Ivartalanítás

A leggyakrabban vitatott kérdés amivel a pályafutásom során találkoztam. Igazából csak a leendő macskatulajdonosok számára vet fel kérdéseket. A szakma, ezalatt a macska tenyésztőket értem, illetve az állatorvosok egybehangzó véleménye és ajánlása az, hogy IGEN ivartalanítsuk házi kedvencnek, igaz társnak, családtagnak szánt cicánkat. Az Egyesült Államokban 4 hónapos kor alatt tartják ideálisnak a műtét elvégzését. Hazánkban állatorvosa válogatja. Az én állatorvosom a 6 hónapos kort ajánlja, altatási és egyéb szempontokat is figyelembe véve a legoptimálisabbnak.

– Mért van erre szükség? Kérdezik az érdeklődök.

– Nem akarsz te ivaros állatot tartani. Válaszolnak határozottan fejüket csóválva a tenyésztők.

Az ivaros állatok tartása olyan gondokat problémákat tartogat magában amit csak a legelvetemültebb állatimádók tudnak kezelni. Pl rendszeres esti program nálunk a UV lámpával végigjárni a lakás minden pontját ahol a kandúr macska megfordulhatott, és keresni a jelölés nyomait. és bizony mindig akadnak foltok itt – ott még nyugalmi időszakban is. Az egyikünk keresi a másikunk domesztoszos vízzel takarít. Mert mi szeretjük Yodát és nem zárjuk egy ketrecbe, de pisi szagú házban sem szeretnénk élni. Aztán kevesen tudják, hogy a nőstények is jelölhetnek ivarzási időben. Persze ez már nem csak pár cseppet jelent. A kandúr sokszor folyamatosan óbégat, míg a nőstény csak párzási időszakban jajgat. Ez nem sok alkalom csak 1-2 héten keresztül 24 órás koncert. Aztán pár 2-3 nap szünet és kezdődik előről. Ha mi ki is bírjuk, a szomszédok biztosan nem.

– „De csak 1 almot szeretnénk. Olyan aranyosak a kiscicák…”

Ok és tudják hogyan kell ellést levezetni? Szeretnék rendszeresen ultrahangra vinni kedvencüket? Tudják milyen vajúdás esetén kell azonnali állatorvosi beavatkozás és mi a természetes folyamat? Sokan azt gondolják a macska megellik magától. Persze sokszor sikerül neki, … és van amikor nem. Akkor pusztuljon el az anya??? Egy alom az a nősténynek semmi! Általában ha a kölykök elérik az 5-6 hetes kort a nőstény újra ivarzik. És onnantól kezdve folyamatosan! Tudják hogy a nőstényeknek a gyakori pároztatásnál ( ami persze szintén nem jó), sokkal veszélyesebb a hosszú pihentetés? Sokszor állatorvosi tanácsra fedeztetünk, nem pedig azért mert újabb almot szeretnénk. Az igazság az, hogy mindaddig amíg az ember nem csinálja nem lát bele mennyire sok buktatója van a dolognak, és mennyire nem akarja ő mindezt.

Ezzel szemben az ivartalanítás nem rossz az állatoknak. Egyszerű rutin műtét. Nem hogy egészség károsító hatása nincsen, de még kimondottan egészség megőrző szerepe is van. Az ivaros állatok sohasem lesznek olyan szépek, nyugodtak, kiegyensúlyozottak  mint az ivartalanított társaik. Nem véletlen, hogy minden kiállításon külön bírálják őket. Statisztikai adatok támasztják alá, hogy az ivartalanított macskák életkora hosszabb, és kevesebb daganatos betegségük lesz. Akkor meg  miről beszélünk? Nem az ivartalanítás az állatkínzás, hanem az ivaros állapotban tartás, ha nem tudjuk elfogadni és, vagy büntetjük őket azért a viselkedésért ami genetikailag kódolt, hormonálisan szabályozott és szegény macskáink nem tudnak rajta változtatni.

Ezen felül minden tenyésztőnek, (és itt nem a szaporítókra gondolok), kutya kötelessége megvédeni a fajtát!!!

„Aki csak egy almot szeretne lehozni”, és „majd csak találok egy kandúrt akivel pároztathatok” „nem is baj ha nem fajtatiszta”, „törzskönyv se kell” hozzá állással rendelkezik, vajon hajlandó e belefektetni kisebb vagyont, és  komoly szűrővizsgálatokat megcsinálni az állatokon amivel fedeztetni szeretne? Vagy gyártsunk beteg állatokat? Hozzáteszem még a leglelkiismeretesebb helyen is beüthet probléma, csak sokkal kisebb valószínűséggel. Aztán mi a helyzet a fajta jelleggel? Tudják ezek az emberek hogy mire kell figyelni, mik a kívánatos jegyek és mik az elkerülendők.

Részemről én azt állíthatom Szerelmese lettem ennek a fajtának. És tőlünk nem kerülhet tenyész cica arra nem méltó kézbe. Hiszen ez a fajta még nincs elrontva, és nagyon sajnálnám ha úgy járna mint a kutyák közül a Dalmata, Német Juhász, és még sorolhatnám.

szeretet

szeretet