3 dolog, amire figyeljünk, ha kiscica érkezik a családba!

A hópamacsnak tűnő kiscica édesen bújik hozzánk, cukisága pedig még jégbe fagyott szíveket is képes századmásodpercek alatt felolvasztani, de ez ne tévesszen meg senkit. A kiscica is egy érző, önálló személyiséggel rendelkező élőlény!!!, nem pedig egy cuki kis játékszer.

Erre a 3 dologra mindenképpen érdemes odafigyelni, és a kiscica odaadó társsá válik.

A cikk a 25 év cicás gazdi tapasztalataim alapján, elsősorban a saját előjegyzőink illetve Sábacat, Saba cicatulajdonosoknak írodott, de persze mindenki más hasznára is válhat. 

Válaszuk szét a kérdést két részre:

1, a kisállatok lelki szükségletei – Törődés, játék, stresszmentes környezet

2, és a vegetatív szükségletei – Megfelelő táplálkozás

 


1.Törődés és játék a boldogság és a kiegyensúlyozottság alapja a cicáknál

Most akkor tényleg nem elég ha szeretgetjük és játszunk velük?

De igen, csak nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük.

Azok a kölykök, akik nálunk cseperedtek egy igazi kis szeretet gombócként, kiváló egészségben és kondícióban kerülnek az új családjukhoz. Feltétlen bizalommal vannak embertársaink iránt, hiszen rövid kis életük során nálunk semmilyen rossz vagy kellemetlen tapasztalatuk nincsen az emberekkel, de hozzáteszem más állatokkal szemben sem.

Gyermeki naivsággal és kíváncsisággal néznek a világra. Kérem szépen ne okozzanak nekik csalódást!

De pontosan mire is van szükségük?

SZERETETRE, figyelemre, türelemre, kapcsolatra velünk emberekkel, sok játékra, érdekes ingerekre. Ők maguk módján mindent meg fognak tenni, hogy ezeket a lelki szükségleteiket kielégítsék. Megpróbálnak közeledni hozzánk, még ha az első próbálkozásaik bizonytalanok-félénkek kicsit.

Figyeljük mikor van az a pont amikor a kiscica szeretne hozzánk bújni, simogatást kér és lelkes dorombolással válaszol. Ragadjuk meg ezeket a pillanatokat és bíztassuk őt viszonozzuk a közeledését.

Sok – sok évi bizalom, kötődés kialakulásának pillanatai ezek. Nehogy elszalasszuk!

Engedjük hogy kövessen minket a lakásban, hadd legyen kis árnyékunk! Hadd nézelődjön a fürdőkád szélén, amíg fürdünk, vagy űcsörögjön a konyhában lábunk mellett amíg vacsorát készítünk. Vigyázzunk rá! Könnyen lábunk alá téved, vagy bemászik mosogatógépbe, mosógépbe…

A kiscicák természetes szükséglete a játék.

Játszunk vele nagyokat.

Kialakulhat egy kergetőzés, labdázás vagy a pálcás játékok is szuperek. A vadászos játék amellett, hogy roppantul szórakoztató, fejleszti a keringési és légzési rendszert, kedvező hormonok szabadulnak fel, ami stresszoldó hatású. 

 

  1. Stresszmentes környezet, amivel talán a FIP is elkerülhető

A szeretet és a játék mellett a cica alapvető szükséglete a nyugodt pihenés, alvás. Amikor ő úgy érzi, keres egy biztonságos zugot és elvonul a világ zajától. Minden állatnak joga van a nyugalomra, nyugodt alvásra!

Ne engedjük, hogy kisgyermekünk, vagy másik kisállatunk kicibálja őt, csak mert „azért vettük, hogy a gyerekek játszanak vele…”.

A kiscica, kiskutya nem gumikacsa, amit a gyerekek húzhatnak-vonhatnak, üthetnek, dobálhatnak!

Arra is figyeljünk, ha másik cicánk vagy kutyánk túlzásba viszi az érdeklődését az új családtag iránt. Tessék megvédeni, és biztosítani számára a pihenést. A stressz éppúgy okoz fizikai elváltozásokat náluk, mint nálunk, embereknél.

Emésztési zavarokat, nem kívánt helyekre történő vizeletürítést, bőrproblémákat, és nem utolsó sorban bizonyítottan a STRESSZ A KIVÁLTÓ OKA  a FIP betegség kialakulásának is.

FIP állatorvosi szakvélemény.

White gloves and socks

fóka cirmos nőstény

 

 

  1. Megfelelő táplálkozás

A gazdik felelőssége a kisállatok megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékkal való ellátása. Ragaszkodjunk a kipróbált és bevált tápokhoz, soha ne térjünk át másik tápra, mert épp az volt akciós.

Táp váltás, csak két héten keresztül valósítható meg biztonsággal. „Azok vagyunk, amit megeszünk.”

Egészséges, csillogó szőrű cicát csak prémium minőségű macskaeledellel lehet felnevelni, tartani. A száraz táp mellett, ami

  • napi 24 órán át elérhető legyen a cica számára (ha a kutya 10 perc múlva megette, hogy kiléptünk a lakásból, vagy egyszerűen a másik macskánk nem engedi oda a kicsit… az nem elérhető!)
  • naponta 3 szor kínáljuk meg nedves étellel is, pl. macska konzerv (csak prémium minőség), alaszkai főtt tőkehal, főtt csirkemell.

Kevesen tudják, hogy a macskák 3 éves korig fejlődnek. Bizony-bizony, 3 éves korukig.

Fiatal és idős állatok immun rendszere sokkal gyengébb a kifejlett állatoknál. Javasolt Vetry Dmg, és bélflóra használata kúra jelleggel.

Friss víz mindig legyen a cicák előtt, hiszen a száraz táp etetés nagy mennyiségű víz bevitellel lehetséges csak.

Ennek hiánya súlyos vesekárosodáshoz vezethet. Etető és itató tálakat, és az almos tálat is szükséges rendszeresen fertőtleníteni. Az almos tálcát is könnyen és minden esetben megközelíthető helyre tegyük. Ne fordulhasson elő pl. hogy a fürdőbe tett almostálca a cica elől egész napra elzárva marad, mert az utolsó ember megszokásból becsukta maga mögött az ajtót stb.

Suma sumarum…

Az állattartás rengeteg felelősséggel, odafigyeléssel, anyagi és időbeli ráfordítással jár.

Mégis úgy gondolom, nagyon sok Saba, Sábacat cica tulajdonos egyetért velem, hogy fáradozásunk bőségesen megtérül.

Jó cicázást mindenkinek!