Akikre büszkék vagyunk: Sábacat Betti

Akikre büszkék vagyunk, Sábacat Betti

Akire büszkék vagyunk cikksorozatot a saját tenyésztésű tenyész cicáinkról írjuk. Célja, hogy bepillantást engedjünk a cicáink belső világába. Megismertessük elbűvölő személyiségüket. A különbségeket a személyiségük között. Illetve ismertessük a legfontosabb küllem jegyeiket is.

A legidősebb saját tenyésztésű cicánk Sábacat Betti. Az ő érkezésére 2,5 évet vártunk.

Ez biztosan nagyon furcsa lehet, miért vár egy tenyésztő egy saját cicára 2,5 évig?

A válasz nagyon kézenfekvő. Tudtuk melyik párosításból, milyen színű kölyköt szeretnénk megtartani. Nos, kék cirmos nőstény nem született le 2,5 évig. Így Bettinek nagyon megörültünk.

Mivel a legfontosabb kiállítási küllem jegyek, amiket a bírók a kiállításokon néznek, nem egyenes ágból örökölik. Ezért sajnos az, hogy Betti igen kiemelkedő ősöktől származik, még nem garancia arra, hogy tökéletes kiállítási jegyei legyenek. Ha nem is tökéletesek, de nagyon szép kiállítási jegyei vannak. Apukája Világbajnok Azzurro dei Baffi Buffi, anyukája Blue Sky Doroty.

Apukája: Világbajnok Azzurro dei Baffi Buffi

Anyukája: Blue Sky Doroty

Ő maga Magyar Bajnok lett.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy ha a kandúrjaink mind elérték a legmagasabb szintet a nőstényeink miért „csak” Nemzetközi Bajnokok, vagy Magyar Bajnokok?

Azért mert a nőstény onnantól kezdve, hogy ivarérett lesz vagy folyamatosan tüzel, vagy vemhes, vagy szoptat.

Kevésbé közismert tény, hogy ha a tüzelő nőstényt nem fedeztetik be hosszabb ideig, akkor súlyos egészség károsodást szenvedhet, ami az életét is veszélyeztetheti.

Vemhes, vagy szoptatós nőstényt nem lehet kiállításra vinni, hozzá teszem egyet értek ezzel a szabállyal.

Így elképzelhetetlen, hogy egy ivaros nőstény mondjuk, két évet versenyez, hogy magas kategóriában induljon. Az anyagi vonzata pedig egy Világbajnoki cím eléréséig a sok utazás miatt több millió forint.

No de lássuk Betti személyiségét:

Nagyon erős karakter, bevallom nekem egy kicsit túl erős is Birman cicához képest. Már – már majdnem olyan erős személyiség,ű mint Sába sziámi cicám volt. Nagyon karakán, mindig tudja, hogy mit akar, mikor és hogyan szeretné mindezt megkapni. Meglehetősen önfejű és öntörvényű cica. Nem fél senkitől és semmitől. Amikor már más cicák elvonulnak pl. porszívózáskor ő játékból támadja a porszívót, Nagyon szeret játszani, mindig kapható egy kis mókára kergetőzésre. Nem szeret karban lenni, vagy ha felveszik.  Ő mindig négy lábbal a talajon jár, és szeret a maga ura lenni. Más macskákkal nagyon jól kijön, szeret mindenkit és őt is szereti mindenki. Ha lenne falka sorrend, ami nincs macskáknál, tutin ő lenne a falka vezér nálunk. J

Kevesen tudják rólam cicás körökben, hogy kisgyermek korom óta, munka kutyázom is. A mai napig képzek ki kutyákat, igaz ma már csak és kizárólag a saját, és remélem kutyáim örömömre teszem mindezt. Múlt hétvégén egy 3 napos munkakutyás hétvége lezárásaként a mi kertünkben hajtottak végre kutyáink un. speciális szituációs gyakorlatokat. Mondanom sem kell a cicáink úgy elbújtak a kifutókban mintha ott sem lennének. Betti persze nem! Ő a kifutó kerítése mellett futott fel-le és mintha csak ezt mondaná a kutya barátainak:

-” Itt vagyok én is! Várjatok meg! jövök segíteni!” 

Kíváncsi vagyok a segéd mit szólna, ha egy macskával kellene dolgoznia?

Majd jövőre kipróbáljuk. 🙂 

Végül néhány gondolat a cica tulajdonosától ( kislányunktól, aki 9 éves), saját szavaival:

Betti  egy jó természetű Biman cica, aki mindig követ. Sosem felejti el a nevét. Oda figyel másokra. Szeret enni, inni. Sosem karmolt meg senkit. Szeretni való macska. Amikor játszom, ott dorombol a lábamnál. Benne egy angyal lakozik. Lehet vele játszani, amikor lefekszem, megnyal és elmegy a  lábamhoz aludni.

Sábacat Betti édes testvére Sábacat Julia, de Desdemonától és Désiréetől eltérően ők különböző alomból származnak. A vérvonal értékét jelentősen növeli, hogy anyukájuk Doroty már ivartalanítva lett.

Saba Désirée, Saba Desdemona, Sábacat Betti