Magamról

14702286_1321420087882360_8259977317214893997_n

Amióta az eszemet tudom, nagy állatbolond vagyok.

A középiskolában az OKTJV dolgozatomat a rókák viselkedéséből írtam, majd az első diplomamunkámat a mérges kígyók viselkedéséből, és mind a kettőhöz saját állataimmal való kapcsolatomat használtam fel. A kettő között az említett jószágokon kívül sok minden más is megfordult nálam. Így érthető, hogy az ELTE Biológia-Kémia szakán diplomáztam, majd munkám miatt (márkaruházati kereskedelmi cég ügyvezetője és többlet társtulajdonosa voltam 24 évig) Közgazdász diplomát szereztem a BGF -en. Beszélt nyelvek Magyar, Angol, Spanyol. 

kata kata_0001

11 éves koromban képeztem ki az első kutyámat magamnak, majd a másodikkal már kutyaiskolába jártunk. Itt hamarosan átvettem a kiképzői teendőket, és a kezdő csoport kivételével, az összes többi csoportot a verseny csoportig én vezettem.

Kata kutyusokkal

Magán kutyapanziót és bentlakásos kutyaiskolát hoztam létre, így pár év alatt mintegy 30 kutyát juttattam el a munkavizsgáig. Az ebből befolyó pénzből menhelyet csináltam ahol a rengeteg kutyán és cicán kívül sok más megunt vadállat is helyet kapott. Így került hozzám, Bleró, az albínó görény, vagy Perszil, a mosómedve.

Az állatok hihetetlen érzékekkel rendelkeznek, és tudják, hogy kihez forduljanak, ha bajban vannak. Gyakran előfordult, hogy miközben 2-3 nagytestű német juhász kutyámmal sétáltam, kóbor kutya vagy cica(!) csatlakozott hozzánk. A szerencsétlen, kiábrándult cicák, akik már megismerték a világ árnyékos oldalát, félelmüket legyőzve hazáig követtek. Ők jól jártak, legalábbis a többségük. Gondoskodtam az oltásukról féregtelenítésről, parazitamentesítésről, ivartalanításról, és azok a szerencsések, akik különleges színnel rendelkeztek, új gazdára leltek.

Mások velünk maradtak. A kutyákat kiképeztem és kezdetben elajándékoztam, később csak pénzért lehetett hozzájuk jutni. (Már akkor rájöttem, hogy az ingyen elvitt kutyusok nagy része hamarosan újra az utcán találja magát így nem sokat értek az erőfeszítéseim)

Az kertből kijáró, befogadott cicáim sem mindig voltak szerencsésebbek, volt, akit az autó ütött el, volt, akit kutya tépett szét, de a legszomorúbb az volt, amikor az ember kegyetlenségének estek áldozatául. Ekkor döntöttem el, hogy magamnak olyan cicákat fogok tartani és tenyészteni, akiket szigorúan lakásban, biztonságban tartok.

Az első cicáim egy kék sziámi cica volt Sába, és egy ezüst árnyalt perzsa nőstény Pamacs. Az előbbi velem élt 19 éves koráig, és amikor végül 2012 nyarán elpusztult, a lelkemben akkora űrt hagyott maga mögött, hogy azonnal keresni kezdtem azt a cicát, amire 17 éve vágytam: egy csodaszép Birman nőstényt. Persze tudtam, hogy még 1 Sábám nem lehet már, és őrökké velem marad az emléke, mégis kinyitottam szívemet egy új cica felé.

Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor indulok, hogy cicámat kitegyem a teraszra, és amikor nem találom a kedvenc párnáján, akkor döbbenek rá, hogy Ő nem alszik már a nappaliban többé. Másfél hónapos éjjel-nappalt felölelő kutatás után egy tenyésztő segítségével (aki megsajnált) találtam rá Dorotyra.

Amikor Sába 2 éves volt, akkor döntöttem el, hogy a következő cicám utána egy Birman lesz. A cicák családtagként élhetnek velünk. Hatalmas kertünkben jelenleg 4 külső – belső teres kifutó áll rendelkezésükre, míg a házban minden anyukának külön szobája van. 

IMG_1745IMG_1625

Számomra mindig az állatokkal kialakítható kapcsolat minősége volt fontos. Ez pedig csak akkor működik, ha elegendő idő és energia jut mindenkire. A lovak is mindig jelen voltak az életemben, díjlovaglásban néhány évig versenyeztem. Jelenleg is sport lovaink vannak.  A képen látható kiscsikó, mára már igen csak megnőtt. De a kapcsolatom velük, a bizalom és  a szeretet, az sosem változik. 🙂

A családunk jelenlegi felállása a lábak számának és a testméretek növekvő sorrendjében: Anna, a kislányom, 7db  kanári madár, (akik lelkesen költenek és igyekszenek túlharsogni énekükkel a zongora játékomat), Birman kandúrok: Darcy és Bonbón, Birman nőstények: Desdemona, Sofia, Kimberly, Júlia, Betti, juniorok: Nadine, Kamil, Lana.  Két Német juhász munkakutya Brill és Shadow, És két lovunk van egy Magyar Sport ló kanca Sofi és az Oldenburgi Sport ló fia Secret. 

IMG_4968

_DSC8944