Néhány gondolat a Birman macska színéiről:

Sok kérdés érkezik hozzánk, hogy nem tudjátok értelmezni a Birman cicák színeit, azaz nem tudjátok konkrét fotóhoz kötni a színeket. Gondoltam besegítek egy kicsit és írok egy cikket a színekről és a hozzá kapcsolható egyéb tudni valókról. A cikkben felhasznált képek mind saját, és vagy saját tenyésztésű cicáinkról készültek.

A Birman macska a Sziámi macskához hasonlóan Color Point színekben és azok változatában fordul elő.

Mit jelent ez?

A Color Point cicák feje, fülei, lábai és a farka mutatja meg a cica színét, míg a teste világos színű marad.

Ezen a képen jól látható a kontraszt a test színe és a fej, fül, farok, lábak színe között:

 International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

Az összes kiscica fehéren születik, és élete végéig sötétedik!!!

A fej színe is folyamatosan változik és a pici csokis orrtól terjed a felnőtt macskák egész fejét kitöltő színig.

Tehát egyik cica sem marad ilyen:

Saba Igor:

Hanem ilyen lesz ha felnő:

International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

 

Általános szabály: Minél idősebb egy Color Point színű cica annál sötétebb színű.

Érdekesség: A cicák színe a hőmérsékletváltozástól is függ. Minél hidegebb van, a cica színe annál sötétebb. Ez vonatkozik a saját test hőmérsékletére is. Pl ha egy Fóka színű cicának foggyulladása van, akkor az adott terület kivilágosodik, jól mutatja a gyulladási góc helyét!

Térjünk rá a fő alapszínekre, amik történetesen a mi kennelünkben mind jelen vannak a saját cicáik között vagy leszületnek náluk. J

A különböző színeknek meghatározott kódjai vannak, amik mindenhol a világon egységesek és ugyanazt a színt jelentik. Ez a tenyésztők és  cicabírók számára fontos információ.

Fóka Pont SBI n: Ennél a színnél a végtagok egészen sötétek, akár feketék is lehetnek, míg a test többi területe platina színtől a kapucsínó színig változik.

World Champion Moonlight Yenzo, Yoda:

Csokoládé Pont SBI b: A végtagok a tejcsoki barnától az egészen feketéig (étcsoki J) változhatnak, míg a test többi része egészen világos gyöngyház fényű, de sohasem fehér. Ennél a színnél a legerősebb a kontraszt a végtagok és a test színe között, de itt is folyamatosan sötétedik a test is, csak lassabban, mint a fóka esetében.

International Champion Hiset Laty Mery, Helena:

Kék Pont SBI a: A végtagok színe szürkés kék a test színe sötétebb mint a csokié de világosabb mint a fókáé, krémszínű szürkés barnás árnyalattal.

World Champion Azzurro dei Baffi Buffi:

Lila Pont SBI c: A legvilágosabb színű cicánk. A végtagok levendula színűek, míg a test többi része egészen világos, de nem fehér, sejtelmes gyöngyház szürke árnyalattal. A legkisebb kontraszt ennél a színnél van a végtatagok, és a test többi része között. A test színe is ennél a színnél marad a legvilágosabb.

International Champion Nofretete v Blütengarten Naomi:

Ezek a színek a fő alapszínek a Birman macskánál, de persze létezik vörös és krém szín is, és évről -évre próbálnak elfogadtatni a nagy nemzetközi macskatenyésztő egyesületeknél új színeket. Ritkaság számba megy a Birman cicák között a teknőctarka színváltozat.

Bevallom nekem személy szerint csak azok a színek tetszenek, amiket tenyésztünk így a többi színről nem is kívánok írni.

Szintén ritka és nekem is tetszik a fő színek cirmos (tabby) változata, amik szintén megtalálhatóak a mi kennelünkben is, és le is születhetnek nálunk. A cirmos változatoknál sem az egész macska lesz cirmos, csak a végtagok cirmosodnak, legláthatóbb ez a fejen. Mint az előző színek estében is láthattuk itt is az adott szín a végtagok színét jelenti.

Fóka cirmos SBI n 21: Értelem szerűen a Fóka szín cirmos változata. A végtagokon a csokoládé szín nem egységes, hanem cirmos. Viszont a cirmos jegyekre jellemző, hogy ált. a test színe is sötétebb, mint a nem cirmos változatnak. Jól látható különbség ez pl. Yoda és Dorty test színe között.

Blue Sky Doroty:

Csokoládé cirmos SBI b 21:

Sábacat Julia:

Kék cirmos SBI a 21:

Hungarian Champion Sábacat Betti:

Lila cirmos SBI c21:

International Champion Sábacat Brian (köszönjük a képet a tulajdonosnak)

 

Remélem sikerül ezzel a cikkel megkönnyítenem a cica választást. Bár véleményem szerint minden fő szín gyönyörű. Optimális esetben, amúgy sem a cicánk színét, hanem személyiségét szeretjük. J

Minden alom kiírásnál az oldalunknál jelezük, hogy az adott szülőktől milyen színű kiscicák születhetnek le. Ezzel is szeretnénk megkönnyíteni a cica tervezést. J

Végül a három hercegnőnk együtt balról jobbra:

International Champion Saba Désirée Lila Pont SBI c, International Champion Saba Desdemona Csoki Pont SBI b, Hungarian Champion Sábacat Betti Kék cirmos SBI a 21,