Birman macska együtt tartható kisemlősökkel, díszmadarakkal, halakkal?

Nos, nagyon jó lenne, ha ez így lenne, mivel én magam is tartottam mindegyiket, de a válaszom sajnos egy határozott: Nem! Persze lehet őket együtt tartani egy épületben, de nem egy légtérben. Miért nem, ha arról írtam, hogy módszeresen kutyával is összeszoktathatóak a macskák? (Kutya- macska barátság) Nagyon egyszerű a válasz: A macskák bármilyen bájosak, édesek is, de ragadozó állatok. A hörcsögfélék, madarak, halak pont az ő zsákmányállatuk volt évezredek óta. Néhány tíz évnyi tenyésztés nem képes átírni azokat a genetikai kódokat, amik beléjük vésődtek ennyi év alatt.  Ezért kérek minden kertbe kijáró macskatulajdonost, hogy gumis nyakörvel tegyen macskájára csengőt, mert a szabadon kószáló kedvenceink évről évre nagyon komoly pusztítást okoznak a hazai énekes madár populációban!

A kutya a macskához hasonlóan szintén ragadozó állat, és ezért a macska sohasem volt az ő elsődleges tápláléka! Egészen más a kapcsolat közöttük.

Tehát kérek minden állatbarátot, különítse el, és gondosan óvja kedvenceit, macskájától. Még csak meg se próbálja összeszoktatni őket!

Ne higgyünk a kamuflázsnak!

IMG_3196