Hasznos tanácsok kezdő macskatartóknak

Pár gondolattal szeretném megkönnyíteni mindazok életét akik cicát szetetnének vásárolni de nem igazán tudják hogy a cicán kívül mire is lesz még szükségük.

Kezdjük a legelején. Ami biztosan kell az egy macskaszállító mert másban tőlünk cicát nem lehet elvinni. Erre később is szükség lesz mert ha állatorvoshoz visszük cicánkat sem vihetjük papírdobozban. Semmi extra, különleges kívánalom nincsen, bármilyen szállító megfelelő, viszont gondos fertőtlenítés szükséges mielőtt a cicát beletesszük. Ha kölcsön kapunk szállítót akkor is feltétlenül fertőtlenítsük ki. Később ezt feleslegesnek tartom, ha csak a mi cicánk utazik benne, ha nem beteg csak oltásra visszük akkor nem kell minden alkalom után fertőtleníteni. Szükségünk lesz még egy etető és egy itató edényre. Itt csak annyi hogy érdemes a majdani kifejlett macska méretéhez igazodni, illetve olyat venni ami nem könnyen felborítható. A cicák nem szeretik kis edénybe dugni a fejüket. Minen nap cseréljük a vizet, és lehetőleg minden nap friss száraz ételt adjunk a cicánknak. Én mindenkinek továbbra is a Royal Canin termékeket ajánlom. Nálunk Mother and Baby tápot kapnak és a hozzá passzoló konzervet. Naponta 3x áztassuk be az egyszeri etetésnyi száraz tápot forró vízben, pont addig hogy a víz épp hogy ellepje. Hagyjuk ázni 20-30 percig.  Nem szabad túl sok vízzel áztatni mert ha leöntjük róla akkor a tápanyagok nagy részét is a mosogatóba öntjük.Ezután egy kevés konzervet tegyünk a tetejére és mikrózzuk be kb 10 másodpercig. Jól összekeverjük és kézmelegen tesszük a cicánk elé. Figyelem! Alaphelyzetben a Birman macska nem falánk. Tegyük oda az ételhez simogassuk és halkan beszéljünk hozzá hogy enni kezdjen. Nem baj ha kezdeti időben figyeljük hogy mennyit eszik milyen étvágya van. Ha pontosan tudjuk kedvencünk szokásait az rengeteget fog segíteni nekünk a jövőben. Pl ha a macska étvágytalan akkor gyanakodhatunk rá hogy beteg lesz. Hamarabb észlelhetjük a betegségeit mint az állatorvos, ha megváltozik a viselkedése már tudjuk hogy valami történik a háttérben még akkor is ha nincsenek konkrét tünetek. Szóval figyeljük öket. A cica evését figyelni ott kulcs fontosságú ahol más állat is megehette a vacsoráját. 4 hónapos kor után fokozatosan átállhatunk a Kitten tápra és a hozzá passzoló alutasakos nedves eledelre.  Figyelem! A cica nem konyhamalac! Háztartási maradékkal ne akarjunk Birman cicát nevelni!!!! Ettől függetlenűl nyugodtan megkínálhatjuk kis főtt csirkehússal a levesből, vagy trappista sajtal, főtt tojással. Tejet soha ne adjunk!!! Fontos, hogy még a cica hazaérkezése előtt szerezzük be a szükséges eledeleket.

Amire tutin szükség lesz az a almostálca. Mindegy hogy bebújós ( sok cica fél tőle) vagy a sima tálca csak az számít hogy a megfelelő méret legyen és hogy jó minőségű, csomósodó almot vegyünk hozzá. „Olcsó húsnak híg a leve.” Ha spórolunk a végén úgyis többe fog kerülni mert gyakrabban kell cserélni.  Figyelem!!!! Amikor hazavittük a cicát és kivesszük a szállítóból, először az almos tálcájába tegyük. Ha onnan fedezheti fel az új otthonát rögtön visszatalál és már jó eséllyel az első alkalommal oda fog piszkítani.

Az almos tálca és a víz étel messze legyenek egymástól, ne tudja alommal beszennyezni az ételét, vizét!!! Az alomhoz, vízhez ételhez mindig minden Szerintem ajánlott egy macskakaparót beszerezni ahol nyugodtan élesítheti a körmeit. Ebből óriási a választék. szerintem untig elég egy olyan aminek egy fekvőhely vana tetején ( tényleg szeretnek itt aludni), és megfelelő magasságú a kaparó rész hossza. Megint a felnőtt macska méreteihez igazodjunk. Játékról is gondoskodhatunk, kis gumilabda, pofozható egérke, vagy botra szerelt tollas játékok. Egy botosat szerintem vegyünk mert nagy segítség a cica rendszeres mozgatásához. amúgy a sima papírgalacsinnal, hajgumival, cipőfűzővel is szívesen játszanak.

Hát ennyi jutott most az eszembe. Várom a felmerülő kérdéseket.

IMG_5387