Macska kiállítás

„Menjünk vagy ne menjünk?” „Mi mehetünk e egyáltalán?” Teszik fel sokan a kérdést maguknak akik már magukénak tudhatnak egy vagy több gyönyörű Birman macskát. „Kinek készülnek a Macska kiállítások?”

Hát az biztos hogy nem a macskáknak!

Nekünk embereknek rendezik a kiállításokat. Ezért az a legfontosabb, hogy mi magunk jól érezzük rajta magunkat. A kiállítások elsődleges célja az, hogy a különböző macskafajtákat elbírálják, hogy az adott standard-nek (fajta leírás) megfeleljenek. Figyelem! A különböző macska egyesületeknek különböző standard-je is lehet. A kiállításokon a cicákat bírok bírálják el. A cicák címeket szerezhetnek, és egyre magasabb kategóriában versenyeznek egymással. A részlehajlásokat kizárandó mindig más bírótól kell bírálatot kapnia a cicának. A bírok változatos országokból érkeznek, többségük beszél angolul, németül, franciául, vagy oroszul. Ha mi nem beszélünk egyáltalán idegen nyelven akkor sem kell pánikolni. Minden bírónak van egy stuart-ja (segítő), aki általában beszéli az adott ország nyelvét, vagy valamelyik másikat amit a bíró nem, így tud tolmácsolni. A bírok a legszebbnek tartott cicákat a Best in Show-ra nominálják ( nevezik), ahol a cicákat újra és újra összevetik egymással.

A kiállítások másik célja az hogy a különböző macska fajtákat népszerűsítse, bemutassa a nagyközönségnek. Látogatók tömege érkezik mindig, hogy megcsodálja a szebbnél szebb cicákat.

Ki vehet részt a kiállításokon? Gyakorlatilag mindenki akinek, egészséges oltott cicája van. Igen házi macskával is lehet nevezni! Van ivartalanított osztály is, szóval attól hogy ivartalanítási szerződéssel vettünk cicát kiállításra nyugodtan vihető. Sőt én ajánlani is szoktam azoknak akik, tőlünk extra kiállítási minőségű cicát kedvencnek vesznek, hogy hozzák ki a kiállításra. had lehessenek rá méltán büszkék, és persze hadd lássuk mi is milyen szépek a nálunk született kiscicák. Azért nem szabad elkedvetlenedni ha cicánk nem tetszett az egyik bírónak és nem kapott semmit. A bírálat hiába egy standard alapján történik, valójában nagyon szubjektív. szerintem minden Világbajnok macska életében volt 1-2 bíró aki nem díjazta ezt a cicát, de a többi igen. Ha azonban sok bíró egységes véleménye az hogy ez a cica az aktuális standard szerint nem megfelelő akkor fogadjuk ezt el. Attól ő még pont az a gyönyörű szép házi kedvenc marad aki volt.

Akinek van kedve hozzá az jöjjön. Nos találkozunk legközelebb??? 🙂

Yoda bírálat közben:

Yoda  got his first CAC

Yoda got his first CAC