Első Nemzetközi Macska Tenyésztői Konferencia, Franciaország 2017

2017 Júniusában abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egyike lehettem azoknak a Magyar tenyésztőknek – szám szerint 3 – akiket a Royal Canin meghívott a Nemzetközi tenyésztői konferenciára, ami a világon előszőr került megrendezésre.

Persze tenyésztői konferencia, volt is, és lesz is még, de olyan ami lefedi mind az 5 kontinenst a teljes WCC World Cat Congress amely szövetség magába foglalja az összes nagy nemzetközi macskatenyésztői egyesületet, mint a WCF, FIFE, TICA, ACF, CFA, CCCOFA, GCCF, NZCF, Shouthern Africa Cat Counci, még sohasem volt!  Az összes nagy macskatenyésztő egyesület vezetői, az egyesületekhez tartozó, öszesen 200 meghívott top tenyésztővel 5 kontinensről, a világ aktuálisan legkiemelkedőbb kutatóival ( genetikus, etológus, kutató állatorvos,..) összegyűlt 5 napra, hogy segítsék egymást, együtt a macskákkal a macskákért. Már önmagában az is rendkívüli, hogy ezeket az embereket sikerült rávenni az együttműködésre, a kölcsönös információcserére.

Itt a WCF elnökaszonnyával, aki írt egy szakkönyvet a Birman fajtáról. Még sajnos nem sikerült vásárolnom egy angol kiadást.

 

Royal Caninnak hála kimagasló színvonalú, interaktív előadásokat hallhattunk, aminek a végén, illetve az esti programokon, mindenkinek lehetősége adódott, hogy kérdéseit feltegye az adott téma szakértőjének, és  a válaszokat megvitattunk, együtt közösen. Szakmailag nagyon hatékony volt. Nagyon speciális kérdések hangoztak el, és a szakértői válaszok mellett az,hogy egy tenyésztő hasonló problémákkal küzd Dél Afrikában, mint egy másik Németországban, de egy pl Ausztráliában már túl van rajta és megosztja a tapasztalatait velünk, majd újra visszakerül a kérdés a szakértő kutató elé, aki szorgalmasan jegyzetel, hogy milyen irányú kutatásokra lenne még szükség… Hihetetlen érzés volt. Nagyon sokat tanultam, rengeteg az interneten, szóbeszédben keringő téves elképzeléseket sikerült tisztázni, de nem kevés kérdésem maradt megválaszolatlan. Ami azt jelenti, hogy nem csak én, és az én Siófoki állatorvosom, de a terület specialistái sem tudják a válaszokat.

Szerencsés vagyok, mert az angol és a spanyol nyelvtudásommal lehetőségem adódott arra, hogy az esti, és a napközbeni lazább programok alkalmával minden számomra fontosnak tartott terület kutatójával személyesen is beszélgethettünk. Azt azért hozzáteszem, nagyon hálás voltam az ELTE Biológia – Kémia szakon megszerzett tudásomért is. Mert bizony ezen alapismeretek nélkül szerintem sok előadás, vagy kutatói válasz értelmezhetetlen lett volna. Ki gondolná, hogy macskatenyésztőként szükségem van egykori, szövettani, sejtbiológiai,  vagy éppen biokémiai ismereteimre? Pedig igen!

Számomra az etológusnő DR Sarah Heath USA előadása volt a legizgalmasabb.

Nagyon érdekes volt a Royal Canin gyár látogatása, a gyárban folyó minőségellenőrző rendszer működésének a megismerése, a tápanyagok szag és ízlelés kutatásai, és a tápok hatékonysági tesztjei stb.

Véleményem szerint több évre elegendő ismeretanyagot sikerült begyűjtenem, amiket legjobb tudásom szerint igyekszem átültetni a hétköznapi gyakorlati életbe. Életre szóló élmény volt megismerkedni a 3 másik Birman tenyésztővel. Az egész világról mi 4-en képviseltük ezt a csodálatos fajtát. Jó tudni azt is, hogy a fajta divatosabbá tételét (rövid perzsa szerű orr, stopp a homloknál…) velem együtt mind a 4 jelen lévő tenyésztő elutasítja. Akkor is ha különböző világszervezet tagjai is vagyunk, különböző standard alapján bírálják a cicáinkat. A jó Birman az jó Birman mindegy hogy WCF, Fife, vagy Tica rendszerben tenyésztik.

A Royal Canin magyar képviselői, pedig gondoskodtak arról, hogy mindez ne csak egy tanulás és információ megosztás legyen, de pihenés, lazulás, bulizás, strandolás és koktélozás is beleférjen ebbe a pár napba. Minden részletre való odafigyelésük, nagyvonalúságuk,kedvességük példátlan volt. Úgy gondolom ez a pár nap alatt igazi barátság született a Magyar delegáció tagjai között. Jól összekovácsolódtunk.

Az esemény csúcspontja a The Cat enciklopédia kibocsátása volt, egy szenzációs show keretében, ami a záró gálavacsorát előzte meg.

Mivel szinte minden szerzővel, személyesen is megismerkedtünk, persze, hogy mindannyian reszketve vártuk, hátha kapunk belőle. Fogadásokat is kötöttünk, hogy igen vagy nem. De mivel se az asztalokra nem volt kikészítve, se a távozáskor nem adták oda. Bevallom nagyon csalódottan távoztunk. Annál nagyobb volt az öröm mikor visszaérkeztünk a szállodai szobánkba. Mindenki ágyára ki volt készítve, más meglepikkel együtt. Komolyan utoljára 6 éves koromban örültem ennyire egy ajándéknak!

Sokkal gazdagabb lett az életem ez az utazás által, nagyon jó érzések öntenek el amikor visszaemlékezem. Köszönöm mindenkinek a lehetőséget és a részvételt.

Mivel annyira szuper volt minden, sokáig hazaérkezésünk után is napi szinten tartottuk a kapcsolatot. Elhatároztuk, hogy csapunk egy after partyt.