Hogyan dönthetjük el kutyát és/ vagy macskát válaszunk magunknak?

Persze van a kutyások és van a macskások tábora. A szemben állást én soha sem tudtam értelmezni.

Nagyon régen történt velem, még Budapesten éltem és esti sétámra indultam 2 Német Juhász kutyámmal, mint mindig egy cirmos házi macska lány is jött velünk, őt Emmának hívták. Nagyon szerettem nézni, ahogy 5-10 méterrel lemaradva, de kitáróan követ minket az esti sétánkon.  Egy középkorú férfi sétált szembe velünk pórázon vezetve aranyszínű spánieljét. Még köszöntünk is egymásnak, ahogy elhaladtunk egymás mellett. Aztán észrevette a macskát, aki a járdán sétált mögöttünk. Legnagyobb megdöbbenésemre lelkes kiabálás közben ráuszította a kutyáját Emmára. Emma rutinos volt, a kutya pedig rémesen lassú, így szerencsésen fel tudott menekülni egy fa tetejére. Ekkor értem vissza én is. Kérdeztem emberünket, hogy mit csinál, éppen aki próbálta a macskát lerázni a fáról!!!

  • „Fent van egy macska azt akarom lerázni a kutyámnak. Jó móka lesz neki.” – Válaszolta.

Én meg hasonlóan kedvesen megkérdeztem, hogy akkor most én is uszítsam e rá a kutyáimat a spánieljére az is ugyanilyen jó móka lesz e??? Bocsánatot kért, mondván nem tudta, hogy a macska az enyém. És ha nem az, akkor ráuszítjuk a kutyánkat? Ez így normális….?

 

 

Tegyük fel, megszületett a döntés. Kisállatot szeretnénk. Már csak azt kell eldöntenünk milyen 4 lábú társ lenne az ideális számunkra. Mind kutyák mind macskák esetében óriási fajtaválaszték áll rendelkezésünkre.  A többi kisállatot nem gondolnám részletezni, bár a díszhalaktól a madarakig mindegyiknek megvan a maga szépsége, sőt határozottan állíthatom, szinte mindenkivel lehet kommunikálni és kapcsolatot kialakítani. Emlékszem pl. Sissire a Királypiton óriáskígyóm nem csak megismert engem, de testemre tekeredve lereagálta a pillanatnyi érzelmi állapotaimat is. Sőt biztos vagyok benne, hogy voltak emberek, akiket kedvelt és voltak, akiket nem. Ha a nem kedvelt személy belépett a lakásba megmerevedett, megfeszült az izomzata mindaddig, míg nem távozott. A számára kellemes emberek társaságában ugyanolyan relaxált izomzattal közlekedett, vagy csak pihent rajtam. Ennek ellenére szerintem olyan bensőséges szeretet kapcsolatot ápolni mint a kutyákkal, macskákkal lehet, csak nagyon kevés más állattal elképzelhető. A kutyák macskák domináns szerepe a kedvenc állattartásban szintén vitathatatlan, így csak őket kívántam összehasonlítani kicsit.

 Alapvető különbség van a méretükben, a mozgás igényükben, tartási körülményeikben, szükségleteikben, de leginkább a természetükben.

Jelentős méret különbség van kutyák és macskák között. A kutyák alapvetően sokkal nagyobbak, mint a macskák. Bár a fajtatenyésztésnek köszönhetően, ha valaki kutya személyiséget és karaktert szeretne, mini változatban találhat magának a mini fajták közül, mint pl. Csivava vagy Papillon, akik kicsi lakásban is könnyedén tarthatók. Illetve ha pont ellenkezőleg óriás macskát szeretnénk magunknak választhatunk Main Coont, vagy Norvég Erdeit is. A mini kutyák és óriás macskák is kutyák és macskák maradnak. Tehát ha a méret nem meghatározó különbség, akkor mi az?

Nézzük a mozgás igényüket. Alapvető különbség, hogy a kutyák mozgási igénye sokkal nagyobb, mint a macskáké. Bár kutyánknak is van jelentős pihenő időre szüksége. Mégis sétálni kell vinni, labdázni kell vele, igényli a rendszeres foglalkozást. Nagyon nagy különbségek vannak fajták között, most csak az általános különbségekről beszélünk fajok között. A macskákról talán kevésbé köztudott, hogy életük 60-70 % át alvással töltik. Persze imádnak jászani, főleg kölyök korukban, bár fajtától függően sok cica megőrzi játékosságát később is. Őket is lehet sétálni vinni, sőt jöhetnek velünk nyaralni is. A legfőbb különbség a lehet és a kell között van. A macskák remekül érzik magukat a lakásban is, akkor is, ha nem minden nap játszunk velük, és ha nem visszük sétálni őket. Kutyák esetében viszont napi több órás kutyás foglakozásra számítsunk.

Ami a tartási körülményeket illeti, vannak kutyafajták, akik kizárólag kint kertes tartásban érzik jól magukat, míg macskák esetében szinte minden fajta gond nélkül tartható lakásban. A kan kutyák vizeletükkel jelölik a területüket. Ezt a szokásukat viszont tudják a sétákra korlátozni. Kijelenthetjük a kutyák könnyen szobatisztaságra szoktathatók. Azt talán sokan tudják, hogy a kandúrok spricceléssel jelölik környezetüket. Kevésbé ismert tény, hogy a nőstény macskák is gyakran így tesznek. Míg kutyák esetében az ivarzási időszak kisebb – nagyobb problémákkal ugyan, de viszonylag könnyen átvészelhető. Macskák ivarzási időszakban folyamatosan nyávognak, jelölnek, ami kb. 2 hétig tart és havonta 2 havonta ismétlődik. Van olyan cicám, aki képes 4 hónapon keresztül megszakítás nélkül kiabálni. Az említett okok miatt a macskákat csak ivartalanítva ajánlom tartani, kedvenc állatként. A táplálkozás terén a macskák sokkal válogatósabbak, mint kutya társaik. 

Ennek ellenére a legnagyobb különbség a természetükben, kommunikációban és velük való kapcsolatban van.

A kutya falka állat. Ezt mindenki tudja. De, hogy mit jelent ez a napi életünkben és a velük való viszonyban?

Falakállat lévén, a kutya kompromisszumokra képes, és hajlandó is kompromisszumokat kötni. Szüksége van fajtatársaira a túléléshez!

Azért hogy befogadja, elfogadja őt a falka nagyon sok mindent tesz. Akinek volt már kutyája pontosan tudja miről beszélek. A kutya beilleszkedik a családba, lesi gazdája minden gondolatát, szeretne vele kapcsolatba kerülni, hozza a játékát, kaparja az ajtót, csörgeti az edényét… Stb. Folyamatosan kommunikál, üzenetet küld és fogad tőlünk. Jóbb esetben elfogadja az irányítást, beáll a sorba. Megtalálja a helyét a falkában, családban. Hasznos tagja akar lenni a családunknak, dolgozni, szolgálni, védeni, segíteni akar minket. Éppen ezért a csodálatos természetükért szeretjük őket annyira. Ezért a kutya az ősi társa az embernek. És pont ezért érzem akkora bűnnek, amikor mi emberek megszegjük a velük kötött szerződésünket, és cserébe szolgálatukért, nem gondoskodunk róluk. Nagyon sok kóbor kutyát mentettem már életemben. Borzalmas látni szemükben azt a csalódottságat, fájdalmat, amit embertársaink okoztak.

A kisállatok éppolyan kiszolgáltatottak nekünk embereknek, mind a kisgyerekek. Ezért minden ember alapvető kötelessége kellene, hogy legyen az állatok védelme, a kóbor sérült állatok megsegítése!

No de kanyarodjunk vissza a macskákhoz.

 A macska nem falkaállat! Ez azt jelenti, hogy a túléléshez nincs szüksége sem fajtársaira és figyelem sem ránk!!!

A macska semmit sem tesz azért, hogy enni kapjon, ő nem alkalmazkodik azért, hogy befogadja a falka- család. Jó ha tudjuk nincs szüksége ránk!

zongora Birman macskákkal

Minden, amit a macska ad és tesz értünk azt mind az őszinte szeretettel, kedvességgel teszi. Nem azért mert bármilyen viszonzást, szolgáltatást kér cserébe. A macska akkor jön oda hozzánk amikor, kedve van hozzá. De akkor, csak azért jön, hogy szeretetet adjon és kapjon. A macska engedi, hogy megsimogassák, nem pedig követeli a simogatást. Soha sem fog szolgálni minket, de megengedi, hogy mi szolgáljuk őt. A macska tisztán önmagunkért szeret minket. Csak akkor és addig alkalmazkodik, amíg jól esik neki. Nem lehet kényszeríteni semmire. Testi fenyítéssel való büntetés csak elvadítja, de soha sem hódol be. Csak tiszta szeretet kapcsolatban érzi jól magát, és akkor kinyílik és ad. Rengeteg figyelmességet, finom puha szeretetet képes adni. Csak kérni lehet tőle követelni soha.

A legnagyobb butaság azt állítani, hogy a macska a házhoz, nem pedig az emberhez kötődik. Persze ha falun pl. csak annyi kapcsolata volt az emberrel, hogy arrébb rúgták ha útban volt. hogyan kötődjön szerencsétlen az emberhez? Ennek a mondásnak csak annyi az alapja, hogy rendkívül jó tájékozódó képessége van. Nem csak az Ókori Egyiptomi kultúrában tisztelték, sok kultúrában tisztelik ma is Istenként a macskákat. Talán nem véletlenül. J

Kerti kalandok

Én úgy döntöttem, hogy is-is. Nem tudom elképzelni az életemet kutyák és macskák nélkül. A baj az, hogy én soha sem álltam meg a kutya macska dolognál, még sok más állat is velünk él. J Azért remélem sikerült kicsit segítenünk abban, hogy mindenki megtalálja személyiségéhez legjobban illő társat, magának.