Jó tanácsok kezdő macskatartóknak 2

Ebben a részben az alapvető higéniáról írok amit célszerű követnie minden újdonsült Birman kiscica tulajdonosnak.

A legfontosabb változás az előző évekhez képest az ,hogy a 10 hetes korban elvitt cicáknak csak 1 db kombinált oltásuk van! Erre az állatorvosok kértek  minket, hogy a mostani vakcináknak az optimális felhasználása az, ha az első oltást 7-8 hetes korban kapják, a másodikat viszont csak 13-14 hetes kórban. A 10 hetes korra 2 védőoltás azért nem megfelelő, mert a cicában nem fog kialakulni a megfelelő védettség a kórokozókkal szemben. Ez az oltás is amúgy is aktív immunizálás, tehát a beadástól számított 2-3 hét múlva fejti csak ki a kívánt hatást. Tehát a köztes időszakban a kiscicák még veszélyeztetettebbek  mint egyébként, hiszen szervezetük éppen a legyengített kórokozóval harcol.

Mire figyeljünk ebben az időszakban fokozottabban? Először is fertőtlenítsünk le minden tárgyat amivel a kiscicánk érintkezni fog pl: almostálca, etető-itató edény, macska szállító stb. A macskáról emberre, más állatra, illetve emberről, más állatról macskára terjedő fertőzések valószínűsége minimális. Ezért elsősorban a macskáról-macskára való fertőzésekre kell koncentrálnunk. Mit tehetünk megelőzés képen? Pl. ha kinti, utcai macskával érintkeztünk akkor gondos kézmosás, esetleg alkoholos kézfertőtlenítés után simogassuk csak kedvencünket. Ha ölbe is vettük az idegen cicát, akkor cseréljünk hazaérkezésünk után ruhát mielőtt a mi cicánk feküdne az ölünkbe stb. Ami, még fertőzéseket juttathat be a lakásba az az utcai cipőnk. Ennek koszos talpán elképesztően sok baktérium, tud megtelepedni. ha tehetjük akkor zárjuk el pl: cipős szekrénybe az utcai cipőinket, hogy a kis Birman cica ne férhessen hozzá. Természetesen mindez a hozzánk vendégségbe érkezőkre is vonatkozik.

Különös veszélyt jelenthet a kölyök cicára ha a háztartásunkban van olyan másik cica aki ki – be járkálhat lakás és utca között. Ezek a cicák sok olyan fertőzést hordozhatnak, amik rájuk már nem veszélyesek, ők tünetmentesek, de a kiscica viszont belepusztulhat.

Általános szabály hogy a cicák, más állatokhoz hasonlóan kölyökként kb. 2 éves korig, és öregkorban 15 év felett vannak a legnagyobb veszélyben. A köztes időszakban évi 1 db ismétlő kombinált oltás, és félévente 1 féregtelenítés elegendő az átlag körülmények között lakásban élő kedvenc cicák számára.

Természetesen nincsenek ezek a cicák sem „cukorból” nem lehet higénikusan bezárni őket egy befőttes üvegbe, hogy aztán ott semmi baja sem történhet…De betartva néhány alapvető szabályt drámai pillanatoktól tudjuk magunkat és imádott kiscicánkat is megkímélni. Hogy sok- sok boldog örömteli pillanatot élhessünk meg együtt.

IMG_6426