Ellés, avagy kapcsolat az anyamacskával

Doroty vasárnap éjjel 5 kiscicának adott életet. De hogy is történik mindez?

Előszőr is naptár módszerrel kiszámoljuk a kiscicák születésének várható időpontját. Előtte 1 héttel már harci készültségben várjuk a pillanatot. Ez annyit jelent , hogy különös figyelmet fordítunk az anyamacska viselkedésére. Ha látjuk hogy feszült, ideges, kapar, keresi a helyét akkor tudható hogy közeleg az ellés ideje.  Ha ügyesek vagyunk el tudjuk csípni a magzatvíz elfolyását, persze ez nem mindig sikerül. Pl a mostani ellés előtt pár nappal tócsát találtam a konyhában, láttam hogy Doroty már megfelelően kitágult, rögtön készítettem fertőtlenítőt, stb. Majd 4 éves kislányom látva a készülődést elárulta, hogy ő borította ki a vitaminos vizét. 🙂 Akkor vissza minden ma sem szülünk. 🙁

Szóval ezekben a hetekben az anyamacskát már nem szabad magára hagyni. Sokan gondolják:  „Ó a macska megellik és kész mit kell ebből ekkora ügyet csinálni?” És valóban a házimacska a könnyen ellő emlősők közé tartozik, de mi van ha ezúttal komplikáció lép fel? Akkor így jártunk. Sorsára hagyjam az anyát és kölykeit vagy túlélik vagy sem??? Hát mi nem így érzünk. Kicsivel később Doroty be is bizonyította mennyire igazam volt.

Végre eljött az az este, amikor Doroty félreérthetetlenül hozta tudomásomra elérkezett a pillanat. Követett a konyhában és kereste a tekintetemet, ha rá néztem halkan nyávogott néhányat. Figyelni kezdtem és egyre biztosabb lettem a dologban. Követett mindenhová a lakásban, egy pillanatra sem tévesztett szem elől. Ekkor már alváshoz készülődtünk, gondoltam még egy próbát teszek, és bevezettem Dorotyt a számára kijelölt és gondosan előkészített szülőszobába. Rámutattam az erre a célra fenntartott macskabútorra. Doroty megszagolta és ezúttal bele is mászott. Aztán felkínáltam neki a B lehetőséget és abba is bemászott. Eddig hallani sem akart ezekről a fekvőhelyekről, sosem használta. ” -Oké ma szülünk.

Doroty, csak pár nappal az ellést megelőzően:

IMG_2115