunk zárt almostálcát, ezért erre való áttérést csak fokozatosan lehet megtenni.

Etetés: Friss víz, és száraz táp napi 24 órában legyen előtte. Száraz táp: Mi Royal Canin Mother and Babycat táppal etetjük őket. Emelett Josera Minette kitten tápot, és Acana Wild Prailire tápot is ehetnek, mivel az anya előtt ez is van. A Royal Mother and Babycat, és vagy Kitten tápot mindenképp be kell szerezni még a kiscica megérkezése előtt. A többi opcionális. Száraz tápon nem nevelünk fel kiscicát! Reggel és esete mi forró vízbe áztatott táphoz keverjük az alutasakos vagy konzerv eledelt. Kéz melegen tálaljuk. Konzerv: Royal Mother and Baby Instinctive, és vagy Kitten Instinctive minden képen beszerezendő. Ezen kívül bármilyen kitten prémium konzerv jó lehet. Nálunk nagyon bevált: Schesire alutasakos ( drága, ha rászokik mást nem fogad el, de csúcs minőségű eledel) Cosma Thai tuna and crab . Emellett nálunk főtt alaszkai tőkehalat, vagy főtt csirkemellet kapnak ebédre. Nagyon szeretik. Mást ne adjunk enni!!! Tejtermék is szigorúan tilos!

Vitamin, bélflóra: Vetry dmg csepegtetős vitamint ajánlom beszerezni, oltás, ivartalanítás környékén kúra szerűen adjuk. Florentero bélflóra szintén legyen a házipatikában. Stresszes időszakban a Vetryvel együtt, illetve bármilyen bél probléma esetén adjuk. Megelőzésképpen napi egyszer, probléma esetén napi 3x. A cicák bélrendszere, bélflórája sokkal sérülékenyebb mint az embereké. Az immunrendszere a fiatal és idős állatoknak, jóval gyengébb mint a felnőtt kifejlett macskáké. Véleményem szerint a megelőzés, és a gondos higénia jobb mint gyógyítani a problémákat.

Minden kedves Sábacat, Saba cica tulajdonosnak, sok örömöt kívánunk az új családtaghoz!

When someone tries to blackmail you

Unfortunately, we were attacked by a blackmailer, a criminal. She works hard and very efficiently to destroy our reputation, as  she frightened us earlier if we don’t pay her regularly. Discrediting comments, website about us (falsly impersonating us), pages. Police is chasing her by now… but I still feel now we have to write down the story from our side:

We sold 2 breeding kittens to Yana….. (I believe this is not her real name) in January, who wanted to start to breed Birmans. Shortly after she recieved completely healthy kittens – without any reason – she started accusing us, in every possible way. WCF, that is a corrupt association, and that their titles meaningless, MMME, that give false pedigrees. Vet vaccination is not good, vet check is not correct, official vet corruption, with such a force we couldn’t understand. Half of her accusations simply things which are not exist in real life at all! At that time we thought she has a bipolar personality, and must have stopped taking her medicines… because sane person can’t act like this.

That were kittens condition before she takes care of them:

Rocco and Olivia

Sábacat Rocco and Olivia birman cats before they leave

We like satisfied clients, and the well-being of the kittens are important to us. So we offered her to pay back the whole purchase price and get back our kittens immediately, just after a week she recived them. We only asked one condition: If she refuses this offer she can’t have any claim towards us in the future. She accepted it, and refused to return our kittens back. She also refused to  listen to any of our advice how to keep kittens. Everything is in written, so – in case needed – we can prove it.

In May she sent us a bad news that one of the kittens died in FIP. Although she didn’t send us vet documents we belived her. We also believed how deeply she feels sorry for the kitten. We’ve made some inquires because, – thanks God – we have never had such a case. We talked to specialist vet scientist, we learned no way it is possible to find and figure out, who is responsable for this disease. Even though how she behaved to us earlier we granted her wish, to give her one more breeding, show kitten from the bloodline  she wanted so much fro Azzurro. We didn’t want to continue arguing with her. She send us documents about the other kitten is well, how strong her immune system is, she is not a harm for the new kitten…

We felt maybe she wants to blackmail us, after reciving 3rd kitten. So In that contract we wrote (and she accepted) our condition, to solve problems privately. If she brakes that agreement she has to pay back the total price of the third cat. She was more than happy… (all details are in the signed contract)

Sábacat Vazu: whom she got for free.

As soon as she recived 3rd kitten she started to send us mails showing how ill the 2. kitten is, which was so healthy before she recived 3. kitten!!! She sent 4 different diagnoses in less than 1 month. Of course accusing us for these illnesses as well. She started blackmailing us to destroy our reputation, everything what we’ve built during years. Actually we didn’t refuse her claim, just asked vet documents to get a proof that the kitten has genetic problems, what she refused to send! She wants the 4th kitten!!! Or full payment back. As to give her one more live animal it was completely out of question! It is not by chance that from 2 kittens, (as for her) one is dead one is seriously ill. Our biggest error was to satisfy her with one more kitten, instead of give her money back. But that time we didn’t know the truth about her mental illness. We believed that she loves kittens.

Vazul condition, when he arrived to her:

We asked psychologist help to figure her mental state from the letters and acts. The diagnosis was clear: she is a psychopath. After that we understood everything. All of her letters, accusations, happyness… Even for a normal blackmailer we can’t pay because she never will stop. But for her??? She does not care about money, or cats. The psychopath doesn’t have feelings, or personality. They just find a body, like a virus whom they want to destroy. Their only motivation in life is, to destroy! Now it is clear we are not his first or last victim. In her case the nightmare easily can turn into reality. I am sure Olivia would have been safe and sound in our home. Maybe they can’t live in a home without love and care, or what even worse she make them ill just to satisfy her needs. But I do not know these things.

I am deeply sorry about our kittens, our lovely kittens who just recived care and passionate love from us, and now can’t survive the „care” of the owners. It is very depressing what is happening to us. Stangely I feel sorry to her as well. Her illness is uncureable, she is very intelligent young woman, it is a pitty she is not able to create something new and good, just works to destroy what others already created.

So that is our story, now you should decide whom to belive. I am sure years behind us, and in front of us will confirm. But until that if you are uncertain you can visit our fb:birman.hu where we publish the photos what we get from Sábacat’s owners nearly every day.

Here are 2 videos. How our kittens condition were before leave our home, and the day when they arrived to her.

1

 

End of story.

Első Nemzetközi Macska Tenyésztői Konferencia, Franciaország 2017

2017 Júniusában abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egyike lehettem azoknak a Magyar tenyésztőknek – szám szerint 3 – akiket a Royal Canin meghívott a Nemzetközi tenyésztői konferenciára, ami a világon előszőr került megrendezésre.

Persze tenyésztői konferencia, volt is, és lesz is még, de olyan ami lefedi mind az 5 kontinenst a teljes WCC World Cat Congress amely szövetség magába foglalja az összes nagy nemzetközi macskatenyésztői egyesületet, mint a WCF, FIFE, TICA, ACF, CFA, CCCOFA, GCCF, NZCF, Shouthern Africa Cat Counci, még sohasem volt!  Az összes nagy macskatenyésztő egyesület vezetői, az egyesületekhez tartozó, öszesen 200 meghívott top tenyésztővel 5 kontinensről, a világ aktuálisan legkiemelkedőbb kutatóival ( genetikus, etológus, kutató állatorvos,..) összegyűlt 5 napra, hogy segítsék egymást, együtt a macskákkal a macskákért. Már önmagában az is rendkívüli, hogy ezeket az embereket sikerült rávenni az együttműködésre, a kölcsönös információcserére.

Itt a WCF elnökaszonnyával, aki írt egy szakkönyvet a Birman fajtáról. Még sajnos nem sikerült vásárolnom egy angol kiadást.

 

Royal Caninnak hála kimagasló színvonalú, interaktív előadásokat hallhattunk, aminek a végén, illetve az esti programokon, mindenkinek lehetősége adódott, hogy kérdéseit feltegye az adott téma szakértőjének, és  a válaszokat megvitattunk, együtt közösen. Szakmailag nagyon hatékony volt. Nagyon speciális kérdések hangoztak el, és a szakértői válaszok mellett az,hogy egy tenyésztő hasonló problémákkal küzd Dél Afrikában, mint egy másik Németországban, de egy pl Ausztráliában már túl van rajta és megosztja a tapasztalatait velünk, majd újra visszakerül a kérdés a szakértő kutató elé, aki szorgalmasan jegyzetel, hogy milyen irányú kutatásokra lenne még szükség… Hihetetlen érzés volt. Nagyon sokat tanultam, rengeteg az interneten, szóbeszédben keringő téves elképzeléseket sikerült tisztázni, de nem kevés kérdésem maradt megválaszolatlan. Ami azt jelenti, hogy nem csak én, és az én Siófoki állatorvosom, de a terület specialistái sem tudják a válaszokat.

Szerencsés vagyok, mert az angol és a spanyol nyelvtudásommal lehetőségem adódott arra, hogy az esti, és a napközbeni lazább programok alkalmával minden számomra fontosnak tartott terület kutatójával személyesen is beszélgethettünk. Azt azért hozzáteszem, nagyon hálás voltam az ELTE Biológia – Kémia szakon megszerzett tudásomért is. Mert bizony ezen alapismeretek nélkül szerintem sok előadás, vagy kutatói válasz értelmezhetetlen lett volna. Ki gondolná, hogy macskatenyésztőként szükségem van egykori, szövettani, sejtbiológiai,  vagy éppen biokémiai ismereteimre? Pedig igen!

Számomra az etológusnő DR Sarah Heath USA előadása volt a legizgalmasabb.

Nagyon érdekes volt a Royal Canin gyár látogatása, a gyárban folyó minőségellenőrző rendszer működésének a megismerése, a tápanyagok szag és ízlelés kutatásai, és a tápok hatékonysági tesztjei stb.

Véleményem szerint több évre elegendő ismeretanyagot sikerült begyűjtenem, amiket legjobb tudásom szerint igyekszem átültetni a hétköznapi gyakorlati életbe. Életre szóló élmény volt megismerkedni a 3 másik Birman tenyésztővel. Az egész világról mi 4-en képviseltük ezt a csodálatos fajtát. Jó tudni azt is, hogy a fajta divatosabbá tételét (rövid perzsa szerű orr, stopp a homloknál…) velem együtt mind a 4 jelen lévő tenyésztő elutasítja. Akkor is ha különböző világszervezet tagjai is vagyunk, különböző standard alapján bírálják a cicáinkat. A jó Birman az jó Birman mindegy hogy WCF, Fife, vagy Tica rendszerben tenyésztik.

A Royal Canin magyar képviselői, pedig gondoskodtak arról, hogy mindez ne csak egy tanulás és információ megosztás legyen, de pihenés, lazulás, bulizás, strandolás és koktélozás is beleférjen ebbe a pár napba. Minden részletre való odafigyelésük, nagyvonalúságuk,kedvességük példátlan volt. Úgy gondolom ez a pár nap alatt igazi barátság született a Magyar delegáció tagjai között. Jól összekovácsolódtunk.

Az esemény csúcspontja a The Cat enciklopédia kibocsátása volt, egy szenzációs show keretében, ami a záró gálavacsorát előzte meg.

Mivel szinte minden szerzővel, személyesen is megismerkedtünk, persze, hogy mindannyian reszketve vártuk, hátha kapunk belőle. Fogadásokat is kötöttünk, hogy igen vagy nem. De mivel se az asztalokra nem volt kikészítve, se a távozáskor nem adták oda. Bevallom nagyon csalódottan távoztunk. Annál nagyobb volt az öröm mikor visszaérkeztünk a szállodai szobánkba. Mindenki ágyára ki volt készítve, más meglepikkel együtt. Komolyan utoljára 6 éves koromban örültem ennyire egy ajándéknak!

Sokkal gazdagabb lett az életem ez az utazás által, nagyon jó érzések öntenek el amikor visszaemlékezem. Köszönöm mindenkinek a lehetőséget és a részvételt.

Mivel annyira szuper volt minden, sokáig hazaérkezésünk után is napi szinten tartottuk a kapcsolatot. Elhatároztuk, hogy csapunk egy after partyt.

Egy világbajnoki cím története 2

Ott hagytuk abba, hogy az igazi áttörést a hozzá állásom megváltoztatását a vasárnapi kiállítás utáni beszélgetés okozta!

Megkeresett minket Raposa Edina akkor még bíró tanuló, és a holland és belga bírók akik szombaton és vasárnap bírálták a cicáinkat. Elkezdtünk beszélgetni, kérdeztek a terveimről a cicákról stb. Majd amikor elpöttyintettem, hogy igazán nem akarok kiállításokra sem járni, tenyészteni is csak ímmel- ámmal. Olyannyira meglepődtek, hogy egymás szavába vágva magyarázni kezdtek. A lényeg az volt, hogy a Birman egy ritka fajta, és örültek, hogy ilyen szép, egészséges és legfőképpen egészséges idegrendszerű! macskákkal találkoztak. Azt mondták, ha ilyen érték van a kezemben, bűn elpazarolni, nem versenyeztetni, nem tenyészteni. Elmondásuk szerint bajban van a fajta. Nyugat Európa bizonyos részein, de főleg Észak Európában már nagyon ritka a jó küllemű, jó papucsú macska. De ha még van is. azt sem tudják kiállításra hozni mert idegbetegek, nem lehet hozzányúlni, karmolnak, harapnak. Annyira hisztisek, hogy megközelíthetetlenek. A bírok már már egy egy bandzsa Birmannak is örülnek odakint. Én csak ámultam és bámultam erre aztán igazán nem számítottam! „-Tessék utazni, beszélsz 3 nyelven. Vidd külföldre a cicáidat, had ismerhessenek meg a tenyésztők! Ilyen cicákkal nem otthon kell ülni!” Ilyen, és ehhez hasonló tanácsokkal bombáztak. Csak úgy kavarogtak a gondolataim a fejemben amikor hazaértem végre. Miután a WCF nemzetközi kiállításon fajtagyőztes lett egyenes út vetetett  Ausztriába, hogy ott Nemzetközi Bajnok lehessen. azon kívül hogy ez a cím mindkét cicánknak sikerült. Megint egy nagy meglepetésben volt részem. Az osztrák kiállítás egészen más hangulatban telt mint az itthoni kiállítások. Minden olyan családias, barátságos volt. Nem éreztem a versenyszellemet a levegőben. Pont ellenkezőleg. A kiállító ketrecek közé hatalmas asztal volt elhelyezve körülötte székekkel. Gondoltam a cuccainknak, hát persze hogy nem! Ezek az emberek töménytelen mennyiségű ételt és italt hoztak magukkal, és nem viccelek reggel 10 kor elkezdtek enni, inni és ezt csak egy órára hagyták abba, amikor is elfogyasztották a 4 csillagos szálloda étel és ital kínálatát ebéd gyanánt. Ezután visszaültek és folytatták az evés ivást. Hát én életemben nem láttam még embereket ennyit habzsolni! Bevallom hamar csömöröm lett tőle és megszöktem sétálni a hegyekbe. Mikor visszaértem egy szemüveges férfi idegesen gesztikulálva magyarázott nekem, majd egy alacsony köpcös nő is csatlakozott hozzá. Ahhoz első pillanatban hozzászoktam, hogy habár nemzetközi kiállítás mindenki csak németül beszél és angolul még 10 ig se tudnak elszámolni!!! Bevallom kicsit megszeppentem, hogy lebuktam a sétámmal, mikor egy nagy darab hölgy karomnál fogva felcipelt a színpadra. Ekkor derült mi hogy semmi baj nincs csak mindkét cica nyert a tombolán és annyi száraz tápot, és konzervet nyomtak a kezembe, hogy igen csak jól jött a hölgy segítsége a hazacipekedésben. Ilyen volt az első külföldi kiállításunk. Folyt. köv.

IMG_0012

Blood group problems with Birman cats in practice

Couple of weeks ago I had to face the problem what if the kittens and the mother has different blood groups which can cause neonatal isoerythrolysis.
Let me give you first a draft explanation (from here): (later you get more)

What is neonatal isoerythrolysis?
A cause of fading kittens in pedigree cats is neonatal isoerythrolysis, where kittens have a different blood type from their queen, and, on suckling her milk, receive antibodies against their own red blood cells. The antibodies cause destruction of the kittens red blood cells which leads to jaundice, brown urine, and rapid death.

What should we do???

On the internet we can find just basic information about genetics and that which kittens are in danger, and we have to separate kittens from mom.

OK but how can we do this in reality?
All of the kittens are in danger if they have different blood group from mommy?

Actually, before knowing the exact blood type of the parents, we had healthy kittens from stud A/a female b/b. So what then??? Not all of the kittens are in danger! I have found a survey from Sweden vets that to consider all of the illnesses and problems that can happen with babies, not more kittens die from mother B than mother A from stud A/a!!! OK but witch is the bigger risk separate the newborns or not? What it is dependent on? That were the main questions what I wanted to get answers for. And I did. Now I would like to share the information I have collected. Maybe recieve new ones from other breeders who know more. I believe if we help each other our life will be easier and happier. Important!: genetic test is necessary blood test is not enough!!!

First genetic facts from Animal DNA Laboratory Australia, where we did all of our genetical tests:

Blood groups part 2

and a link to a deeper explanation.

The most important thing is:

Should we  separate A/b kittens from mom if she is B?

It depends on how strongly this mother producing antybody against A. Blood test exists for this. There is a certain level if our cats under it, than babies are safe we don’t have to separate, if result is above that level than kittens in danger we should separate them from mommy. I got information that in the Nederlands they do such type of test, but I do not know exactly where. So if any of you know this or more labs please share the contact with me!!!! 

I did not separate newborns from momy who already had healthy kittens, and we have never had any problems!

But I did the separation with my other mother, because that was her first birthgiving and we were short of time to make the other test.

How did I solve this problem?

First I let babies be with mommy during birthgiving hours, but I did not let them sucking milk. After that I put on baby cloth (yes, human baby cloth) onto the mommy tp prevent babies to suck, but let them be with the mother. Every 1,5-2 hours I fed the babies with goat milk. I bought 3 different baby feeding milk as well, but my personal openion is that goat milk is the best. Let me know If somebody has bad experience with it.

After 24 hours I stopped the separation, and helped babies sucking from the mother but continued feeding them for 3 more days, but less and less times daily.

We succeded! We didn’t loose any of the babies! So please consider: different blood groups are not a disease! Just can cause a problem what we have to solve. I hope I can save other breeders time and energy to collect that information. Sorry if somebody wasted her/his time because already knew everything, But please if anybody have more information in this topic please let me know.

Special thank for their help: Animal DNA Lab Australia, Anne Davis: Shakandah Birmans Australia, Pápis Erika: British short hair breeder Hungary

Kata Bodó: Sábacat Cattery Hungary

www.birmans.eu

Egy világbajnoki cím története 1

Már hosszú hónapok alatt, érlelődött bennem a gondolat, hogy leírom hogyan is jutottunk el idáig, hogy Yoda Világbajnok legyen. Egyáltalán mi motivált minket, a cél megvalósításában?

A kezdetek kezdetén, nem is gondolkodtam komoly tenyésztésben, csak Birman CICÁT szerettem volna. Aztán Birman CICÁKAT szerettem volna. Aztán már Birman KISCICÁKRA vágytam, és innen már egyenes út vezetett a tenyésztéshez, habár barátaim, és tenyésztő ismerőseim is óva intettek tőle. A kiállítások egyáltalán nem érdekeltek, sőt sajnáltam rá az időmet. Engem mindig is a lelki kapcsolat az állatokkal volt az, ami igazán vonzott, nem pedig a megjelenésük tökéletessége. Doroty cicám az első Birman macskám például ezért nem volt soha kiállításon. Aztán jött ugye a 2. Yoda a 3. Gina és mégis elmentem egy kiállításra a Lurdy házba. Teljesen meglepődtem, egészen más volt mint amire számítottam. Pozitív értelemben nagyot csalódtam. Először is közel sem volt olyan zsúfolt és unalmas mint nézőként, fordítva: kellemes tér van a ketrecek mögött, egész nap lehet cicázni, izgalom, hogy a bíró hogyan értékeli a cicát, megkapja e a címet… Külön kihívás a cica- gazdi kapcsolatban az, hogy egy ilyen idegen, stresszes környezetben is harmonikus, nyugodt kiegyensúlyozott maradjon a cica és a gazdi is. Nem egy cicát látni a gazdája ölébe kinyúlva dorombolni a ketrec mögött, nem pedig elbújva a ketrec sarkában, összerázkódni ha a gazdi hozzáér. Persze ez a cica fajtájától is függ, de a tökéletes bizalmat szimbolizálja a cica és a gazdája között, ha a cica ilyen körülmények között is kedves dorombolós cica marad! Később arra is rájöttem mennyire fontosak a kiállítások, az idegrendszer tesztelésére. Szakmailag úgy mondjuk, hogy mennyire bírja az állat a terhelést. Ha elkezd fújni, karmolni, harapni akkor én semmi esetre sem tenyészteném azt a macskát. Mert bizony ez gyenge idegrendszerre vall. És ne csak a küllem alapján szelektáljunk hanem idegrendszer alapján is. Kutyázásból sajnos sok példát tudnék hozni ahol a „küllem tenyésztőknek és szaporítóknak köszönhetően teljesen tönkrement a fajta. Vagy külön vált mint a Német Juhász esetében Küllem és Munka vérvonalra.

Nagyon elcsodálkoztam, hogy milyen érdekes emberekkel lehet találkozni, beszélgetni mind a kiállítók mind az érdeklődő látogatók között. Rádöbbentem, hogy sok hasonszőrű állatbolond van még rajtam kívül és nem csak én vagyok az UFÓ. A macskások között bizony találkoztam, kutyakiképzővel és lovas edzővel, vagy díszmadár tenyésztővel, vagy aki hüllőzik a macskák mellett. Persze, hogy rengeteg közös témánk akadt.

Aztán jött a bírálat, ahol mindkét cicánk igen jól szerepelt. Ami tagadhatatlanúl is nagyon jó érzés. 🙂 Az igazán nagy fordulat azonban a vasárnap este, a kiállítás zárása után történt. Folyt köv.

IMG_9985

 

 

Búcsúzás

Miért ilyen nehéz minden búcsúzás???

A héten két cicánk is új családhoz költözik. És ez így van rendjén, nem tarthatunk meg minden nálunk született kicsit, hisz hamarosan áldatlan állapotok lennének… „-Hát persze hogy nem!” Mondja az ész. Akkor miért ilyen nehéz elengedni őket? Mért van az, hogy egész nap olyan szomorú, gyászos a hangulatom? Talán nem megfelelő körültekintéssel választottam nekik új családot? Rossz előérzetem van? – Kérdezem magamtól. De nem ez a baj. Rossz arra gondolni, hogy pár nap múlva már nem én készítem nekik a vacsorát, nem ugrálnak a lábam alatt, nem dorombolnak, ha meghallják a hangomat,és nem az én függönyömmel játszanak többé…

Nehéz dolog a macska tenyésztés, ha az ember ilyen odaadással és színvonalasan csinálja. Valóságos rabszolgái vagyunk az állatainknak…. És mégis, olyan szép. Csodálatos dolog, belenézni az anya szemébe amikor elléshez készülődik. Szavak nélkül is értjük egymást, s némán mindketten tesszük a dolgunkat. Jó érzés világra segíteni egy csöppnyi kiscicát. Finoman szájába adni az első szilárd élelmet. Nézni ahogy cseperedik napról- napra, ahogy fejlődik ki a személyisége, bontakozik ki az értelme. Elkezdeni vele játszani, megtanítani játszani. Ülni némán a kislányommal és csak nézni ahogy szopiznak… Páratlan ajándék az élet. Most mégis olyan szomorú vagyok.

Megkértem a férjemet gyorsan csináljon még egy képet róluk, így együtt, amíg, még csak az én kiscicáim…

Nagyon Boldog életet kívánok, drága Gerald, Gabriella, Glória

DSCF4139

 

Gina cica első babája

Gina 2014 Október 7-én megszülte első babáját. Dorothyhoz hasonloan neki is csak egy kölyke született az első alkalommal. Már nagyon sokan vártátok a Gina – Yoda házasság apró gyümölcseit, de nem jobban mint én. Gina minden kiállításon elbűvölte a bírókat, egy éves korára már Nemzetközi Bajnok volt, Yoda érdemei, úgy gondolom már önmagukért beszélnek. Milyenek lesznek a kiscicák? Sajnos nem törvényszerű, hogy két kiválló állat kereszteződéséből csak kiváló utódok szülessenek. Ha ez így lenne, nagyon egyszerű lenne a tenyésztés. 🙂 A másik kérdés pedig a Mikor? volt. Hiszen több fedezést is láttunk, és mindig amikor már tutira vettük hogy Gina vemhesült, Gina újra és újra ivarozni kezdett. Nem kicsit tépázva meg a kölykeire várók, és jómagam idegeit. Egyik alkalommal már egyeztetett időpontom volt az ultrahangra és éppen a kifutóba mentem érte, amikor láttam a szemérmetlen aktust. Csalódottan hívtam az állatorvost, és beneveztem a következő kiállításra. A kiállítás előtt közvetlenül viszont, a hatodik érzékem azt sugta, mégis vigyem el az ultrahangra mert ez a macska vemhes (kismamák nem versenyezhetnek). Persze a matek szerint nem lehet az. Hát az ultrahangon csak ámultunk és bámultunk. Bizony egy cica baba szive, csontozata rajzolódott ki. Most ezek után merje valaki azt állítani, hogy az állatvilágban nincs csak örömszerzésből párosodás! Gina kb félidős vemhes volt miközben Yodával enyelgett. 🙂 Gina nem ment a kiállításra, mindenki megnyugodott. Nincs vele semmi baj, tud ő vemhesülni ha akar.

Szerencsésen, minden külső segítség nélkül megellette első cicababáját. És igen, valóban egy csodaszép Seal Point kis nőstény Birman cica anyukája lett. Jó egészséget és szép életet kívánunk neked Sábacat Diana! 🙂

DSCF1141

Új családtag érkezett 2, avagy bepillantás egy tenyésztő hétköznapjaiba

Haza érkezésünket követően őt muszájj volt elkülöníteni a többi cicámtól, mindaddig amíg a szükséges állatorvosi vizsgálatokon és vérteszteken át nem esik, nem érintkezhet a mi cicáinkal. Legfőképp Ginával nem, aki első babáját Dianát gondozza!!!! Az egyik fürdőszobánkat szemeltem ki neki időleges, csak egy éjszakás szálláshelyként. Az örömömet megduplázta Anna, kislányunk boldogsága, aki ha még ez lehetséges, akkor nálamnál is jobban örült az új Birman cicának. Fel le rohangált a lakásban miközben nagyokat nyerített ( mert mostanában ő lóvá alakul), és olyan kedvesen simogatta nyugtatta Naomit, hogy még a könnyem is kicsordult. Nem mintha Naominak bátorításra lett volna szüksége. Egy pillanatra se illetődött meg, még Anna furcsa ló hangjaitól sem, hanem hol hozzá ugrott és neki dorombolt, hol az én ölembe dörgölözött. Az igazi kalamajka a fürdés közben alakult ki. Anna bal kezén gipszet visel, mert sajnos egy ovodai baleset közben kificamodott a könyöke. Éppen a gipszét zacskóztam be a fürdéshez, mikor Naomi próbálta levadászni Anna gipszelt kezét, hiszen a zacskócsörgés mi mást szolgálhatna, ha nem a vele való játékot. Anna persze nagyokat kacarászott, én egyik kezemmel próbáltam a gyereket tartani, nehogy elssen a kádban ahogy ugrál, a másikkal pedig megakadályozni, hogy Naomi beleessen a fürdőkádba ahová felugrált. Nehéz volt komolynak maradni egy ilyen hejzetben, Naomi nevetésünktől fellelkesedve még elszántabban vetette magát a habokba. Végül a férjemet kellet bevetnünk segítségül, aki kimenekítette a gyereket és a macskát is a vízből. Az első éjszaka árnyoldalához tartozik, hogy Naomi eldöntötte ő ugyan egy éjszakára se marad nélkülünk a fürdőszobában és még éjfélkor is ordított. Végül megadtam magam, Dorothyt kiköltöztettem a nappaliba, Naomit a hálóba, ahol aztán nagy dorombolások közepette, kettönk közé feküdt és végre elaludt.

Hát ilyen volt az első esténk Naomival.

DSCF1192

Új családtag érkezett

Tegnap este új családtag érkezett hozzánk Blütengarten Nofretete Naomi személyében. Naomi egy Lilac Point nőstény kiscica aki most 15 hetes. Vele együtt régi álmom vált valóra, hogy egy csodaszép Lila Birman cicát is magménak tudhassak. Hogy mért? Mert jó ránézni, mert a színek olyan harmóniáját hordozza ami teljesen különleges és ritka. Mert ha valaki egyszer ráérez az ízére hamarosan kiderül, hogy egy Birman cica nem elég. Hát még a tenyésztő!!! Úgy kb 2 éve szerettem bele ebbe  színbe, és amikor nagy csodálkozásra, nálunk is született egy Lilac igaz Tabby ( cirmos) változatban, igazán, de tényleg irigyeltem a családot akihez került. Ne nevess Tibor 🙂 Így elkezdtem keresni és jó egy év aktív keresgélés után megtaláltam az Én cicámat. Persze számunkra a cica megjelenése mellett nagy gondot kell fordítanunk arra is, hogy milyen genetikai állományt hordoz a cica, kik a felmenői, milyen jegyeket várunk majd a Yodával történő fedeztetéskor, milyen tulajdonságokat szeretnénk erősíteni, és nem utolsó sorban hogy kitől legyen a cica. A tenyésztők alapos felkutatása után 3 európai tenyésztő maradt a kalapban és végül az Ausztriai Blütengarten melett döntöttünk. Nem titkon nagy reményeket fűzűnk egy ilyen régi múltú, letisztult, vérvonalu cicalány és Yoda ( Aki hamarosan Stuttgartban a WCF Wilág kiállításon versenyez az Európa Bajnoki  címért) házasságából. Hát ezek a tervek és mi a valóság?

Naomi már első pillanatban a szívébe zárt. Elizabeth a kezembe rakta én belenéztem azokba a tengerkék szemekbe, és rögtön elvesztem. Naomi persze tudatban minden szépségének és bájának az ölembe heveredett és hangos dorombolásba kezdett. Részéről a dolog elintézésre került, ő már tudta, hogy nyert ügye van. Ezért a beszélgetésünket és a kötelező papírmunkát is az ölemben töltött lelkes dorombolással támogatta. Én nagyon megnyugodtam, hiszen a küllem mellett a kiegyensúlyozott idegrendszer, és a „Birman bűbáj” is roppantúl fontos. Az autóban utazva brilliáns elmélyét is megcsillantotta. Kb 30 perc elegendő volt számára arra, hogy felmérje mi történik körülötte. Ha csöndben voltam, csöndben volt, ha hozzá szólam akkor válaszolt, de ha telefonáltam akkor tudta, hogy nem neki beszélek és egy szót sem szólt. Hát igen kérem ilyen ez a Birman. Nem csoda ha elveszejti az ember szívét… 🙂

DSCF1211

 

 

Egy meghitt Birman cicás pillanat rohanó életünkben

Fárasztó nyár volt. Sok munka, a család, a város pezseg ilyenkor, és persze sok – sok munka az állatainkkal is.  Sok kiállítás, cica születés, kicsik felnevelése, igen sok feladat hárult most ránk. Bevallom már én is nagyon vártam az őszt, amikor egy kicsit mi is megpihenhetünk, még akkor is ha a nyaralás várat még magára. Mostanában Doroty a kölykeivel alszik, Yoda elzárva a csajoktól külön hálószobában, és mi alszunk Ginával, vagy ő alszik velünk ahogy tetszik.

Szerencsére már abban a korban van amikor felveszi a mi életritmusunkat és éjjel hagy minket aludni. Az esti lámpaoltás után rendszeresen felugrik az ágyunkba és befekszik kettőnk közé, általában hogy kerek legyen a történet a fejünk magasságában szeret a legjobban aludni. Egyik este miután már mind a hárman elhelyezkedtünk, Gina halk dorombolásba kezd. Persze hogy nem tudom megállni hogy felemeljem a fejemet és finoman végig simítsam puha selymes szőrét. Aztán vissza helyezkedek az ágyban. Már fél álomban vagyok amikor érzem hogy puha kis tappancsát finoman a tenyerembe csúsztatja. Elmosolyodok, kislányom jut az eszembe. Ő is pont így szeret aludni velem. Az egyik talpát behelyezi a tenyerembe, hogy simogassam amíg el nem alszunk. Hogyan lehet hogy ez a cica is pont úgyanúgy igényli a szeretetet mint egy ember gyermek? És hogyan lehet az, hogy ezt az igényét pont olyan módon is kommunikálja mint ő? Persze ezen csak később töprengtem finoman simogatni kezdtem tappancsát és vele is kéz a kézben aludtunk el.

DSCF1018_2

Családlátogatás Birman cicával

Kellemes élményben volt részünk az egyik hétvégén. Sábacat Brian meggyőzte családját hogy meglátogassanak minket. Azt a helyet, ahol született és nevelkedett, mindaddig míg meg nem találta az ő ” forever family” új és végleges családját. Nagyon jó volt viszont látni a őt. Jó volt látni milyen nagyra cseperedett. Mennyire kiegyensúlyozott, magabiztos fiatal cica lett belőle. Öröm volt megbizonyosodni arról, hogy milyen kedves, szerető, gondoskodó családja van ahova „3. gyerekként” ő is beilleszkedett. Hasznos volt pár kérdést személyesen is végig beszélni. Félreértés ne essék én is mindig tanulok az ilyen találkozókból. Mindig van pár apróság amit az új gazdik fedeznek fel, és osztanak meg velem. Meg persze a viccesebbnél viccesebb történetek, pl Brian szeret pókhálózni, és szenvedélyesen takarít a lakásban. Míg apja Yoda heves prüszköléssel, fej és lábrázással jelzi ha véletlenül pókhálóba futott. Remélem jövőre ti is megcsodálhatjátok őt valamelyik hazai kiállításon. És ezúttal szeretnélek kérni titeket kedves kiscicáim, Sábacat Aladár, Benjamin, Balthazár, Kókusz…. stb,ti is igyekezzetek meggyőzni gazditokat, hogy látogassatok meg minket. Mi itt leszünk és várunk rátok. 🙂 Persze ti, akik oly messzire kerültetek a hazai földtől ( Norvégia, Szlovákia, Románia) Elég ha néha- néha hírt adtok magatokról, és csak pár sztár fotót küldtök nekünk. 🙂

DSCF0451

DSCF0472

 

Gina és Yoda újra szerelmi lázban ég

Kedves előjegyzők, érdeklődök,

Újra lehetőséget adtunk Yodának és Ginának szerelmi vágyaik beteljesítéséhez. amit ők lelkesen ki is használnak. Gina sokszor titokban, azaz a hangos sikoltozás helyett, csöndben alig észlelhető módon ivarzik. Persze ez Yodát ez nem tudja megtéveszteni, aki, fajtársaival együtt, nem a fülének, sokkal inkább az orrának hisz ,és kilométerekről is képes kiszagolni ha ivarzó nőstény van a közelben. No erre a képességére nincs igazán szüksége hiszen Gina vele együtt él minek következtében, egészen közel van hozzá. Gina sajnos már másodszor viccelt meg minket. Amikor úgy gondoljuk hogy most tutin vemhes és egyeztetett időpontom van  az ultrahangos vizsgálatra, akkor gondol egyet és újra párosodik Yodával. Tegnap is ez történt. Megyek mi a kifutóba, hogy induljunk a dokihoz, mikor arra leszek figyelmes, hogy Yoda a szokásosnál is többet kedveskedik kedvesének: nyalogatja a füle mögötti területet, mancsával a hátát simogatja. aztán pár perc „előjáték” után félreérthetetlenűl de nagyon finoman a megfogja a nyakánál és a hátára mászik. Gina pedig a legnagyobb elégedettséggel és nyugalommal teszi félre a farkát.

Ne is várjátok ,hogy a további részletekről is ilyen nyíltan és részletesen számoljak be. Legyen elég annyi, hogy nem mentünk az állatorvoshoz. Szóval, kedves várakozók készülnek a cicabébik 🙂

DSCF0479

 

Birman cica mamák élete

Egy kedves érdeklődő megkért, hogy írjak pár sort a cica mamák életéről is. Arra gondoltam, ha már írok, akkor itt írok hátha nem csak őt érdekli, hanem mások is szívesen olvasnának Dorotyról és Gináról.

Dorothy 3. alomnak adott életet pár hete.  Szerencsére a mostani vemhesség zökkenőmentesen lezajlott. Nem viselte meg, és ahogy vártuk, amint vemhes lett azonnal elkezdett enni. Így jobb kondicióban lett ellést követően, mint a „pihenő szakaszban” volt. A vemhesség azonban ahogy nálunk embereknél is gyakori, megváltoztatja a cicák viselkedését is. Ő ” rigojássá” válik. Ez főleg abban nyilvánul meg hogy Yoda és Gina minden kedves, vagy játékos közeledését, durcás elfordulással, néha morgással vagy egy-egy fújással viszonozza. Érdekes, hogy ez a fajta rossz hangulat rám sohasem vonatkozik. Nekem továbbra is az a kedves bújos Dorothym. Az ellést megelőző 12-24 órában a cica drasztikusan megváltozik. Elkezd követni engem, de tényleg mintha az árnyékom lenne, és ahogy közeledik az ellés egyre hangosabban adja tuttomra, hogy készüljek én is. Teljesen át tudom érezni, hogy amikor ilyen kiszolgáltatott helyzetben van akkor a biztonságot, szeretetet, élelmet nyújtó gazdira vágyik csak.  Az ellést követő 12-24 órában viselkedése visszaáll a normál üzemmódra. Egyedül marad a kölykeivel, nagy elégedettségben, nyalogatja gondozza őket. Őrül a közelségemnek, de nem szomjazza azt minden percben. A többi cicával is úgy viselkedik mintha mi sem történt volna, leveti magáról a „dac korszakot” és kedves játékos mindenkivel.

Gina még nagyon fiatal, májusban volt egy éves. Bár már régóta ivarzik, csak egy éves korta után engedtük hogy szexuális életet éljen Yodával. Ennek gyümölcse még várat magára. Az őéletük viszont igen harmónikus és boldog volt. Yoda igazi lovag. Nem csak párosodik a nősténnyel, hanem folyamatosan udvaról nekik, gondozza őket ( hasonló képpen ahogy az anyamacska gondozza a kicsinyeit), védelmezi őket. Rendszeresen látom ahogy Gina odamegy dorombolva Yodához dörgölődzik, majd oldalára dölve elfekszik. Yoda mögé fekszik és átkarolja lábaival úgy hogy a nőstény a hasához símuljon, és szisztematikusan végig nyalogatja, takarítja. Vagy ha a kutyák rohanva megérkeznek, akkor úgy helyezkedik hogy ő kerüljön a nőstény és a kutyák közé. Most 2 hétig csak „szülői felügyelet” mellett találkozhatnak. Mert ha most sikeres párzás lenne pont addigra lennének kölykök amikor nem vagyok itthon velük. Ez pedig felelőtlenség lenne velük szemben. Az újjabb románcra Agusztus 20 után kerülhet sor. Reméljük az előjegyzők örömére, mostmár kölykök is születnek majd belőle.

20140807_182112

Ivartalanítás

A leggyakrabban vitatott kérdés amivel a pályafutásom során találkoztam. Igazából csak a leendő macskatulajdonosok számára vet fel kérdéseket. A szakma, ezalatt a macska tenyésztőket értem, illetve az állatorvosok egybehangzó véleménye és ajánlása az, hogy IGEN ivartalanítsuk házi kedvencnek, igaz társnak, családtagnak szánt cicánkat. Az Egyesült Államokban 4 hónapos kor alatt tartják ideálisnak a műtét elvégzését. Hazánkban állatorvosa válogatja. Az én állatorvosom a 6 hónapos kort ajánlja, altatási és egyéb szempontokat is figyelembe véve a legoptimálisabbnak.

– Mért van erre szükség? Kérdezik az érdeklődök.

– Nem akarsz te ivaros állatot tartani. Válaszolnak határozottan fejüket csóválva a tenyésztők.

Az ivaros állatok tartása olyan gondokat problémákat tartogat magában amit csak a legelvetemültebb állatimádók tudnak kezelni. Pl rendszeres esti program nálunk a UV lámpával végigjárni a lakás minden pontját ahol a kandúr macska megfordulhatott, és keresni a jelölés nyomait. és bizony mindig akadnak foltok itt – ott még nyugalmi időszakban is. Az egyikünk keresi a másikunk domesztoszos vízzel takarít. Mert mi szeretjük Yodát és nem zárjuk egy ketrecbe, de pisi szagú házban sem szeretnénk élni. Aztán kevesen tudják, hogy a nőstények is jelölhetnek ivarzási időben. Persze ez már nem csak pár cseppet jelent. A kandúr sokszor folyamatosan óbégat, míg a nőstény csak párzási időszakban jajgat. Ez nem sok alkalom csak 1-2 héten keresztül 24 órás koncert. Aztán pár 2-3 nap szünet és kezdődik előről. Ha mi ki is bírjuk, a szomszédok biztosan nem.

– „De csak 1 almot szeretnénk. Olyan aranyosak a kiscicák…”

Ok és tudják hogyan kell ellést levezetni? Szeretnék rendszeresen ultrahangra vinni kedvencüket? Tudják milyen vajúdás esetén kell azonnali állatorvosi beavatkozás és mi a természetes folyamat? Sokan azt gondolják a macska megellik magától. Persze sokszor sikerül neki, … és van amikor nem. Akkor pusztuljon el az anya??? Egy alom az a nősténynek semmi! Általában ha a kölykök elérik az 5-6 hetes kort a nőstény újra ivarzik. És onnantól kezdve folyamatosan! Tudják hogy a nőstényeknek a gyakori pároztatásnál ( ami persze szintén nem jó), sokkal veszélyesebb a hosszú pihentetés? Sokszor állatorvosi tanácsra fedeztetünk, nem pedig azért mert újabb almot szeretnénk. Az igazság az, hogy mindaddig amíg az ember nem csinálja nem lát bele mennyire sok buktatója van a dolognak, és mennyire nem akarja ő mindezt.

Ezzel szemben az ivartalanítás nem rossz az állatoknak. Egyszerű rutin műtét. Nem hogy egészség károsító hatása nincsen, de még kimondottan egészség megőrző szerepe is van. Az ivaros állatok sohasem lesznek olyan szépek, nyugodtak, kiegyensúlyozottak  mint az ivartalanított társaik. Nem véletlen, hogy minden kiállításon külön bírálják őket. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy az ivartalanított macskák életkora hosszabb, és kevesebb daganatos betegségük lesz. Akkor meg  miről beszélünk? Nem az ivartalanítás az állatkínzás, hanem az ivaros állapotban tartás, ha nem tudjuk elfogadni és, vagy büntetjük őket azért a viselkedésért ami genetikailag kódolt, hormonálisan szabályozott és szegény macskáink nem tudnak rajta változtatni.

Ezen felül minden tenyésztőnek, (és itt nem a szaporítókra gondolok), kutya kötelessége megvédeni a fajtát!!!

„Aki csak egy almot szeretne lehozni”, és „majd csak találok egy kandúrt akivel pároztathatok” „nem is baj ha nem fajtatiszta”, „törzskönyv se kell” hozzá állással rendelkezik, vajon hajlandó e belefektetni kisebb vagyont, és  komoly szűrővizsgálatokat megcsinálni az állatokon amivel fedeztetni szeretne? Vagy gyártsunk beteg állatokat? Hozzáteszem még a leglelkiismeretesebb helyen is beüthet probléma, csak sokkal kisebb valószínűséggel. Aztán mi a helyzet a fajta jelleggel? Tudják ezek az emberek hogy mire kell figyelni, mik a kívánatos jegyek és mik az elkerülendők.

Részemről én azt állíthatom Szerelmese lettem ennek a fajtának. És tőlünk nem kerülhet tenyész cica arra nem méltó kézbe. Hiszen ez a fajta még nincs elrontva, és nagyon sajnálnám ha úgy járna mint a kutyák közül a Dalmata, Német Juhász, és még sorolhatnám.

szeretet

szeretet

 

Macska kiállítás 2

Ebben a részben azzal foglalkozunk, ha már eldöntöttük hogy szeretnénk kiállítani Birman cicánkat a legközelebbi kiállításon, hogyan készüljünk fel rá és mire figyeljünk a kiállítás alatt.

A kiállításra a cicát show kondícióba kell hozni. Ez annyit jelent, hogy a legjobb formába hozom ami lehetséges. Az nyilvánvaló, hogy a cica nem lehet sovány vagy elhízott. Ha bármelyik előfordul akkor ne vigyük kiállításra és változtassunk az étrendjén. Ha megfelelő állapotban van a cica akkor fürdessük meg macska samponnal. Nyilván nem a bolha elleni fürdetőt kell használnunk hanem valamilyen selymesítő, fényesítő csodaszert. Aztán gondosan szárítsuk meg hajszárítóval. Teljesen meg kell szárítani, mert a macska természeténél fogva elkerüli a vizet és nagyon könnyen megfázhat vizes nedves bundában. Takarítsuk ki a fülét ha szükséges, szeme környékét, stb. Ha szükséges akkor hintőporral fésüljük át a szőrét.  A cicát fürdés után 12-24 óráig lakáson kívül tenni tilos.  Ne hozzuk a cicánkat kellemetlen stresszes helyzetbe a kiállítást megelőző napokban. Mentálisan is kipihentnek kell lennie.

Amit kiállításra vigyünk magunkkal: oltási könyv, ketrec fertőtlenítő, ketrec dekoráció (nagy kiállításokon vásárolható), alom, almos tálca (kis méretű), etető itató tál, étel, hintőpor, fésű.A ketrecet mielőtt beletesszük a cicát mindenképpen takarítsuk ki és fertőtlenítsük le. Állatorvosunktól kérhetünk valami csodaszert erre az alkalomra.

A kiállításokra érkező látogatók szeretnék megsimogatni kedvencünket akkor alkoholos kézfertőtlenítés után engedhetjük ezt. Bár a legtöbb cicát feszélyezi ha idegenek simogatják, és a legkitartóbb cicák is elfáradnak délutánra a tömegtől. Szerintem a macskánk érdekében az első alkalmakkor csak egy napra nevezzünk. A bírálathoz a macska szállítóban is odavihetjük a cicát ha félünk, hogy félelmében kiugrik a kezünkből. A bíróhoz viszont már csak kézben mutatva tehetjük le ha ő erre utasítást adott. A bírókkal mindig viselkedjünk tisztelet tudóan, még ha nem is értünk egyet a bírálatával ne vitatkozzunk vele . Azzal, hogy beneveztünk a kiállításra azt is elfogadtuk, hogy idegen emberek fognak véleményt mondani macskánkról. Legyünk kedvesek mindenkivel mosolyogjunk és érezzük jól magunkat!IMG_0027

 

Macska kiállítás

„Menjünk vagy ne menjünk?” „Mi mehetünk e egyáltalán?” Teszik fel sokan a kérdést maguknak akik már magukénak tudhatnak egy vagy több gyönyörű Birman macskát. „Kinek készülnek a Macska kiállítások?”

Hát az biztos hogy nem a macskáknak!

Nekünk embereknek rendezik a kiállításokat. Ezért az a legfontosabb, hogy mi magunk jól érezzük rajta magunkat. A kiállítások elsődleges célja az, hogy a különböző macskafajtákat elbírálják, hogy az adott standard-nek (fajta leírás) megfeleljenek. Figyelem! A különböző macska egyesületeknek különböző standard-je is lehet. A kiállításokon a cicákat bírok bírálják el. A cicák címeket szerezhetnek, és egyre magasabb kategóriában versenyeznek egymással. A részlehajlásokat kizárandó mindig más bírótól kell bírálatot kapnia a cicának. A bírok változatos országokból érkeznek, többségük beszél angolul, németül, franciául, vagy oroszul. Ha mi nem beszélünk egyáltalán idegen nyelven akkor sem kell pánikolni. Minden bírónak van egy stuart-ja (segítő), aki általában beszéli az adott ország nyelvét, vagy valamelyik másikat amit a bíró nem, így tud tolmácsolni. A bírok a legszebbnek tartott cicákat a Best in Show-ra nominálják ( nevezik), ahol a cicákat újra és újra összevetik egymással.

A kiállítások másik célja az hogy a különböző macska fajtákat népszerűsítse, bemutassa a nagyközönségnek. Látogatók tömege érkezik mindig, hogy megcsodálja a szebbnél szebb cicákat.

Ki vehet részt a kiállításokon? Gyakorlatilag mindenki akinek, egészséges oltott cicája van. Igen házi macskával is lehet nevezni! Van ivartalanított osztály is, szóval attól hogy ivartalanítási szerződéssel vettünk cicát kiállításra nyugodtan vihető. Sőt én ajánlani is szoktam azoknak akik, tőlünk extra kiállítási minőségű cicát kedvencnek vesznek, hogy hozzák ki a kiállításra. had lehessenek rá méltán büszkék, és persze hadd lássuk mi is milyen szépek a nálunk született kiscicák. Azért nem szabad elkedvetlenedni ha cicánk nem tetszett az egyik bírónak és nem kapott semmit. A bírálat hiába egy standard alapján történik, valójában nagyon szubjektív. szerintem minden Világbajnok macska életében volt 1-2 bíró aki nem díjazta ezt a cicát, de a többi igen. Ha azonban sok bíró egységes véleménye az hogy ez a cica az aktuális standard szerint nem megfelelő akkor fogadjuk ezt el. Attól ő még pont az a gyönyörű szép házi kedvenc marad aki volt.

Akinek van kedve hozzá az jöjjön. Nos találkozunk legközelebb??? 🙂

Yoda bírálat közben:

Yoda got his first CAC

Yoda got his first CAC

 

 

 

 

Házastársi civakodás a Birman cicáknál?

Az ivaros állatok tartása, az előző cikkemben említettek felett, egyéb problémákat is felvet.  Az addig legnagyobb szerelemben, barátságban élő cicák között felparázslanak összetűzések amik verekedéssé, sőt súlyos esetben a cicák teljes elszeparálásához is vezethetnek. Hogyan történhet meg mindez amikor a Birman cica, jó természetéről, alkalmazkodó képességéről és kedves természetéről híres?

Csak egy egyszerű példát említek: Cicáink nagy nagy szeretetben teljes harmóniában éltek egymással. Köztudott, hogy a nőstény macskákat az ellés idejére, illetve a kölykök felneveléséhez célszerű elkülöníteni a kandúrtól. Ennek betartása azért is fontos mert az anya bőven még szoptatási idő alatt 4-6 héttel ellést követően újra párosodni szeretne. Természetesen ez nem kívánatos, hiszen az anya cicának is időt kell biztosítani a regenerálódásra. Igen ám de mi történik akkor amikor végre lejár az elzárási időszak és az összeengedett „boldog mátkapár” szerelmük betöltése helyett, az első találkozást heves fújással, pofozkodással ünnepli???

– Oh megbékélnek majd! Gondolnánk első ránézésre. Aztán pár nap múltán amikor csak a fújás morgás és kergetőzés után már verekedés is kialakul. Na itt már csak vakargathatjuk a fejünket. De okosak nem lehetünk. A nőstény továbbra is ivarzó állapotban van, hagyja hogy a másik nőstény lovagoljon a hátán, de a kandúrt akivel együtt nőtt fel nem engedi közel magához.

Telnek múlnak a napok a helyzet javulni látszik. A nőstény már dorombol a kandúrnak, a homlokát nyalogatja, egymás mellett fekszenek… – De jaj mi történt már megint? Egy morgás egy fújás és újra verekednek… 🙁

Vajon mikor áll vissza a családi béke?

macskaszerelem

macskaszerelem

 

Jó tanácsok kezdő macskatartóknak 2

Ebben a részben az alapvető higéniáról írok amit célszerű követnie minden újdonsült Birman kiscica tulajdonosnak.

A legfontosabb változás az előző évekhez képest az ,hogy a 10 hetes korban elvitt cicáknak csak 1 db kombinált oltásuk van! Erre az állatorvosok kértek  minket, hogy a mostani vakcináknak az optimális felhasználása az, ha az első oltást 7-8 hetes korban kapják, a másodikat viszont csak 13-14 hetes kórban. A 10 hetes korra 2 védőoltás azért nem megfelelő, mert a cicában nem fog kialakulni a megfelelő védettség a kórokozókkal szemben. Ez az oltás is amúgy is aktív immunizálás, tehát a beadástól számított 2-3 hét múlva fejti csak ki a kívánt hatást. Tehát a köztes időszakban a kiscicák még veszélyeztetettebbek  mint egyébként, hiszen szervezetük éppen a legyengített kórokozóval harcol.

Mire figyeljünk ebben az időszakban fokozottabban? Először is fertőtlenítsünk le minden tárgyat amivel a kiscicánk érintkezni fog pl: almostálca, etető-itató edény, macska szállító stb. A macskáról emberre, más állatra, illetve emberről, más állatról macskára terjedő fertőzések valószínűsége minimális. Ezért elsősorban a macskáról-macskára való fertőzésekre kell koncentrálnunk. Mit tehetünk megelőzés képen? Pl. ha kinti, utcai macskával érintkeztünk akkor gondos kézmosás, esetleg alkoholos kézfertőtlenítés után simogassuk csak kedvencünket. Ha ölbe is vettük az idegen cicát, akkor cseréljünk hazaérkezésünk után ruhát mielőtt a mi cicánk feküdne az ölünkbe stb. Ami, még fertőzéseket juttathat be a lakásba az az utcai cipőnk. Ennek koszos talpán elképesztően sok baktérium, tud megtelepedni. ha tehetjük akkor zárjuk el pl: cipős szekrénybe az utcai cipőinket, hogy a kis Birman cica ne férhessen hozzá. Természetesen mindez a hozzánk vendégségbe érkezőkre is vonatkozik.

Különös veszélyt jelenthet a kölyök cicára ha a háztartásunkban van olyan másik cica aki ki – be járkálhat lakás és utca között. Ezek a cicák sok olyan fertőzést hordozhatnak, amik rájuk már nem veszélyesek, ők tünetmentesek, de a kiscica viszont belepusztulhat.

Általános szabály hogy a cicák, más állatokhoz hasonlóan kölyökként kb. 2 éves korig, és öregkorban 15 év felett vannak a legnagyobb veszélyben. A köztes időszakban évi 1 db ismétlő kombinált oltás, és félévente 1 féregtelenítés elegendő az átlag körülmények között lakásban élő kedvenc cicák számára.

Természetesen nincsenek ezek a cicák sem „cukorból” nem lehet higénikusan bezárni őket egy befőttes üvegbe, hogy aztán ott semmi baja sem történhet…De betartva néhány alapvető szabályt drámai pillanatoktól tudjuk magunkat és imádott kiscicánkat is megkímélni. Hogy sok- sok boldog örömteli pillanatot élhessünk meg együtt.

IMG_6426

 

Hasznos tanácsok kezdő macskatartóknak

Pár gondolattal szeretném megkönnyíteni mindazok életét akik cicát szetetnének vásárolni de nem igazán tudják hogy a cicán kívül mire is lesz még szükségük.

Kezdjük a legelején. Ami biztosan kell az egy macskaszállító mert másban tőlünk cicát nem lehet elvinni. Erre később is szükség lesz mert ha állatorvoshoz visszük cicánkat sem vihetjük papírdobozban. Semmi extra, különleges kívánalom nincsen, bármilyen szállító megfelelő, viszont gondos fertőtlenítés szükséges mielőtt a cicát beletesszük. Ha kölcsön kapunk szállítót akkor is feltétlenül fertőtlenítsük ki. Később ezt feleslegesnek tartom, ha csak a mi cicánk utazik benne, ha nem beteg csak oltásra visszük akkor nem kell minden alkalom után fertőtleníteni. Szükségünk lesz még egy etető és egy itató edényre. Itt csak annyi hogy érdemes a majdani kifejlett macska méretéhez igazodni, illetve olyat venni ami nem könnyen felborítható. A cicák nem szeretik kis edénybe dugni a fejüket. Minen nap cseréljük a vizet, és lehetőleg minden nap friss száraz ételt adjunk a cicánknak. Én mindenkinek továbbra is a Royal Canin termékeket ajánlom. Nálunk Mother and Baby tápot kapnak és a hozzá passzoló konzervet. Naponta 3x áztassuk be az egyszeri etetésnyi száraz tápot forró vízben, pont addig hogy a víz épp hogy ellepje. Hagyjuk ázni 20-30 percig.  Nem szabad túl sok vízzel áztatni mert ha leöntjük róla akkor a tápanyagok nagy részét is a mosogatóba öntjük.Ezután egy kevés konzervet tegyünk a tetejére és mikrózzuk be kb 10 másodpercig. Jól összekeverjük és kézmelegen tesszük a cicánk elé. Figyelem! Alaphelyzetben a Birman macska nem falánk. Tegyük oda az ételhez simogassuk és halkan beszéljünk hozzá hogy enni kezdjen. Nem baj ha kezdeti időben figyeljük hogy mennyit eszik milyen étvágya van. Ha pontosan tudjuk kedvencünk szokásait az rengeteget fog segíteni nekünk a jövőben. Pl ha a macska étvágytalan akkor gyanakodhatunk rá hogy beteg lesz. Hamarabb észlelhetjük a betegségeit mint az állatorvos, ha megváltozik a viselkedése már tudjuk hogy valami történik a háttérben még akkor is ha nincsenek konkrét tünetek. Szóval figyeljük öket. A cica evését figyelni ott kulcs fontosságú ahol más állat is megehette a vacsoráját. 4 hónapos kor után fokozatosan átállhatunk a Kitten tápra és a hozzá passzoló alutasakos nedves eledelre.  Figyelem! A cica nem konyhamalac! Háztartási maradékkal ne akarjunk Birman cicát nevelni!!!! Ettől függetlenűl nyugodtan megkínálhatjuk kis főtt csirkehússal a levesből, vagy trappista sajtal, főtt tojással. Tejet soha ne adjunk!!! Fontos, hogy még a cica hazaérkezése előtt szerezzük be a szükséges eledeleket.

Amire tutin szükség lesz az a almostálca. Mindegy hogy bebújós ( sok cica fél tőle) vagy a sima tálca csak az számít hogy a megfelelő méret legyen és hogy jó minőségű, csomósodó almot vegyünk hozzá. „Olcsó húsnak híg a leve.” Ha spórolunk a végén úgyis többe fog kerülni mert gyakrabban kell cserélni.  Figyelem!!!! Amikor hazavittük a cicát és kivesszük a szállítóból, először az almos tálcájába tegyük. Ha onnan fedezheti fel az új otthonát rögtön visszatalál és már jó eséllyel az első alkalommal oda fog piszkítani.

Az almos tálca és a víz étel messze legyenek egymástól, ne tudja alommal beszennyezni az ételét, vizét!!! Az alomhoz, vízhez ételhez mindig minden Szerintem ajánlott egy macskakaparót beszerezni ahol nyugodtan élesítheti a körmeit. Ebből óriási a választék. szerintem untig elég egy olyan aminek egy fekvőhely vana tetején ( tényleg szeretnek itt aludni), és megfelelő magasságú a kaparó rész hossza. Megint a felnőtt macska méreteihez igazodjunk. Játékról is gondoskodhatunk, kis gumilabda, pofozható egérke, vagy botra szerelt tollas játékok. Egy botosat szerintem vegyünk mert nagy segítség a cica rendszeres mozgatásához. amúgy a sima papírgalacsinnal, hajgumival, cipőfűzővel is szívesen játszanak.

Hát ennyi jutott most az eszembe. Várom a felmerülő kérdéseket.

IMG_5387

Royal Canin Nemzetközi Macskakiállítási sikerek :)

Alig egy hete volt a Lurdy Házban a Royal Canin Nemzetközi Macskakiállítás, amin mi két cicával is képviseltettük magunkat. Yoda már egész rutinosan vette az akadályokat a ketrec hozzám legközelebbi végébe kuporodva próbált láthatatlanná válni, és túlélni a rendezvényt. Ne feledjük el, hogy a macskakiállítások sohasem a macskákért, hanem értünk emberekért vannak! A legtöbb macska csak elszenvedője ennek a két napnak. Hamar megtanulják azonban, hogy az idegenek az ő ketrecükbe nem jöhetnek be. És egy kis idő múltán ha nem is relaxáltan, de kicsit nyugodtabban érzik magukat. Amikor csak tehettem Yodát karjaimba vettem, ahol aztán halk dorombolásba kezdve kényelmesen elhelyezkedett. Szerencsére a Holland illetve Belga bírók megértették hogy ő nem szereti  mutogatni magát, a „legyünk gyorsan túl rajta” macskákhoz tartozik. Értékelték mennyire türelemmel tűri a bírálatot és szombaton Magyar Bajnokká avatták, majd vasárnap CACIB- elismerést kapott.

Gina élete első kiállításán vett részt és nagyon nagy sikert aratott. Az ő ketrece előtt mindig felgyülemlett a tömeg. Látogatók sokaságát vonzotta, akik őszinte csodálattal figyelték, selymes szőrét mély kék szemeit, csodálatos színharmóniáját. A bírok még ennél is többre értékelték és mindkét nap CAC -ot kapott nominálva a Best In Show ra. Sőt egy lelkes WCF bíró tanonctól azt is megtudhattuk, hogy mennyire hiány manapság az ilyen minőségű és jó idegrendszerű Birman macska Európa nyugati és északi részén. Gina az átlag cicáknál sokkal jobban tolerálta az emberek érdeklődését és nem kis örömet okozva pózolt a fotózáshoz. Minden elismerésem a cicáimnak mennyire kedvesen, igazi „úri macskákhoz” méltóan viselkedtek.

A remek hangulat és a kiállítási sikerek mellett az igazi élmény az volt számomra, hogy találkozhattam olyan emberekkel akik szemében ugyanaz a láng ragyogott ahogy macskákról beszéltek amit magamban és érzek. Együtt sirattam meg egy idős nénivel kedves macskájának elvesztését és együtt örültem egy kedves úrral aki a Szibériai macskájának fotójával örvendeztetett meg.Nem beszélve azokról a látogatókról, akik kizárólag miattunk látogattak ki a kiállításra. Örülök, hogy találkoztunk, Krisztina, Peti, Olena, Tibor és az egész családja, és bocsánat ha valakit kifelejtenék. Köszönöm nektek ezt a remek két napot a sok kedves szót és biztatást.

Igen ez SZERELEM, MEGSZÁLLOTTSÁG, és jó tudni hogy nem vagyok ezzel az érzéssel egyedül! 🙂

simple beautiful

simple beautiful

Birman cicák születése 3

További 1 órán keresztül próbálkoztunk még. Doroty orromhoz dugva orrát, dorombolva tűri a méh összehúzodásait, de kölyök még sehol. 2 órás aktív vajúdás után eldöntöttem, hogy ide bizony orvosi segítség kell. Negyed 2 kor hívtam az állatorvosomat Orsi éberen vette fel a kagylót.
„Hozzad gyorsan!” – volt a válasza.
Szaladtam, hoztam a macskaszállító kosarat és Doroty ahogy meglátta már mászott is bele. Rám nézett nagy csodállatos Kék szemeivel, éppen csak azt nem mondta: ” – Mehetünk. Ne csodálkozz már annyira!” Mert én megint ledöbbentem a Birman macska inteligenciáján.

Egyszerre érkeztünk az állatorvossal. Kipukkasztotta a burkot és vártunk. Semmi. Ultrahang, élnek e a kölykök?, gyomorideg, igen élnek. Várunk… semmi. OK, jöjjön az Oxitocin döntöttük el közösen. A császár persze biztonságosabb megoldás, de komoly kockázata van hogy az anyamacska műtét után nem szoptatja a kölykeit és teljes almok pusztultak már így el. Az csak az utolsó utáni pillanat. Én elindultam haza, hogy ha megindul a folyamat Doroty a kettesben lehessen velem  a biztonságos otthoni környezetben. amikor a kertbe parkoltam mintha hallottam volna egy kicsi vékony kiscica hangot. Besietek a házba, látom jol hallottam az első kölyök feje 2 melső lába kint van nyávog, de a többi még a szülőútban van. Bemosakodás, szülőszoba és itt segítek kivenni az első bébit. Doroty azzonnal falni kezdi a magzatburkot míg én az újjszülöttet emlőhöz segítem. Belsőséges, intim pillanatok ezek. Ember és állat közötti felhőtlen bizalom és együttműködés. Ezembe jut Sába cicám, hogyan próbált vigasztalni segíteni nekem amikor hazaértünk a korházból az újjszülött kislányunkkal. akkor én voltam elesett és kiszolgáltatott, most Doroty az. Közben változik minden, visszacsöppenek múltból a jelenbe. További babák jönnek és mindketten ezúttal rutinból tesszük a dolgunkat. Doroty tisztogat, én vigyázok a már megszületettekre. Távolodunk egymástól. Doroty minden egyes kiscica születésével egyre biztosabban tudja hogy sínen van. Látom rajta hogyan merül bele az anyaságba, egyre kevésbé figyel rám. Már rendben van. Reggel 6-kor teljesen kimerülve ücsörög a dobozában. Nagy kék fáradt szemeit rám emeli. Segítek neki elfeküdni, elrendezem a kicsiket. És nagyon boldog vagyok. Megint gazdagabb lettem valamivel.  Ez a meghittség, lelki kapcsolat hajt engem az állatokhoz és most megint olyat adtak, amit úgy hiszem csak nagyon kevesek élhettek át. Még napokig nem tudok betelni az élménnyel.

IMG_6157

 

Birman macska ellése, avagy kapcsolat a gazdival 2

Férjemmel közöltem a tényt , hogy ma én nem fekszem le hiszen szülünk. Ő is fennt maradt éjfélig, de mivelhogy ő volt a soros a gyermekünket reggel oviba vinni, és ehhez korán kel, éjfélkor elnyomta az álom. Én magam nekiültem spanyolt tanulni és közben figyeltem a cicát. Doroty fel le járkált, eldölt az oldalára, aztán megint felkelt, nem találta a helyét. Ezt általában így szokta nincs ebben semmi szokatlan gondoltam. Az igazi tolófájások 11. 15 kor kezdődtek. Ekkor már Doroty nem maradt a helyén csak ha közvetlenűl mellette ülök. Az én íróasztalom az ő szülőbútorától nincs 1 méter távolság, neki ez még mindig messzi volt. Minduntalan kijött és ráfeküdt a könyveimre és ott tologatott. Ekkor feladtam és én kuporodtam mellé a földre, és itt tanultam tovább már csak a szavakat. Folyamatos szemkontaktus és a simogató kezem nagyon megnyugtatta. Teljes kényelemben folytatódott az ellés bár fél óra után az én hátam már sajgott a görnyedt üléstől. Megpróbáltam visszalopódzni az íróasztalig de nem jutottam 30 cm-re sem, amikor Doroty már kétségbeesve jött utánam. Az igazi probléma az volt amikor WC-re mentem. Szegény macska teljes pánikban kaparta az ajtót és keservesen nyávogott míg közben összegörnyedve tolta az első kölyköt a szülőcsatornába. Siettem ahogy tudtam, de sajna az emberi szükségleteket is ki kell elégíteni. Visszatettem a helyére. Hozzám dugta az orrát minden tolófájás alkalmával. Hihetetlen meghitt pillanatok voltak ezek. Nem gondoltam hogy ennyire nagyon, de nagyon szüksége van rám. Megállás nélkül dorombolt nekem, és mélyen a szemembe nézett. Már egy óra is eltelt így, mégis kölyköknek nyoma sincs. Ez már nem mondható átlagosnak. Aggodalom indul, hiszen az előző ellése fél óra alatt simán lezajlott. Közben visszagondoltam a saját szülésemre és arra, hogy milyen érdekes évekkel ezelőtt még hallani sem lehetett apás szülésről. Hogyan gondolhatták az orvosok, hogy az anyáknak amikor ennyire, elesettek és kiszolgáltatottak az orvosi ellátáson kívül nincs szükségük lelki támaszra??? Agyrém, ha egy cica ilyen szinten igényli a szerető gazdi társaságát a nehéz órákban, hogyan lehetett egy embertől elvárni hogy egyedül végigcsináljon mindent? Persze nem vagyunk egyformák.

Doroty Yodával:

Fóka cirmos és fóka point Birman cicák

Fóka cirmos és fóka point Birman cicák

Ellés, avagy kapcsolat az anyamacskával

Doroty vasárnap éjjel 5 kiscicának adott életet. De hogy is történik mindez?

Előszőr is naptár módszerrel kiszámoljuk a kiscicák születésének várható időpontját. Előtte 1 héttel már harci készültségben várjuk a pillanatot. Ez annyit jelent , hogy különös figyelmet fordítunk az anyamacska viselkedésére. Ha látjuk hogy feszült, ideges, kapar, keresi a helyét akkor tudható hogy közeleg az ellés ideje.  Ha ügyesek vagyunk el tudjuk csípni a magzatvíz elfolyását, persze ez nem mindig sikerül. Pl a mostani ellés előtt pár nappal tócsát találtam a konyhában, láttam hogy Doroty már megfelelően kitágult, rögtön készítettem fertőtlenítőt, stb. Majd 4 éves kislányom látva a készülődést elárulta, hogy ő borította ki a vitaminos vizét. 🙂 Akkor vissza minden ma sem szülünk. 🙁

Szóval ezekben a hetekben az anyamacskát már nem szabad magára hagyni. Sokan gondolják:  „Ó a macska megellik és kész mit kell ebből ekkora ügyet csinálni?” És valóban a házimacska a könnyen ellő emlősők közé tartozik, de mi van ha ezúttal komplikáció lép fel? Akkor így jártunk. Sorsára hagyjam az anyát és kölykeit vagy túlélik vagy sem??? Hát mi nem így érzünk. Kicsivel később Doroty be is bizonyította mennyire igazam volt.

Végre eljött az az este, amikor Doroty félreérthetetlenül hozta tudomásomra elérkezett a pillanat. Követett a konyhában és kereste a tekintetemet, ha rá néztem halkan nyávogott néhányat. Figyelni kezdtem és egyre biztosabb lettem a dologban. Követett mindenhová a lakásban, egy pillanatra sem tévesztett szem elől. Ekkor már alváshoz készülődtünk, gondoltam még egy próbát teszek, és bevezettem Dorotyt a számára kijelölt és gondosan előkészített szülőszobába. Rámutattam az erre a célra fenntartott macskabútorra. Doroty megszagolta és ezúttal bele is mászott. Aztán felkínáltam neki a B lehetőséget és abba is bemászott. Eddig hallani sem akart ezekről a fekvőhelyekről, sosem használta. ” -Oké ma szülünk.

Doroty, csak pár nappal az ellést megelőzően:

IMG_2115

Birman macska párosodási szertartása, avagy hogyan készül a kiscica 2

Ez a cikk folytatása az azonos című cikknek így, ahogy ígértem már csak a különbözőségről beszélek. A Birman macskának ahogy a külseje is finomságot eleganciát sugall, éppúgy természetére is a gyöngédség, kedvesség a jellemző. Ezek a cicák nagyon különleges szépségűek, és rendkívüli lelki gazdagsággal rendelkeznek. Könnyen következtethetünk arra, hogy „szerelmi játékaikban” is eltérnek az átlagos cicáktól. Ahhoz, hogy érthető legyek, muszáj a gyökerekhez visszamenjek. Optimális esetben a nőstény és kandúr cicák együtt nevelkednek, együtt élnek. Ők igazi családot alkotnak, nem csak megtűrik a másikat. Nap mint nap látom ahogy a kandúr cicám gondozza a nőstényeket. Látom azt a gyöngédséget, ahogy a nőstények a kandúrhoz bújnak, aki nagy nyalakodásba kezd, végül mindenki dorombol a másiknak. Ha tehetik mindent együtt csinálnak, igaz a kandúr kicsit többet különvonul mint a nőstények, de még az ilyen magányos óráit is szívesen megosztja nemcsak az ivarérett nőstényekkel, de a kölykökkel is. Birman tenyésztők körében nagyon ritka a külső fedeztetés. Én nem is tudok senkiről, aki hajlandó lenne rá. Ez nem csak az egészségügyi kockázatról szól, hanem arról is, hogy ezek a kandúrok nem „megerőszakolják” az ivarzó nőstényeket, hanem csendesen vagy éppen halak duruzsolással kivárják a lehetőséget. Sokszor az ivarzó nőstény abbahagyja az ivarzást az idegen kandúr láttán, máskor a kandúr nem akar tolakodó lenni és ezért marad el a párzás. Családon belül persze egészen más a helyzet. A kandúr felismeri a lehetőséget, még mielőtt a nőstény erre egyértelmű jeleket adna. Innentől kezdve „pulikutya” módjára követni kezdi a nőstényt, gondozza, és csak lesi mint az első szerelmes. A nőstény primadonnaként tetteti magát, kéreti magát. Udvaroltat magának. Nem mondom, hogy egy – egy nyávogás nem hallatszik vagy hogy egy – egy pofont nem kap aktus után a hím, de alapjában véve békésen és meghitten zajlanak az események. a hím mindenben előzékeny társához, élelemhez is csak akkor jut, ha a másik már befejezte stb.

Véleményem szerint az egészséges kiscicákhoz a jól megválogatott genetikán és a minőségi tápláláson kívül, a lelki egészségre is éppúgy szükség van. Egy harmonikus macska családban megfogant és cseperedő kiscicának sokkal nagyobb sansza van zökkenőmentesen új családjába illeszkedni, mint egy stresszes párzáskor összetett „kapcsolatból” születő cicának. Mert ezeknek a cicáknak lelkük van. Aki mást mond az még nem élt együtt Birman cicával. És a lelkiviláguk gondozása éppúgy figyelmet és energiát igényel mint a vegetatív szükségleteik kielégítése.

macskaszerelem

macskaszerelem

Birman macskák párosodási szertartása, avagy hogyan készül a kiscica

Már biológusként is sokat foglalkoztatott a macskák párzása, de most a napokban olyan szerencsében volt részem hogy a szakirodalom ismerete után személyesen is láthattam a cicák szertartását. Előbb egy kis elmélet:

A házi macskák mint tudjuk az emlősökhöz tartoznak párzási szokásaik tekintetében viszont kicsit sem nevezhetőek átlagosnak. A nőstények párzás idején igyekeznek minél több hímmel is kapcsolatba kerülni. A kandúrok körbeállják a nőstényt és verekednek nem azért, hogy kié lesz a fedezési jog csakis a sorrendért!  Maga az aktus igen hangos és harcias. Ki ne látott, hallott volna az út közepén óbégató macskákat. Azt viszont kevesen tudják miért is így zajlik az utódnemzés. A kandúrok péniszén pici, apró tüske szerű képződmények vannak. Amikor a behatolás van, a tüskék lesimulnak, viszont amikor a hímivarsejtek már a nőstény testébe kerültek és a kandúr távozni készül, a tüskék kimerevednek és végigsértik a nőstény ivarszervét. Nem kis fájdalmat okozva neki. Ez a fájdalom inger váltja ki az ovulációt, vagyis az érett petesejt kilökődését. Ezzel a módszerrel sikerült elérniük, hogy a párzások döntő többsége azonnal megtermékenyítéssel végződik. Kívülről csak annyi látszik, hogy a kandúr rendkívül félve, megfontoltan közelít a nőstény felé, aki a földön fekve, csípőét felfelé, farkát félretartva kínálja fel magát. Egy gyors mozdulattal a nőstény hátán terem és nyakát harapva a földre szorítja. A párzást követően pedig gyorsan próbál kitérni a nőstény haragja elől, aki bizony kimeresztett karmos pofonokkal hálálja meg a dolgot. Ezután a földön hempergőzés következik ami szintén segít a hímivarsejtek gyorsabb haladását az úton lévő petesejt felé.

Néhány érdekesség még: Dokumentáltak már nőstényeket ahol a születendő kölykök 3 különböző genetikával rendelkeztek tehát 3 különböző kandúrtól származtak. Hihetetlen bár szintén leírtak olyan nőstényt, aki 2 hét különbséggel életképes utódokat hozott világra. Erre a magyarázat csakis a kétszarvú méh működésében rejlik

. Ennyire a részletekbe viszont már nem szeretnék belemerülni. Nézzük inkább meg miben különbözik a Birman cica sexualitása. De ez már csak a következő Blog bejegyzésbe fér bele.

primadonna

primadonna

Karácsonyra kiscicát?

Sok megkeresés érkezett hozzánk idén is, mint minden évben, hogy kiscicát szeretnének venni Karácsonyra. Vegyes érzelmekkel fogadjuk az efféle megkereséseket.  Van akiket kiváltképp nem is érdekel a macska, csak ” nem volt jobb ötletem” címszóval érkezik. És vannak akikben a hirtelen fellángolást, és meggondolatlanságot véljük felfedezni. Ezért gondoltam írok néhány sort erről, hogy megkíméljük a cicákat és gazdikat a kellemetlen következményektől, még akkor is ha ez minket nem fenyeget, mert már nincsen eladó cicánk, csak tavaszra várható a következő alom. De tudom ez is sok ember számára fog csalódást okozni.

Tehát: kedves érdeklődők, tessék végiggondolni a macskatartással járó örömöket és kötelezettséget is. Pl ki fogja gondját viselni, ha nyáron elutaznak, hova tegyük az almos tálcát, hogy fog kijönni a 12 éves tacskóval stb.??? Aztán olvassanak utána a választott cica természetének is, ne csak külső alapján döntsenek! Nagyon kellemetlen meglepetésben lehet része annak aki, beleválaszt egy agreszívebb fajtába gyerekek mellé például.

De azt is mérlegelni kellene, hogy mennyire jó nevelési eszköz lehet egy régóta hőn áhított kiscica. Egy olyan jutalom, ami annyi örömöt fog adni a kis gazdájának, mint talán semmi más. Megtanítható vele a tárasas együtélés alapszabályai, a felelőség gondoskodás, ami később felnőtt korban annyira meghatározó lesz. Csak nézzék meg, hogy hirdetik magukat a gyermek pszichológusok, első helyen áll a számítógéptől való függőség kezelése. Hát biztosra állíthatom, egy jól kiválasztott kiscicával igen hamar megoldódhat ez a probléma is.

És végül valóban annyira fontos, hogy az a leendő társ aki várhatóan több mint tíz évig családunk része lesz December 15-24 ig kell hogy megérkezzen??? Nem érkezhet Novemberben, vagy Januárban??? Ugye, így átgondolva milyen nevetségesen hangzik.

Kedves leendő macskatulajdonosok, kérem, ha valóban komoly a szándékuk, időben válasszák ki kitől, és milyen cicát szeretnének, és időben jegyezzék előre a vásárlási szándékot, hogy ne járjanak úgy mint azok, akik majd ezután keresnek kiscicát nálunk „Karácsonyra”.

IMG_9741

 

Hétvégén kiállításon voltunk 2

Yoda mellett Gregory is részt vett a kiállításon, aki Yodával ellentétben, rögtön felszabadúltan sétálgatott a ketrecében. Úgy feküdt, hogy jól szemügyre vehesse a hozzá érkező látogatókat, s ha valaki megállt előtte, hát bizony ő felugrott, hogy hangos dorombolásával mindenkit azonnal levegyen a lábáról. Ha fotózták, pózólt, ha gyerekek jöttek simogattatta magát, vagy játékával kápráztatta el a macskabarátok szívét. Végül új kis gazdájával egymásra találtak, és mi nyugodt szívvel és sok jó tanácsall engedtük új otthonába.

Nekünk is gazdag hétvége volt mert nagyon sok kedves állatszerető családdal ismerkedhettünk meg. Jókat beszélgettünk, megosztottuk egymással mókás macskás történeteinket. Voltak egészen megható pillanatok pl. amikor egy 2 gyermekes család elmondásuk szerint csak azért jött ki a kiállításra hátha mi is ott leszünk és személyesen is találkozhatnak a gyönyörű cicáinkkal, akiket név szerint ismertek!!! Vagy a másik eset amikor egy 2,5 éves kislány felkacagott örömében amikor Gregory megszagolta az újját.

Egyszoval köszönjük nektek Egyesület, köszönjük nektek kilátogató kedves emberek, igazán kellemes nap volt.

IMG_0012

 

Hétvégén kiállításon voltunk

Igen kelemes meglepetésben volt részünk. Egy nehéz fárasztó napra számítottunk, és helyette egy nagyon kellemes, élményekben dús napot töltöttünk a Lurdi házban a Macskamánia kiállításán. Két cicával neveztünk és Yoda aki igen csak visszahúzodó személyiség, megértő bíróra talált aki a küllemi szépségén kívül a rendkívül finom természetét és az inteligenciáját is méltatta. Végül CAC ot kapott. Persze ő igyekezett elbújni a ketrec hozzám legközelebb eső sarkába és úgy tenni mintha ő ott sem lenne, vagy az én karomba bújva szundikált. Sajnos a látogatók nem igazán tudták megcsodálni őt, mert nagyon nem mutatta magát. Sajnáltam az érdeklődőket, és Yodát is. Viszont újra- és újra lenyűgözött az a feltétlen bizalom ahogy irántam érez. Igazán megtisztelő egy ilyen gyönyörű, és különleges személyiségű kandúr bandi egyetlen bizalmasának lenni.

IMG_9985

 

A Birman macska különleges intelligenciával rendelkezik? 2

Hát ígértem még egy példát, ami számomra azt bizonyítja hogy, bizony a Birman cica nem átlagos macska. Íme:

Aki járatos a munkakutya kiképzésben annak ha azt mondom „eresztés”, akkor pontosan tudja mire gondolok. Ez egy meglehetősen nehezen tanítható feladat, különösen a kellő képen motivált, apportos kutyák esetében, az Őrző- védő munkáról nem is beszélve. A feladat lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy a megszerzett zsákmányt, a kutya vezényszóra: „Ereszd!” a gazdájának átadja. Hát én kérem szépen megtanítottam Dorotyt ereszteni! Roppantul érdekes volt, mert amikor megszerezte a zsákmányt ( játék egér, tollas madzag stb) először félve próbáltam visszaszerezni tőle, hogy újra játszhassunk. Arra gondoltam ő mégis csak egy macska, majd foggal, körömmel védeni fogja. De nem. Soha nem karmolt meg, amikor kifejtettem a játékát a karmai közül. Aztán nagyot gondoltam és a kutyázásból ismert módszerrel vezényszóra kezdtem tanítani neki. Három azaz három alkalom elég volt számára, hogy rájöjjön, minél hamarabb visszaadja a játékot annál hamarabb játszhatunk újra. Én ledöbbentem és nagy büszkén a „képzett macskámmal” bemutatót tartottam Misának.

IMG_3158

Mit hoz 19 év várakozás?

Hihetetlen, hogy én 19 évet vártam az első Birman cicámra?

Pedig nem is annyira. Csak volt egy kék sziámi cicám, egy ezüst árnyalt perzsa cicám és nem akartam többet. Persze sok- sok házicicám is volt( ivartalanítva) akik úgy szegődtek a magán menhelyemre. És milyen azt mondani, hogy MEGÉRTE!

Csodálatos hétköznapokkal ajándékoznak meg engem, és az egész családot. Jó rájuk nézni fáradtan, nyűgösen ébredve, jó érzés s hogy elkísérnek a zuhanyzóba, várják a reggelit a konyhában. Mellém telepednek amíg én reggelizem. Jó látni a kislányomat, ahogy oviba menetel előtt még visszafut az ajtóból, mert a kiscicát elfelejtette megsimogatni. Jó rájuk gondolni amikor dolgozom. De még jobb érzés, ahogy belépek az ajtón mindenki ott vár, csak éppen a papucsomat nem húzzák a lábamra. Amikor gyakorolok a zongorán, minden darab után egy cicát megdögönyözök. Addig pihen a kezem és a lelkem is. Van persze aki nagyon muzikális és a zongora pad mellé húzott széken, dorombolva hallgatja az egész előadást (Gina). A férjem inkább a fülhallgatót húzza a fejébe és úgy néz TV -t… Nincs olyan este, hogy 1-2 cica ne ülne a fürdőkád szélén és próbálják elcsenni a nagy lábujjamat a habok közül. Máskor csak nagy trappolást hallunk és a macskák rohannak végig a folyóson, utána a gyerek aztán a gyerek elől a macskák kergetik.

Ez a kedvesség, finomság teljesen egyedülálló számomra és nap-nap után csak ámulok mily szépséget is képes teremteni a természet.

IMG_5538

 

 

Hogyan szelídítsük meg a gyerekünket a cicához?

Ez a bejegyzés lényegében a” Kisgyermek Birman cicával” folytatása. Ott leírtam, hogy cicáinkra veszély leselkedhet kisgyermekek társaságában. Itt néhány ötletet szeretnék adni ahhoz, hogy a tiltás és büntetés mellett hogyan lehet gyerekünket rávenni arra, hogy helyesen bánjon kedvencünkel. Mindenekelőtt nekem bevált módszer, ha az egyik kezemmel büntetek, tiltok valamit, akkor a másikkal opciót kínálok fel és jutalmazok. Például ha a gyerek nejlon zacsival a kezében rohan a cicát kergetni. Akkor leültetem magam mellé adok egy zsinort a kezébe és megmagyarázom mennyivel érdekesebb ha a cica jön hozzánk és játszik velünk ahelyett, hogy menekülne. Ha még nem tud eszközzel játszani az ujjaival is játszhat a padlón ahhoz is oda fog jönni a cica. Ha az alomba akar nyúlni ( veszélyes lehet a gyerekre, bár a legújabb kutatások szerint az üdítős dobozok sokkal veszélyesebbek) megmutatom neki, hogyan etetheti meg a cicát helyette. Megtanítom, ha a cica alszik, akkor nem zavarjuk, hisz őt sem keltjük fel amikor alszik. A számolás tanítását összekötöm a simogatással, megsimogatjuk háromszor és továbbmegyünk, mert akkor a cica jön utánunk, még több simogatásért, nem pedig elfut a zaklatástól. Megkérjük, hogy segítsen nekünk a cicák lemozgatásában stb.IMG_2468

Birman cica kisgyermekkel

Sok embert foglalkoztat a gondolat vajon hogyan viszonyulnak a Szent Birman macskák a gyerekekhez? Első sorban kisgyerekekről beszélek, hiszen később nem hiszem hogy bármivel is bonyolultabb a helyzet mint felnőttek esetében. A Birman cicák rendkívüli inteligenciával rendelkeznek, e mellett módfelett kedves és türelmes cicusok. Ezért a gyermekeink teljes biztonságban lehetnek velük. Természetesen ez az átlag és a nagy számok törvénye alapján állítható. Kivétel mindig lehet, bár én annyira elfogult vagyok a fajtát illetően, hogy ebben az esetben az agresszív cica hátterét vizsgálnám meg első sorban. Én magam még sohasem hallottam agresszív Birman cicáról. Tapasztalatom szerint soha, semmilyen körülmények között sem karmolja meg, vagy harap bele a gyerekbe sem. Éppen ellenkezőleg a végtelenségig tűri a nyaggatást és ezért inkább a cicánkat kell védenünk a kisgyermekektől. A gyerekek még nem képesek mérlegelni a tetteik súlyát, és kisérletezés útján tanulnak. Ezért teljesen normális ha az olló használatakor megpróbálják a macska farkát is levágni, hiszen a plüss ló sörényét már olyan ügyesen megnyírták.  Vagy a nagy matrica ragasztgatás közben a cica bundájára is jócskán ragadt „véletlenül”. A plüss kutya nyakába akasztott pórázzal sétál a konyhában, mért ne sétálhatna így a cica is? Ezek csak rögtönzött példák a kellemetlen balesetek tömkelegéből ami cicánkra leselkedik kisgyerekek közelében. Ezért kérek mindenkit, hogy nagyon figyeljen a család minden tagjára a tragédiák elkerülése érdekében. Ez nem azt jelenti, hogy nem ajánlom kisgyerekekkel tartani a Birman cicát. Pont ellenkezőleg! A gyermek számára óriási lehetőség, hogy gondoskodást, törődést tanuljon. És a kialakult kapcsolat nagyon fontos a lelkivilágának a fejlődéséhez. Nálunk például Anna ahogy elkezdett járni, már ő eteti – itatja az állatainkat. Pontosan tudja, hogy cica nem mehet a madárszobába, és ő tanította meg nekik a kaparófa használatát is. De nagyon fontos hogy a macskának is megmaradjon a magánélete a gyerekek mellett, legyen olyan hely ahova visszavonulhat ha már sokkalja a gyerektársaságot. Mindenekelőtt figyelnünk kell a biztonságára.

IMG_1388

Birman macska együtt tartható kisemlősökkel, díszmadarakkal, halakkal?

Nos, nagyon jó lenne, ha ez így lenne, mivel én magam is tartottam mindegyiket, de a válaszom sajnos egy határozott: Nem! Persze lehet őket együtt tartani egy épületben, de nem egy légtérben. Miért nem, ha arról írtam, hogy módszeresen kutyával is összeszoktathatóak a macskák? (Kutya- macska barátság) Nagyon egyszerű a válasz: A macskák bármilyen bájosak, édesek is, de ragadozó állatok. A hörcsögfélék, madarak, halak pont az ő zsákmányállatuk volt évezredek óta. Néhány tíz évnyi tenyésztés nem képes átírni azokat a genetikai kódokat, amik beléjük vésődtek ennyi év alatt.  Ezért kérek minden kertbe kijáró macskatulajdonost, hogy gumis nyakörvel tegyen macskájára csengőt, mert a szabadon kószáló kedvenceink évről évre nagyon komoly pusztítást okoznak a hazai énekes madár populációban!

A kutya a macskához hasonlóan szintén ragadozó állat, és ezért a macska sohasem volt az ő elsődleges tápláléka! Egészen más a kapcsolat közöttük.

Tehát kérek minden állatbarátot, különítse el, és gondosan óvja kedvenceit, macskájától. Még csak meg se próbálja összeszoktatni őket!

Ne higgyünk a kamuflázsnak!

IMG_3196

 

Amikor a gyerek alszik

Amikor a gyerek alszik, a ház is elcsitul. Csend és béke telepszik ránk, én a gépemmel a hónom alatt, lábujj hegyen, beosonok a hálószobába. Két Birman cicám, tudva, eljött a mi időnk, puha léptekkel követnek engem. Elhelyezkedek a labdámon (fitt-ball) ülve, magam mellé húzom a macskabútort. Yoda az íróasztalra ugrik, és rendszerint  karomon fekszik amíg én gépelek. Dorombolva bújik a mellkasomhoz. Doroty inkább a macskabútoron szeret összegömbölyödve dorombolni. Nagyon meghitt pillanatok ezek. Így sokkal élvezetesebb tanulni vagy dolgozni.IMG_3026

Meghitt pillanatok

Az én életemet minden túlzás nélkül bearanyozzák azok a pillanatok amiket cicáim társaságában tölthetek. Éjjelente amikor fordulok és kezem hozzáér a selymes pihe-puha bundájukhoz, rögtön finoman végig simítom Yodát, amire ő mély dorombolással válaszol. Kezünk összeér a férjemmel aki ugyanakkor, ugyanott próbálja simogatni a kiscicát. Nevetünk. Yoda kinyújtja kis mancsát,hogy gyengéden hozzám érjen vele. Alszunk tovább, de még az utolsó éber pillanatomban érzem ahogy a másik Birman cicám Doroty a hátamra gömbölyödik. Így kérem lehet nyugodtan – békésen aludni. Bizton állíthatom jobban működik mint, bármiféle altató pirula. Ma reggel ahogy dolgozni indultam és még kómásan zuhanyoztam, elmosolyodtam ahogy láttam cicáim elkeseredett küzdelmét, hogy mindketten odakuporodjanak a kislányomnak készített fellépőre és így belássanak a zuhanyzóba. Aztán amikor az arcomat krémezem a mosdókagyló szélén egyensúlyozva dorombolnak, hogy kihasználjanak minden percet amikor együtt vagyunk.

Igen, tudom szerelem ez a javából. És szerencsére a szeretetnek soha ki nem meríthető forrásai vannak, IMG_3907

 

Kutya-macska barátság 4

Természetesen rengeteg különbség van a fajták és az egyedek között is. például a harci kutyákat (pl Pitbull) nehezen tudom elképzelni macskákkal barátságban élni. Míg a jámbor pásztorkutyák (pl Border collie, Pumi, Puli) sokkal könnyebben rávehetőek a barátságra. Így van ez a macskáknál is. Az agresszívebb fajták mint ( pl Bengáli) nehezebben barátkoztathatóak mint mondjuk a jámborságáról híres Szent Birman macska. Az én Sábám, aki egy kék sziámi cica volt, kimondottan utált minden négylábút maga körül. Neveltetése miatt viszont mint kutyákat,mint pedig más macskákat megtűrt. És itt rá is térek a nevelés kérdésére. A legkönnyebb a helyzetünk, ha mindkét állat kölyökként kerül hozzánk, egy fokkal nehezebb, ha az egyik már felnőtt, és a legnehezebb, ha mind a ketten kifejlettek és úgy akarjuk őket összeszoktatni. A siker valószínüsége is körülbelül ilyen arányban csökken. Részletes leírást nem tudok adni hiszen az könyv terjedelmű lenne, de dió hélyban a legfontosabb hogy kellő türelemmel, megértéssel, és nagyon sok simogatással fogjunk hozzá a dologhoz. Minden agresszív megnyilvánulást tiltsunk (fontos, hogy ertőszak, agresszívítás nélkül. Ütlegelve nem lehet állatokat szelídíteni), és jutalmazzunk minden bátor, egymás felé irányuló barátságos viselkedést. Az állataink alapvetően a mi kedvünkbe akarnak járni, s ha ez az, hogy szeressék egymást akkor ezt fogják tenni. Fontos még, hogy csak egészen apró lépésenként haladjunk, inkább tartson két héttel tovább, mint kapkodásunkból adódóan nagyot lépjünk visszafelé. Gondolok arra, ha például már megszagolták egymást és semmi nem történt, ne akarjuk rögtön egymás mellett etetni őket, vagy ehhez hasonló. Az, hogy honnan kell indulnunk, nagy mértékben függ kedvenceinktől is. Mert vannak, akik utálják egymást, vannak akik közömbösek, és vannak akik barátkozóak, nyitottak, érdeklődőek. Ez utóbbi csoportba tartoznak a Birman macskák is.

IMG_2576

 

Benti cica – kinti cica

Önkéntes állatmentő multam tapasztalatából jól tudom, hogy sajnos a kertben szabadon kiengedett, utcán koborló cicákra nagyon sok veszély leselkedik. Talán a legnagyobb veszélyforrás napjainkban az autok tömege, akik sok ezer macska haláláért felelősek hazánkban. ” – Mircike okos cica, nem megy az autok elé” Sajnos nem igaz. Az, hogy eddig még nem ütötték el, az csak annyit jelent, hogy eddig szerencséje volt. A következő veszélyforrás a kutyák támadásai, amiket szintén csak „megúszni” lehet. Nem szeretném felsorolni a fertőzésektől a mérgezésekig mindazt, ami még kedvencünk, megsebesüléséhez, elpusztulásához vezethet. Őszintén remélem, hogy a Birman cicák ( értéküknél fogva) sokkal, jobb sorsra születnek és egyikük sem fogja így végezni. Viszont véleményem szerint a lakásban tartásnak is meg van a maga árnyoldala ( unalom, ingerszegény környezet, levegő-napfény hiány stb.). Ezért én azt szoktam javasolni aki kertesházba viszi a cicát, mindenképpen biztosítson számára biztonságos kint tartózkodási lehetőséget. A legkultúráltabb, legjobb módszer erre a kifutó építése, amiben a cicáink szabadon élvezhetik a kert előnyeit annak ellenére, hogy különösebb veszély leselkedne rájuk. Ahol a fűtött belső tértöl, a melegítő párnán keresztül, a fa mászókától a magaslesig  minden kényelmet megadhatunk számukra. Ha tehetjük legyen füves területük is ahol szabadon „legelhetnek”. Bármennyire jó is ez a megoldás, nagyon költséges és nem biztos, hogy egy cica esetén érdemes ilyen beruházásba fognunk. Saját találmány a hosszú vezetőszárra kikötött macskapóráz. Amivel kedvére sétálhat macskánk annélkül, hogy a veszélyes utcára kikerülne. A Birman macska rendkívül inteligens, hamar megtanulja a használatát. Ennek ellenére csak felügyelet mellett ajánlom kint hagyni cicánkat, mert még a legtapasztaltabbak is kerülhetnek kellemetlen helyzetbe. Ha kutya is van a kertben akkor a veszély megsokszorózódhat. Lást „kutya-macska barátság” cikkjeimben. abban az esetben ha nincs kertünk, sem kell feltétlenül életfogytig szobafogságra gondolnunk, hiszen a macskapóráz segítségével cicánk könnyedén részese lehet, sétáinknak, még kirándulásoknak is. Személy szerint ismerek egy gyönyörű birman kandúrt akit a családja rendszeresen elvisz a családi kirándulásokra, és ő még az autózásért is rajong. 

Doroty kerti sétára indul

IMG_2545

Bújócska

Minden héten újra és újra lenyűgöz cicáim inteligenciája. Minap például arra lettem figyelmes, hogy Doroty a fürdőszoba ajtó mögött gubbaszt és a résen kertesztül leskelődik kifelé. Mivel szokatlan volt a viselkedés fogkefével a számban kikukucskáltam vajon ki elől bújkál. Ekkor láttam, hogy Yoda a konyhapultot kerülgetve keresi Dorotyt, aki lábam között kirohanva „letámadta” őt. Aztán persze nagy dögönyözés rohangálás következett. Én pedig azon tűnődtem vajon Doroty lemásolta az én játékomat Annával, vagy ettől függetlenül saját fejlesztése volt a bújócska. Akár így, akár úgy nem kevés inteligenciára utal.

IMG_1745

Kutya-macska barátság 3

Az alapvető konfliktust a kutyák és macskák között, a kettőjük között lévő kommunikációs problémáik okozzák. A legtriviálisabb példa erre, a farokcsóválás ami a kutyák esetében örömöt, barátságot jelent, míg cicáinknál pont az ellenkezőjét, feszültséget, idegességet tükröz. Ehhez hasonló apró jelek százaiban különbözik a két faj kommunikációja, ami meg nem értettséghez vezet. Ez a probléma áthidalható ha az állatokat együtt tartjuk mert pont ugyanúgy, ahogy mi is képesek vagyunk megérteni cicáink jelzéseit, ők is képesek lesznek megérteni egymást. A másik szakadék, a testméret, és erőviszonyok mellett az, hogy a macskák nagy többsége veszélyt érezvén futásnak ered. Ez sajnos a kutyák többségében a menekülő zsákmányt idézi fel, és azonnal az üldözésébe kezd, s ha eléri, akkor ott a macskáknak bizony nagyon kevés esélye van a túlélésre. Vannak olyan macskák akik rájönnek erre és soha nem futamodnak meg kutya társaságában, hanem vagy szembefordulva maguk is támadnak ( kérdéses a módszer sikere), vagy kutya nyelven megadják magukat és a földre hasalnak mozdulatlanul ( legnagyobb esély a túlélésre).  Nagyon fontos, hogy kutyánk előtt soha se, fegyelmezzük „Sicc mars onnan”, hajtsuk a macskánkat, mert akkor ő elveszti azt a varázslatos védelmet a kutya szemében, hogy a macska sérthetetlen hiszen a gazdi védelme alatt áll. Ez a gondolat hamar átfordul a kutyában és ” lám a gazda is kergeti, akkor segítek neki elkapni!” gondolattá. Sajnos pár ilyen helyzet után a macskánk komoly veszélybe kerülhet, és ha mi nem vagyunk otthon a kutyánk elintézi azt ” amire mi nem voltunk képesek”. És még büszke is lesz rá, jutalmat fog remélni, hisz ő csak nekünk segített!

A fotón jól látszik, hogy Doroty a földre hasalva mozdulatlan, ha kell a hasát is feltárja, míg a kutya domináns pozícióban áll felette. Az orr összeérintés viszont már egyértelműen a barátság jele.

IMG_2675

Én és a lovagom

Ahogy Yoda szemilyisége kibontakozni látszik egyre inkább az az érzésem, hogy egy igazi lovagot kaptam amikor őt választottam. Ő  nem annyira kiváncsi mint Doroty, viszont a világ végére is eljönne utánam. De csakis utánam! Amolyan egyemberes cicus. Ő bizalmatlan az idegenekkel, és azt is tudom, hogy még a mi kapcsolatunk is nagyon sokat fog mélyülni az idővel. Mégis ő engem választott, és kedvességével szebbé teszi napjaimat. Amikor csak tud, akkor mellém bújik és hangos dorombolással fejezi ki a szeretetét. Ha felálok, kikisér. Ha visszajövök, visszakisér. Mostanában például kedvenc ételéhez sem kezd addig hozzá, amíg hangos dorombolással, puposított háttal, felálló farokkal nem jelzi, mennyire szeret, és  hogy számára nem az étel a legfontosabb. Miután kidorombolta magát, és megbizonyosodik afelöl, hogy tényleg mennem kell csak azután kezd el enni.

És még vannak emberek akik azt hangoztatják, hogy a macskák csak hízelegni tudnak! Őszintén sajnálom őket, hogy lemaradnak az életben valami csodálatos dologól.

IMG_3163

kutya-macska barátság 2

Bármennyire is furcsa a kutya- macska barátság szempontjából, véleményem szerint kulcsfontosságú az állatok gazdájának a beállítottsága. Én itt a valódi lelkiállapotra gondolok. Nagyon fontos, hogy mindig arra tanítsuk a kutyánkat, macskánkat, hogy kerülje el az agressziót más kutyákkal illetve a macskákkal szemben. De ha a gazda minden agresszív megnyilvánulást meg is torol és következetesen jutalmaz minden közömbös, elkerülő viselkedést, de a szíve legmélyén mégis büszke a kutyájára, amikor az vicsorog a másik kutyára, vagy üldözőbe vesz egy macskát. Ezt az állatok megérzik és a gazdi rejtett vágyait fogják kiszolgálni. Ezért ajánlom mindenkinek aki a kutyás-macskás állattartást szeretne, hogy nézzen a lelke legmélyére, hogy biztos hogy az állatok közötti szeretetre, harmóniára vágyik e. Mert ha csak egy kicsit is a rivalizációt keresi, akkor ott bizony a cicája nagy veszélynek lesz kitéve!

Sajnos nem kevés embertársunk kompenzál az állatai által, és büszke arra, hogy kutyája hány macskát tépett már szét. Vagy, hogy macskája gondolkodás nélkül nekitámad a legnagyobb kutyának is. Mindkét esetre tudnék sok-sok példát hozni, mégis csak 2 történetet említenék:

Képzett német juhász kutyáimmal és egy befogadott ivartalanított nőstény cicámmal sétáltam egy budapesti lakótelepen. A cica már sok mindent megélt azelőtt, hogy ránk talált volna és annyira ragaszkodott hozzám, hogy minden kutyámmal elkísért a sétáinkon. Egy idősebb úr is lejött a spánieljével és ahogy meglátta az utcán sétáló macskát (nem is feltételezte, hogy hozzám tartozhat), elengedte a kutyáját és nagy hévvel uszította a macskára. Én láb mellé rendeltem a német juhászokat, és visszafelé indultam, látván hogy a cica talált egy fát amire felmászott. Emberünk ekkor köveket gyűjtött, hogy majd ő leveri a fáról a szerencsétlen macskát. Ekkor odaértem lefektettem a kutyákat és megkérdeztem ugyan mit csinál? Ő megijedt a hatalmas kutyák láttán és kérte, hogy kössem meg őket. Miután elmagyaráztam neki, hogy az a cica is hozzánk, a családhoz tartozik. Úgy gondolom fairplay ha én is a spánieljére küldöm a kutyáimat ” ugyan hadd szórakozzanak már egy kicsit”  Persze rémült magyarázkodásba fogott és szempillantás alatt eltűnt. Én meg csak magamban morogtam, hogy mennyire kiábrándító, hogy állattartó ember létére, mégis így érez, ebben leli örömét.

De hadd hozzak a másik oldalról is egy példát. Családi jó barátunk fekete ivartalanított kandúrja rendszeresen nekitámad a kertjükben a kutyámnak. A kutya magas szinten őrző-védő munkára van képezve kb 3 férfit tud ártalmatlanítani egyszerre. Ő pontosan tudatában van az erejének. Mégis behúzott farokkal menekül a macska elöl. Aki nem értené, annak elmondom egyszerűen csak azért, mert így van tanítva, nem támadhatja meg valakinek a macskáját a saját kertjében. Ők ezen jót nevetnek. ” lám a nagy képzett kutya, hogy iszkol a macska elől” Többször kértem őket, hogy fékezzék meg a macskát, mert rossz vége lesz ennek. Egy kutya sem tűri el ezt a megaláztatást. Aztán feladtam és hozzájuk többet nem viszem be a kutyámat, hanem a kutyám védelmében az autóban hagyom. De a következmény így is megszületett. A kutya meggyűlölte a macskákat. Természetesen az én cicáim nyugodtan sétálhatnak mellette a kertben, mert ők az én védelmem alatt állnak. Fegyelemből nem bántja őket, de az utca az már más. Sajnos 3 éves fegyelmező munka ellenére is megiramodik macskák láttán, sőt állíthatom hogy szabályosan vadászik rájuk. Ebben a kutyában már soha sem fog kialakulni a barátság a macskák iránt. Folyt.köv.

Közös vacsi

kep1

Kutya-macska barátság 1

Kétségtelenül nem ritka manapság kutyák és macskák együtt tartása, de vajon létezhet  e közöttük valódi barátság?  Személyes tapasztom alapján a válaszom igen.  Nagyon ritkán fordul ugyan elő, de létezik. Az én közel 30 éves kutyás-macskás múltamból 2 ilyen esetre is emlékszem.

Az egyik főszereplője egy ordas német juhász kutya és egy bi-color házi macska. Ma sem tudom mért de ez a kutyám Cézár imádta ezt a cicalányt. Annyira intim volt a viszonyuk, hogy a macska a rendszeresen a kutyaházba ellett. Cézár óvta-védte a kölyköket, olyan túlzott lelkesedéssel, hogy volt amikor az anyjukat nem akarta visszaengedni hozzájuk. Szemtanúja voltam amikor szakadó esőben ott feküdt a háza előtt őrizve a macskacsaládot. ugyanez a kutya egyik alkalommal kiugrott a kerítésen, mert a szomszéd kutyája kergette az utcán a mi macskánkat. Nekitámadt a macskát kergető kutyának és amikor a cica biztonságban beért a kertünkbe, ő visszaugrott a kerítésen. Még furcsábbá teszi ezt a történetet, hogy ez a kutya sem előtte sem pedig utána soha nem ugrott ki a kerítésen!

A másik történetem egy tacskó és egy fóka sziámi macska barátsága. Ők együtt aludtak együtt játszottak, együtt ettek és együtt mentek sétálni. Tökéletesen értették egymást, és mindig harmonikus volt köztük a viszony.

Ezt a két történetet csak az érdekesség kedvéért említettem. Mert ilyen „meseszerű” kapcsolat, borzalmasan ritka. Nem gondolom, hogy ilyesmire számíthatunk kedvenceink között, ezért kezeljük ezt megfelelő fenntartással, mert macskáink alapvetően veszélyben lehetnek kutyás társaságban. Alapvetően egyik történetben szereplő kutya sem viselkedett a fajának megfelelően, különösen igaz ez a német juhász esetében.

A továbbiakban a problémákról, gyakori esetekről fogok írni. Folyt. köv.

Íme a történet főszereplői a régmúltból:

cezar

Egy boldog pillanat

Egy kedves Pszichológus ismerősöm mondta nekem egyszer, nagyon rég: – „Az életben olyan mit Boldogság nem létezik. Csak Boldog pillanataink lehetnek.”

Én most az imént éppen átéltem egyet. Késő este lévén, már nem gyakoroltam tovább a zongorán, hanem már egy jól ismert kedvenc darabomat játszogattam csak magamnak. Doroty és Yoda is megjelentek, mint általában mindig, most is részesei akarata lenni a „koncertemnek”. Mindkettő felugrott a fekete zongora tetejére és élvezték a közelségem, és a muzsikámat. Az ő szépségüket, egészségüket, elégedettségüket érezve, ujjaim könnyedén érintették a billentyűket és a csodálatos zene hatására én bennem is szétáradt a harmónia melegsége, a Boldogság érzete. S csak egy pillanat volt csupán, mégis teljes elégedettséggel állíthatom hogy révbe értem. Elértem a célomat. Ezért akartam megtanulni zongorázni és ezért akartam Birman cicát tartani.

IMG_3462

 

rendszeres testmozgás

Munkakutyás múltamra való tekintettel bizton állíthatom, hogy a kutyások, legalábbis a munkakutyások napi rendszerességgel mozgatják a kutyákat. Enélkül lehetetlen lenne kezelni a nagy apportigényű, munkára vágyó fajtákat. De mi a helyzet a macskákkal? Ők is igénylik a napi testedzést, vagy csak lustálkodni szeretnek? Igénylik bizony! A macska ragadozó állat. A zsákmány megszerzéséért meg kell küzdenie. Ki kell lesnie, lapulva rejtőzködve, megközelítenie, remegő szájjal kivárnia a megfelelő alkalmat, majd roppant gyors mozdulattal a zsákmányra vetnie magát. A mi lakásban tartott cicáinknak, nem kell megküzdeniük a mindennapi betevőjükért. így nem csak az éhezéstől de a vadászattal járó izgalmaktól, és mozgástól is megszabadítjuk őket. Ha magukra hagyjuk, sőt esetenként, kövérre hizlaljuk őket ” hadd egyen, hisz jó dolga van” pár év alatt valóban az unalomba süllyednek és ellustulnak a cicáink. Az elhízás és unalom, kedélybetegség, ördögi körként a falánksághoz vezethet. Hiszen nyomorultnak más öröme sincs az életben mint az evés.

Könnyen segíthetünk ezen ha naponta többször megtornáztatjuk a cicáinkat. Boltokban beszerezhető macskajátékok tömege, ezek közül a botra felszerelt gumis egerek, vagy tollas játékok a leghasznosabbak véleményem szerint. Ezeket ügyesen mozgatva a cicánk hamarosan kibontakoztatja a vadász hajlamait és néhány hónap alatt szelíd Birman cicánk, tigrisként veti majd a zsákmányra magát. Olyan viselkedési formákat, mimikák teljes palettáját fogja majd bemutatni, amit sohasem láttunk tőle azelőtt. Attól nem kell félni hogy ezzel „elvadítjuk” a macskát. A Birman cica nagyon inteligens, pár alkalom után rájön, hogy ez játék, és nem hogy elvadul, de nagyon hálás lesz érte nekünk. Ezzel a trükkel nagy eséllyel elkerülhetjük a nemkívánatos játékokat is, pl függönnyel, bútorokkal való játék. Ha nincs kedvünk még macskajátékra is költeni, akkor hajgumik, zoknik, zsinórok, és éppúgy megteszik. A hangsúly a közös játékon van. A Birman cicák nagyon kreatívak tudnak lenni ha játékról van szó. A fotón Doroty és Yoda épp a szelektív hulladék gyüjtővel játszik.

játékhoz még a kukás zacsi is jól jön

játékhoz még a kukás zacsi is jól jön

Birman macska társas lény?

A kutyákkal ellentétben a Házi macska mint faj (Felis silvestris catus) nem falkaállat. Mind a nőstényeknek mind pedig a hímeknek külön territoriuma van, a kandúrok területe sokkal nagyobb mint a nőstényeké és több nőstény területét is magába foglalhatja. Alapvetően nem keresik egymás társaságát, mindenki egyedül vadászik. A Birman macska olyan fajta, amelyik faját meghazudtolva vágyik a fajtatársai közelségére. Nem értem a tenyésztés hatására hogyan alakulhat ki a gyökerektől ennyire különböző viselkedésforma, de hogy kialakult az bizony tény. Doroty és Yoda nem csupán megtűrik, vagy elfogadják egymást, hanem imádják egymást. Az ismerkedés 2-3 napjától eltekintve mindent együtt szeretnek csinálni, együtt alszanak, játszanak, esznek. Együtt jönnek velem fürdeni, vagy telepednek a hátamra dorombolva míg alszom, Yoda mellettem ülve, míg Doroty a zongorán elhasalva hallgatják amikor játszom. Más tenyésztő társaimmal együtt állítjuk hogy a Birman cicák bizony társas lények és sokkal jobban érzik magukat egymással mint egyedül.IMG_3058

Vágyakozás és várakozás

Bizony vannak az életben olyan várakozással teli hónapok, hetek amikor még a felnőttek is azt számolják, hogy „hányat kell még aludni”. Az én életemben legutóbb, a cicáim beszerzése bizonyult ilyen eseménynek. Dorotyra másfél hónap éjjelt – nappalt felölelő keresés után bukkantam. Férjem szerint ilyenkor még beszélni sem lehet velem. Igen olyan ez mint a szerelem. Gondolataim csak egy téma körül forognak: „-Nem igaz hogy nem találok egy megfelelő nőstényt magamnak!” -De igaz! Nem hogy megfelelőt, de egyáltalán nem találtam sem országon belül sem kívül eladó Birman nőstényt. Míg végül Dorotyt végre hazahozhattam. Yoda egészen más volt. Ott még körültekintőbben jártam el és bár tudtam, hogy van egy Dorotyhoz passzoló vérvonal az országban, én egész Európát végignéztem kandúr kölyökért, s mikor megjött a válasz az utolsó Szlovák tenyésztőtől is  ránéztem a hazai kiválasztott tenyésztő honlapjára csak azt láttam hogy minden kölyök már foglalt. Hát még a lélegzetem is elállt és bizony számoltam a perceket 9 óráig hogy felhívhassam. És szerencsém volt, még az előző alom adatai voltak a weblapján. Gyorsan lefoglaltam az akkor 2 hetes Yodát. No innentől már csak ki kell várnom hogy elhozhassam gondoltam, és megnyugodva hátra dőltem. De jaj ez a nyugalom sem tartott sokáig! Újabb szenvedélyes vágy tört rám, hogy már otthonomban tudhassam a kis jövevényt. Számoltam a heteket, estéket, és nekem elhihetik nagyon de nagyon lassan teltek. Hiába az idő nagyon relatív fogalom. Igen őrültség ez. De mit ér az élet a szenvedélyek, várakozások nélkül? Hát nekem nem sokat. És most itt vannak Ők, és valóban minden várakozásomat felülmúlóan megédesítik mindennapjainkat.

IMG_3180 copy