Birman macskák párosodási szertartása, avagy hogyan készül a kiscica

Már biológusként is sokat foglalkoztatott a macskák párzása, de most a napokban olyan szerencsében volt részem hogy a szakirodalom ismerete után személyesen is láthattam a cicák szertartását. Előbb egy kis elmélet:

A házi macskák mint tudjuk az emlősökhöz tartoznak párzási szokásaik tekintetében viszont kicsit sem nevezhetőek átlagosnak. A nőstények párzás idején igyekeznek minél több hímmel is kapcsolatba kerülni. A kandúrok körbeállják a nőstényt és verekednek nem azért, hogy kié lesz a fedezési jog csakis a sorrendért!  Maga az aktus igen hangos és harcias. Ki ne látott, hallott volna az út közepén óbégató macskákat. Azt viszont kevesen tudják miért is így zajlik az utódnemzés. A kandúrok péniszén pici, apró tüske szerű képződmények vannak. Amikor a behatolás van, a tüskék lesimulnak, viszont amikor a hímivarsejtek már a nőstény testébe kerültek és a kandúr távozni készül, a tüskék kimerevednek és végigsértik a nőstény ivarszervét. Nem kis fájdalmat okozva neki. Ez a fájdalom inger váltja ki az ovulációt, vagyis az érett petesejt kilökődését. Ezzel a módszerrel sikerült elérniük, hogy a párzások döntő többsége azonnal megtermékenyítéssel végződik. Kívülről csak annyi látszik, hogy a kandúr rendkívül félve, megfontoltan közelít a nőstény felé, aki a földön fekve, csípőét felfelé, farkát félretartva kínálja fel magát. Egy gyors mozdulattal a nőstény hátán terem és nyakát harapva a földre szorítja. A párzást követően pedig gyorsan próbál kitérni a nőstény haragja elől, aki bizony kimeresztett karmos pofonokkal hálálja meg a dolgot. Ezután a földön hempergőzés következik ami szintén segít a hímivarsejtek gyorsabb haladását az úton lévő petesejt felé.

Néhány érdekesség még: Dokumentáltak már nőstényeket ahol a születendő kölykök 3 különböző genetikával rendelkeztek tehát 3 különböző kandúrtól származtak. Hihetetlen bár szintén leírtak olyan nőstényt, aki 2 hét különbséggel életképes utódokat hozott világra. Erre a magyarázat csakis a kétszarvú méh működésében rejlik

. Ennyire a részletekbe viszont már nem szeretnék belemerülni. Nézzük inkább meg miben különbözik a Birman cica sexualitása. De ez már csak a következő Blog bejegyzésbe fér bele.

primadonna

primadonna