Okozhat e a kombinált oltás problémát a cicáknak?

Ez a cikk abból a célból született meg, hogy segítsünk elkerülni a kombinált oltás okozta problémákat. Első sorban a Sábacat, Saba cica tulajdonosoknak szól, de természetesen más is profitálhat belőle.

Minden Sábacat, Saba cica tulajdonosnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt az oltást ismételjék meg, amit nálunk már kaptak a cicák és mindeddig sohasem okozott semmilyen kellemetlen mellékhatást. Persze az évek szállnak a cicák felnőnek, és a szavaink elkopnak. Rohanó életünkben nem tudunk mindent fejben tartani.

Tegnap viszont egy rémült gazditól kaptam telefon hívást, aki segítségünket kérte. A felnőtt cicája a kombi oltás után összeomlott, felborult a keringése, bepisilt és hasmenése lett. Habzó szájjal érkezett vissza az állatorvoshoz. Valószínűsíthető, hogy a vakcina vivő anyagára lett egy heves allergiás reakciója. Szerencsére a gyors orvosi beavatkozásra, infúzióra, szteroidokra jól reagált, így már családjával tölthette az éjszakát. A szerencsés kimenettől függetlenül nem kis riadalmat, és krízis helyzetet okozott ez a kombinált oltás. Mindez annak ellenére történt, hogy tavaly ugyan ezt a fajta oltást kapta, és akkor nem volt probléma. Több kombinált oltás van forgalomban, sajnos nem csak ez, okozott már pánikot gazdiknak, tenyésztőknek és állatorvosoknak. Nagyon meggondoltan, tudatosan használjuk azt a típusú oltást, amit használunk.

Tehát kérnék minden kedves Sábacat, Saba cica tulajdonost, nézzék meg milyen típusú kombinált oltást kaptak nálunk a cicák, és csak ezzel az oltóanyaggal engedjék oltatni a cicákat!

Szándékosan nem írom le az oltóanyagok nevét, sem reklámot, sem ellen reklámot nem szeretnék kelteni egyik gyártónak sem. Akinek nem tőlünk van cicája, pont ugyan ezt ajánlom. Nézze meg milyen oltást kaptak a tenyésztőnél és azzal oltasson! Ha egyéb oltást ajánl az állatorvos, érdemes konzultálni a tenyésztővel is.

Továbbá nálam bevált rutin, hogy az oltás előtt és után is kb 5-5 napig Vetry Dmg vitamint adunk a cicáknak, és napi 1x Florentero probiotikumot. Ezzel is segítve az immunrendszert az aktív immunizálás ideje alatt.

Remélem ezzel a cikkel, én is hozzá járulhatok, hogy sokaknak sikerül elkerülni a hasonló helyzeteket, a cicák egészsége, és gazdáik boldogsága érdekében.