Kiscica érkezik 2018

Gondoltam, összefoglalom és aktualizálom a legfontosabb teendőket kiscica érkezésekor. Elsősorban ez a mi előjegyzőinknek készült speciálisan és nem nagy általánosságban mindenkinek.

Macskaszállító kosár: Bármilyen lehet igény és tetszés szerint, viszont 2 fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: Ne a kiscica jelenlegi méretéhez, hanem a felnőtt cica méretéhez igazodjunk. Nagyon leleményesek a cicáink, ezért csak olyan szállítót ajánlok ami macska biztosan zárható. Zippzárakat könnyen nyitják! Fontos még megjegyezni, hogy könnyen tisztítható, fertőtleníthető legyen!!!

A kiscicákat hazaérkezés alkalmával az előre kikészített alomba tegyük ki. Innen fedezze fel a világot, hogy ide mindig visszataláljon. Minden kiscica szobatisztán kerül új családjához. Itt jut eszembe, hogy nem tanácsolom megérkezés pillanatában az egész házban, lakásban szabadon engedni a kiscicát. Egy kisebb helyiségbe zárjuk be, az alommal, tőle min 2-3 méter távolságban lévő etető itató tállal együtt. Olyan helyiségbe ahol nem tud elbújni olyan helyre, ahonnan nem tudjuk kivarázsolni. Mi üljünk be vele ide, itt játszunk vele, beszéljünk hozzá, simogassuk. Amikor azt látjuk már felfedezte ezt a helyet, és bátran szalad elénk, felcsapott farokkal dorombol, vagy felszabadultan játszik, akkor eljött az ideje, hogy kinyissuk az ajtót. Ha megijed valamitől akkor ide mindig vissza tud majd szaladni… 🙂

Alom: Bármilyen jó minőségű csomósodó alom megfelel. Szilikonos nem jó mérgező!!! Kb 6 hónapos korban át lehet rá térni, ha valaki szeretne. Mi nem használunk zárt almostálcát, ezért erre való áttérést csak fokozatosan lehet megtenni.

Etetés: Friss víz, és száraz táp napi 24 órában legyen előtte. Száraz táp: Mi Royal Canin Mother and Babycat táppal etetjük őket. Emelett Josera Minette kitten tápot, és Acana Wild Prailire tápot is ehetnek, mivel az anya előtt ez is van. A Royal Mother and Babycat, és vagy Kitten tápot mindenképp be kell szerezni még a kiscica megérkezése előtt. A többi opcionális. Száraz tápon nem nevelünk fel kiscicát! Reggel és esete mi forró vízbe áztatott táphoz keverjük az alutasakos vagy konzerv eledelt. Kéz melegen tálaljuk. Konzerv: Royal Mother and Baby Instinctive, és vagy Kitten Instinctive minden képen beszerezendő. Ezen kívül bármilyen kitten prémium konzerv jó lehet. Nálunk nagyon bevált: Schesire alutasakos ( drága, ha rászokik mást nem fogad el, de csúcs minőségű eledel) Cosma Thai tuna and crab . Emellett nálunk főtt alaszkai tőkehalat, vagy főtt csirkemellet kapnak ebédre. Nagyon szeretik. Mást ne adjunk enni!!! Tejtermék is szigorúan tilos!

Vitamin, bélflóra: Vetry dmg csepegtetős vitamint ajánlom beszerezni, oltás, ivartalanítás környékén kúra szerűen adjuk. Florentero bélflóra szintén legyen a házipatikában. Stresszes időszakban a Vetryvel együtt, illetve bármilyen bél probléma esetén adjuk. Megelőzésképpen napi egyszer, probléma esetén napi 3x. A cicák bélrendszere, bélflórája sokkal sérülékenyebb mint az embereké. Az immunrendszere a fiatal és idős állatoknak, jóval gyengébb mint a felnőtt kifejlett macskáké. Véleményem szerint a megelőzés, és a gondos higénia jobb mint gyógyítani a problémákat.

Minden kedves Sábacat, Saba cica tulajdonosnak, sok örömöt kívánunk az új családtaghoz!