Fajtaleírás

Igen sok utána olvasásnak végül az lett a következménye, hogy az információ rengetegből, ami sokszor egymásnak igen ellentmondó, nehezen tudtam kibogozni a valóságot.

Karakter

Birman különlegességét, eleganciáját nem csak a fenséges megjelenése biztosítja számára, hanem a hozzá tartozó intelligenciája is. Népszerűsége töretlen az USA–ban, Angliában és persze Franciaországban. Ennek ellenére nem lett tömegmacska. És őszintén remélem később sem lesz az. A természetére is a harmónia és az arany középút a jellemző. Nagyon igényli az odafigyelést és a szeretetet. Imádja a ujjaink finom játékát a bundáján, éppúgy ahogy partner a dögönyözésben is. Nem tud szeretetet nélkül élni, de sohasem tolakodó, vagy követelődző. Csodálatosan alkalmazkodó kedves családtag.  Természetesen minden cica külön személyiség, pont úgy ahogyan mi emberek is. Csak sokkal szűkebb skálán nézve, hiszen ezért fajta tenyésztett macska. van aki kíváncsibb, az idegenekkel is rögtön lepaktál, és van aki visszahúzódobb, és távolság tartóbb az idegenekkel, van aki hajgumikat lopkod, és van aki fürdőkádban szeret halászni…. De mindegyikük kedves, odaadó társ. Pl a legaktívabb Birman cica sem lesz soha annyira aktív mint a legnyugisabb sziámi, és a legnyugisabb Birman is sokkal aktívabb lesz mint a legaktívabb perzsa. Egy vevőnket idézve: „ez a cica gyönyörű, de a lelke még sokkal szebb”.

A legintelligensebb fajta, akivel valaha is találkoztam. Látom rajta, ahogy gondolkodik, mérlegel, dönt és cselekszik. Például Doroty már 7 hónapos volt, amikor családunkba költözött. A 2,5 éves kislányom és a sok állatunk miatt, mi nem voltunk egy könnyű család beilleszkedés szempontjából.

Ő 2 nap alatt megoldotta ezt a kérdést. Először Annától félt nagyon, aki a zöld gumi szarvasán ugrálva hajtotta a lakásban. Doroty rájött, hogy Anna csak egy gyerek és ahelyett, hogy továbbra is félt volna, stratégiát váltott és lelkesen játszani kezdett vele. Amikor Anna kergette akkor felborzolt bundával és oldalra csapott farokkal „menekült”, majd hirtelen visszafordult és most ő kergette Annát, aki vette a lapot és menekült.

Belakta a gyerek kúszó folyósólyát is és egymást felváltva bújócskáztak benne. Ami a kutyákat illeti, az első pár nap remegése és kétségbeesett tekintete után már rájött, hogy nagyok is büdösek is, de őt nem bántják. Soha nem támadta őket vagy nem próbált menekülni előlük.

Nem tolakodó, nem követeli ki a szeretetet, mégis finoman mellém telepedik, amikor zongorázom, (Anna zongorajátékát kevésbé értékeli) és velünk egy ágyban alszik az első éjszaka óta. Sokszor magányra vágyik és elbújik a kandalló fölé, máskor imádja a felfordulást és kipakolja a mesteremberek táskáját.

Imád játszani és szeret a szabadban sétálni. Kedvenc szórakozása a kanári párom levadászása lenne, ezért álcázva magát próbál a „madárszobába” észrevétlenül beosonni. De szerencsére ez idáig ezt sikerült megakadályoznunk. Bár tudom, hogy már töri is a kis buksiját egy hatékonyabb stratégián…

Persze mondhatnánk, hogy egy cica nem cica, máskülönben pedig igen nehéz személyiség jegyeket kategorizálni, hiszen minden egyed más és más. Mégis véleményem szerint Doroty-m említett vonásai, az egész fajtát jellemzik, és talán bepillantást enged a hétköznapok világába, egy Birman cicával.

Az Animal Planet szakértői véleménye a birman cicáról.

Megjelenés

A Birman macska tenyésztésénél a legfontosabb szempont, a kulcsszó a harmónia. A fajta mind megjelenésében, mind pedig a cicák természetében az ” arany középútra” törekszik. Mit jelent ez? Optimális testméretet, a fül ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. A szemek ovális mandula alakúak és mindig kékek. Az orr ne legyen túl rövid ( perzsa jelleg) se túl hosszú (sziámi jelleg). A pontos és hiteles fajtaleírást itt lehet megtalálni:  World Cat Federation (WCF) standardja. Mi a WCF egyesülethez tartozunk és az ő sztenderdjüknek megfelelően tenyésztünk. Minden nagy (világméretű) egyesületnek megvan a saját sztenderdje, és ezek apróbb eltérést mutatnak. Területenként is lehetnek eltérések pl. más jegyek hangsúlyosak az Egyesült Államokban és más jegyek fontosak Franciaországban, ezen felül pedig a kiállításokon bíráló bírók szubjektív véleménye is igen meghatározó, hogy mit, milyen súllyal értékelnek. Ami azonban mindenkinél közös, hogy a cica közepes termetű, erős csontozattal, rövid lábakkal, kerek fejjel, enyhén domború homlokkal.

A kandúrok jóval súlyosabbak, nagyobbak, erőteljesebb méretűek, mint a nőstények. A nőstények könnyedek, finomak légiesek. Véleményem szerint kizárólag ez a különbség a nemek között. A kandúrok és nőstények természetében nem lehet általánosításokat tenni.  A Birman félhosszú szőrű fajta és mindkét nem bundája selymes tapintású. Ez nem csak kedves leírás, hanem a teljes valóság! Hihetetlen finom érzés simogatni őket. Ezt korábban sem a sziáminál sem pedig a Csincsilla perzsánál nem éreztem. Azért is érdemes ezt a két fajtát említeni, mert a Birman valahol a kettőjük között helyezkedik el, mármint a sziámi és a perzsa között, de egyik jellegét sem tükrözhetik.

Színjegyei a klasszikus sziámi jegyekkel megegyezőek.

A mi tenyészetünkben előforduló színjegyek:

  • Seal point SBI n, Fóka Pont
  • Blue Point  SBI a, Kék Pont
  • Chocolate Point SBI b, Csoki Pont
  • Lilac Point SBI c, Lila Pont

És az összes eddig felsorolt szín Tabby Lynx cirmos változata:

  • Seal Lynx Point ( Tabby) SBI n 21, Fóka cirmos
  • Blue Lynx Point ( Tabby) SBI a 21, Kék cirmos  
  • Chocolate Lynx Point ( Tabby) SBI b 21, Csoki cirmos
  • Lilac Lynx Point ( Tabby) SBI c 21, Lila cirmos

Az aljszőrzete minimális, ennek köszönhetően nem igényel különösebb gondozást, színe a világos elefántcsont színűtől, a kávébarnáig terjed. A fajta jellegzetessége a hófehér zoknik, papucsok, amelyeknek illenek szimmetrikusnak lenniük és a hátsó lábakon fordított V alakban végződniük.

Sajnos ezek a jegyek nem egyenes ágon öröklődnek ezért igen ritka a tökéletes színjegyek előfordulása. Többek között ezek a fehér jegyek szímetriáját hívjuk show jegyeknek, kiállítási jegyeknek. Hiába keresztezünk „kiváló” papuccsal rendelkező egyedeket, az utódok között mégis előfordulhat a rosszabb papucsos kiscicák megjelenése és fordítva: ugyanígy a kevésbé jó szülőknél is születhetnek kiváló egyedek.

Talán már csak a zászlósan hosszú szőrű farkát és gyönyörű azúrkék szemeit nem említettem. Ahogy cicáim mélykék szemébe nézek olyan érzés, mintha a tengert csodálnám.

Történet

Ami pedig a történetét illeti, ott teljes a zűrzavar: a mai realista világunkban hihetetlennek tűnő legendáktól, a pontos adatokig semmi sem biztos talán csak két tény:

  • Az eredete nem tisztázott
  • Az első kiállításon bemutatott példányt 1926-ban jegyezték fel Párizsban

Lássuk a legendát először:

A nevét is erről a legendáról kapta: Burmai Szent Templom Macska. Visszarepülünk az időben a középkori Burmába, ott egy eldugott kolostorba, ahol a papok a fehér középszőrű cicáikkal éltek. Egyik nap gaz rablótámadás érte őket és az egyik papot (Mun Hat, aki az egész életét a kék szemű istennő, Cun Kiang Se tiszteletének, imádatának szentelte), meggyilkolták.

Ekkor Isteni csoda történt és a cicák mind átváltoztak kék szeművé, aranybarna selymes szőrűvé, és fehér lábaik lettek. Az isteni jegyek megjelenése annyira megzavarta a rablókat, hogy a szerzetesek könnyedén visszaverhették őket. Ezt a történetet először egy tenyésztő jegyezte le 1924-ben.

A fajta története feledés homályába merül. Más források egy 1919-ben Burmából Franciaországba csempészett párról szólnak, akinek a hím tagja az utazás során elpusztult, de a nőstény már vemhes volt és innen származtatják a fajtát. Szerintem mondjuk ki, hogy francia eredetű fajta és ugorjunk még érdekesebb téma, a karaktere, természete felé.