Védőoltások, ivartalanítás

Ez a cikk egy rövid ismertető a macskák ajánlott oltásairól és  az ivartalanítással kapcsolatos információkról. Minden macskatartó számára nagyon fontos a cicák egészségének a védelme, hogy boldog harmonikus kapcsolatban  élhessenek, élhessünk kedvenceinkkel. Ebben kíván segíteni ez a cikk. 🙂

Macskáknak kötelező védőoltása nincsen!

Ajánlott 2 db  kombinált oltás. Alap immunizáció.

Nagyon fontos, hogy azt az oltást kapják ismétlő oltásnak, éves ismétlő oltásnak, amit már tőlünk kaptak. Minden cica útlevelében, oltási könyvében megtalálható. Érdemes lefotózni és oltás előtt egyeztetni az állatorvossal, hogy rendelkezik e a megfelelő oltóanyaggal mielőtt odavisszük a cicánkat. Sajnos több fajta oltás is forgalomban van, amik igen erős mellékhatást válthatnak ki a cicáknál. 

Az éves ismétlő oltást mindig az első oltás időpontjához számoljuk, ne a másodikhoz. 

Létezik leukózis elleni védőoltás is.  Elméletileg  a betegség terjedéséhez macska-macska kontaktus  szükséges. Ezért az egyedül lakásban tartott macskák számára, nem jelent közvetlen veszélyt. A magán véleményem az, hogy nem vagyok 100 % ban biztos abban, hogy mindent tudunk a betegség összetevőiről és terjedéséről.  Viszont az is biztos, hogy a védőoltásoknak sajnos mellékhatása is lehet (Szarkóma). Minden tulajdonos saját döntése az, hogy kéri e ezt az oltást vagy sem.  Ha kérik, akkor viszont a Purevax leukózis-kombi oltás a javasolt. Bizonyíthatóan sokkal kisebb arányban okozhat Szarkómát. 

Leukózis oltást megelőzően tesztet kell készíttetni, hogy negatív e a cica. Sajnos a diagnózis is igen nehéz és bonyolult, de ebbe nem megyek bele bővebben mert nem állatorvosi szakcikket írok, nem vagyok állatorvos, ezért csak egyszerű tájékoztató anyagot készítek Saba/ Sábacat cicatulajdonosok számára. 

Leukózis  oltást mindig bal láb comb bőr alá kérjük az állatorvostól, soha ne hátba adják!

Én nem használom az előbb említett oltást kiscicáknak. A saját macskáim 10 hónapos kor körül kapnak két Purevax kombi oltást. Aztán az évenkénti ismétlőt. 

Veszettség oltást csak és kizárólag abban az esetben adjunk a cicának ha külföldre utazunk a cicánkkal és az adott ország jogszabályai megkövetelik ezt tőlünk!!!

Ebben az esetben is már az említett módon a bal láb comb bőr alá. 

Határozott kérésünk, hogy Saba / Sábacat Birman cicát egyik tulajdonos se engedjen ki szabadon kertbe utcára, ahol esetleg fertőződhetne veszettséggel!

Veszettség oltás ugyanúgy Szarkómát okozhat csak nagyobb eséllyel mint a leukózis oltás ezért csak indokolt esetben kérjük az állatorvostól. 

Ivartalanítás javasolt ideje 6-10 hónapos kor között. Abszolút rutin műtétnek számít, ami nem viseli meg a cicák szervezetét. 

Ettől függetlenül javasolnom minden oltás, ivartalanítás, utazás, bármilyen stresszes behatást megelőzően és követően 1-1 hétig adni a cicáknak a Vetry Dmg vitamint és Florentero bélflórát

Segítve, támogatva ezzel is a macskák szervezetét, az egészséges fejlődésük érdekében. 🙂

Minden kedves Saba / Sábacat cicatulajdonosnak sok-sok boldog cicás pillanatot kívánok 2023 ra is. 🙂

Akik pedig még csak gondolkodnak a Birman kiscica vásárlásában, jó hír, hogy 2023 ban kedvenc kiscicára  újra fogadunk előjegyzéseket.

www.birman.hu kata@birman.hu