Cicáknak is jár a nyugdíj?!

Minden tenyésztő életében elérkezik az a pillanat, amikor a cicái már elérik azt a kort, vagy bármilyen más okokból kifolyólag, de a cica ivartalanításra kerül.

Amikor szerelembe estem a Birman fajtába, úgy gondoltam minden cicámat meg fogom tartani, hiszen fel sem merülhet az a gondolat, hogy megváljak tőlük. Hogyan is tehetném, amikor családtagként élünk együtt velük. Aztán teltek múltak az évek, és más tenyésztő ismerőseim kapcsán többször is szemben találtam magam a kérdéssel:

Ha eljön az idő, hogyan tovább?

Moonlight Yenzo, Yoda

Találkoztam olyanokkal akik, terveimhez hasonlóan, megtartottak minden cicájukat. Sajnos az eredmény elképesztő volt. 15-20 év elteltével a cicáik döntő többsége, ivartalanított macska volt, akik összezsúfolva 20-30 an éltek egy légtérben. Voltak, akik nem bírták tovább és pár év kínlódás után inkább felszámolták az aktív tenyésztést, és csak megpróbáltak túlélni a rengeteg macskával. Aztán persze találkoztam a másik véglettel is, akik egy-egy alom lehozatala után, már meg is váltak a macskáktól, és úgy cserélgetik a cicákat, mint más a fehérneműét. Bevallom én inkább mindig elfordítottam a fejemet, és nem akartam szembenézni ezzel a megoldatlan problémával.

Blue Sky Doroty

Az évek gyorsan elszálltak, és kennelünk hamar igen sikeres lett, nem csak egész Európában de még a tengeren túlon is. Ezzel együtt a cicáink is korosodtak, míg saját tenyésztésünkből, saját vérvonalunkból, tartottunk meg cicákat. Eljött az idő, hogy tovább már nem lehetet halogatni a döntést.

Elgondolkodtam, azon is, hogy felszámoljuk az aktív tenyésztést, és megmaradnak a cicáink házi kedvencnek. De miért is tennénk?

Nofretete v Blütengarten, Naomi

Pont ma, a kiállításon jegyezte meg az egyik bíró, hogy mennyire örül, hogy ilyen minőségű eredeti Birman cicát lát. Sajnos a tenyésztők döntő többsége, a pillanatnyi divat irányzatot követve, visszakeresztezett Perzsa macskákkal, veszélyeztetve ezzel a fajta genetikai épségét ( sajnos a Perzsa fajtában rengeteg genetikai betegség megtalálható, míg a Birman fajtának nincs ma ismert genetikai fajta betegsége), a Birmanra jellemző selymes szőrzet eltűnik, megváltozik a kedves harmonikus fejforma, egy szóval elveszik a fajtajelleg.

Mi ezt nem tettük.

A cicáink genetikai értéke nagyon nagy, arról nem is beszélve, hogy a mi cicáink rendkívül kedves teremtések, nem csak küllem jegyeikben őrzik az eredeti fajta jelleget, de az idegrendszerük is legendás. Semmi, de semmi nem indokolja, hogy veszni hagyjuk mindezt.  Ha viszont folytatjuk, akkor értelemszerűen szükség van arra, hogy a saját bevált vérvonalunkból, megtartsunk kölyköket magunknak, akik pótolni tudják az idősebb generációt. Az idősebb, felnőtt cicák viszont feszültté vállnak, ha túl sok cicával kell nap mint nap találkozniuk. A fiatalok nagyon jól tolerálják, sőt őszintén szeretik egymás társaságát. Az idősebb cicák jelenléte viszont állandó stresszt, feszültséget generál a macskacsaládban, ami viszont káros mindenkinek. Úgy érzem, határtalan önzőség lenne, ha birtoklási vágyból, vagy csak azért, mert nem vagyok képes megválni tőlük, állandó kellemetlen együttélésre kényszeríteném őket. Csak a félreértések elkerülése végett írom, hogy nem 20-30 macska együttéléséről beszélünk, hanem öt nőstény és két kandúr együttéléséről, 200 m2 házban és három nagy kinti kifutóban!

 

Ebből az okból kifolyólag úgy döntöttünk, hogy az ivartalanított cicáinknak keresünk olyan családot, ahol egyedüli macskaként, tovább folytathatják remélhetőleg igen hosszú életüket.

Mivel minden cicánkat, jól ismerjük, szeretnénk mindenki számára megtalálni a legoptimálisabb környezetet. Ebben az évben három cicánknak keresünk végleges otthont.

Blue Sky Dorotynak szül: 2012. 04. 19. Fóka cirmos színű

Nemzetközi Bajnok Nofretetev Blütengarten Naominak szül: 2014. 07. 09. Lila Pont színű

Világbajnok Moonlight Yenzo Yoda szül: 2012. 10. 23.  Fóka Pont színű

Kicsit olyan ez mint, mikor a gyerekeink repülnek ki a családi fészekből, nagy űrt hagyva maguk után, de mégsem szeretnénk magukhoz kötni őket. Őszintén remélem, hogy minden cicánk megtalálja azt az otthont magának ahol egyedüli cicaként, az összes szeretetet ők egyedül kaphatják meg. J

Érdeklődni:

Bodó Katalin

www.birman.hu

kata@birman.hu

06309366989