Egy vagy két cica legyen?

Az elmúlt év leggyakrabban feltett kérdése volt az, hogy  egy vagy két cica legyen?

Saba Shakira és Saba Scarlett

Ez a kérdés megelőzte a táplálással, oltásokkal kapcsolatos kérdéseket is. Ebből az okból kiindulva úgy gondoltam leírom a szakmai véleményemet arról, hogy egy vagy két cicát ajánlok vásárolni. 

Múlt héten pedig az egyik előjegyzőm azt kérte tőlem, hogy ész érvekkel győzzem meg a kisfiát arról, hogy miért nem jó kezdő macskatartónak egyszerre két cicát vásárolnia. Anyuka kifogyott az érvekből, és persze neki úgyse hiszi el a gyerek… 🙂 

Rövid válasz nagyon egyszerű:

A kisfiának igaza van!

Nincs ész érv, ami a két cica vásárlás ellen szólna!

Saba Harris és Saba Ludvig boldogan együtt az otthonukban. 🙂

Azért mégis van egy érv, ami Birman cica esetén érthető, és ezt már a cikk legelején leírom.

Ez nem más, mint a Birman cica ára.

Bizony a Birman cica nem olcsó, és akcióban sem kapható.

Legalább is nálam egészen biztosan nem.  Ez a cikk viszont nem az ár képzésről szól. Ezért csak annyit jegyeznék meg, ha valaki kedvező áron kínál fajtatenyésztett minőségi kisállatot, akkor kezdjünk el gyanakodni. Ugyanis a mostani költség színt mellet, ez nem megvalósítható. 

Ezzel le is zártam az egyetlen ellenérvet. 

Saba Norbert és Saba Parker, nem alomtestvérek. Költözést megelőzően, nálam összeszoktatva a zökkenőmentes családváltáshoz felkészülve. 🙂

Nézzük miért jobb és miért ajánlható nyugodt szívvel a két cica vásárlása: 

Birman cicáról írok első sorban, hiszen én csak ezzel a fajtával foglalkozom. 

A Birman cica nagyon társas lény. Nem szereti az egyedüllétet. Első sorban az emberi szeretetre vágyik.

Nagyon fontos: Az emberi szeretetet és törődést nem helyettesítheti semmi és senki!

Tehát alaptalan félelem, hogy két cica vásárlása esetén a gazdi ” etető géppé válik” ahogyan az egyik előjegyzőm fogalmazta meg az aggodalmát. 

Saba Paris és Saba Philip, alomtestvérek már az új otthonukban

Két cica remekül kijön egymással. Sokkal könnyebb a család váltás is számukra, és teljesen összenőnek, zökkenőmentes harmonikus kapcsolatban.  Számukra kellemesebb az az időszak is, amikor a család távol van. A cicák szempontjából mindenképpen csak előnyös döntés. 

Első találkozás: Saba Vasile és Saba Klarisz Klaris évekkel később érkezett Németországi otthonába.

Saba Vasile és Klaris már teljesen összeszokva.

Abban az esetben is ajánlom a második cica  befogadását, ha a meglévő cica már idősebb és vagy nem Birman. Ebben az esetben is hihetetlen jók a tapasztalatok. Kivétel nélkül a Birman cica szereti és befogadja a másik cicát. Sajnos elenyésző % ban ugyan, de volt olyan eset, ahol a másik cica, általában házimacska nem, vagy nagyon nehezen fogadta el a Birman cicát. Ez sem több mint kb 1-5 %. A gazdik elmondása alapján itt sem a Birman cicán múlt a dolog.

Saba Poppy teljes harmóniában a nálánál jóval idősebb Brit rövid szőrű társával.

Az igazság viszont az, hogy a vevőim több mint a fele két Birman cicát visz. Míg régebben inkább 1-2 éven belül jelentkeztek a második cicáért, mostanában gyakoribb az, hogy egyszerre kettőt visznek.  

A gazdik szempontjából is csak előnyös a két cica választása. Hiszen a két cica sokkal inkább egymással játszik mint a lakást vagy bútorokat teszik tönkre.  Van akinek kezdetben picit sok a cica ragaszkodása, hiszen amikor új gazdához kerül a kiscica, akkor a gazdi válik a mindenné. A gazdi lesz az anyuka, tesó, gazdi…. Ha a cica pajtás megmarad, kicsit a gazdinak is könnyebb lesz a dolga.  

 

Saba Parker és Saba Norbert már a végleges otthonukban pihennek.

 
Egészen extrém esettel is találkoztam múlt hónapban. Azért keresett meg egy vevő Ausztriából, mert az osztrák tenyésztő nem hajlandó neki adni 1 cicát, csak ha vesz mellé még egyet, és a kollégának nem volt több szabad cicája….  Számomra ez már erős túlzás, de nem vagyunk egyformák. 
 

Természetesen biztos vagyok benne, hogy sok cicánk él egyedüli cicaként is teljes és boldog életet a családjával. Senkinek ne legyen lelkiismeret furdalása azért, mert egy cicája van.  Véleményem szerint ez nagyon erős túlzás és félremagyarázása a dolgoknak, és / vagy csak üzleti fogás.

 

Inkább csak megerősíteni és bíztatni szeretném azokat a gazdikat, akik magukban morfondíroznak rajta, hogy egy, vagy két cica legyen.

Hajrá vágjanak bele bátran, a két cica jobb választás mint az egy!

A cicáikkal és magukkal is jót tesznek akár egyszerre akár pár év késéssel választják a két cicát. 🙂

 

Összefoglalva a véleményemet: 

 

Szakmai és magán véleményem is az, hogy igen ajánlom a két cica  együtt tartását, akár egyszerre választanak két kiscicát, ami a kiscicák családváltásával járó stressz faktort jelentősen csökkenti, akár később választanak egy Birman társat a cicájuk mellé. 

 

Az egyetlen ellenérv maximum a Birman cica ára lehet. 

Nem szoktam idegen cikkre hivatkozni, most mégis ezt teszem és szándékosan nem fajtatenyésztő, hanem menhely szakmai véleményét említve: https://www.azenmacskam.hu/elet/6-ok-amiert-erdemes-ket-cicat-tartanod/

Saba Unity és Saba Jasper, aki szintén később csatlakozott Unityhez Slovéniai otthonukban.

 

Birman cicák egész évben előjegyezhetők kennelünkben. Az előjegyzés időrendi sorrendje határozza meg a választás sorrendjét a kiscicák közül.

Birman cica előjegyzési információk: itt

Abban az esetben ha két cicát szeretnének, érdemes rögtön kettőre előjegyezni.  Hiszen később már csak a szabad cicák közül lehet majd választani, abban az esetben ha lesz szabad cica. 

2024 tervezett almok: itt

 

Kedves Saba Sabacat Birman cica gazdik, továbbra is kérlek benneteket, hogy osszátok meg véleményeteket, tapasztalatotokat, élményeiteket velem. Hiszen így tudok én is leginkább segíteni a leendő cica gazdiknak. Ez úton is szeretném megköszönni a képeket, amiket tőletek kaptam lehetővé téve ennek a cikknek a megszületését. 🙂

www,birman,hu

kata@birman.hu

https://www.facebook.com/birman.hu

Bodó Kata

06309366989